Spreekbeurt over contactlenzen

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Judith.

Ik hou mijn spreekbeurt over lenzen. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf lenzen draag en het me wel een leuk onderwerp leek> Ik verdeel mijn spreekbeurt in 6 punten:

Punt 1: lenzen

Punt 2: harde en zachte lenzen

Punt 3: Positieve en negatieve lenzen

Punt 4: welke kies ik nou

Punt 5: lenzen inzetten en uitdoen

Punt 6: weetjes

Lenzen:

Bij mensen met gezonde ogen valt het licht precies goed op het oog. Als dat niet zo is, krijg je een wazig beeld op het netvlies. Dan heb je een bril of lenzen nodig. Lenzen zijn uitgevonden in 1888 door de Franse oogarts, meneer Kalt, dat waren toen nog niet echte lenzen, het waren glaasjes van glas, dat zat natuurlijk heel ongemakkelijk. Gelukkig hebben we tegenwoordig andere lenzen. De lenzen van nu zijn gemaakt van materialen die zuurstof doorlaten en de vetten en eiwitten van je oog op kunnen nemen. Op die manier droog je oog niet uit.

Harde en zachte lenzen:

Er zijn twee verschillende soorten lenzen: harde en zachte lenzen. Harde lenzen zijn veel harder en kleiner dan zachte lenzen. Harde lenzen gaan gemiddeld 2 jaar mee. Zachte lenzen zijn er in heel veel soorten: daglenzen, weeklenzen, maandlenzen, en jaarlenzen. Zachte lenzen kun je helemaal dubbelvouwen en zijn een stuk groter. Aan zachte lenzen hoef je niet zo te wennen omdat ze beter om je oog gaan zitten. (laten zien)

Positieve lenzen en negatieve lenzen:

Of je positieve of negatieve lenzen neemt, hangt natuurlijk van je afwijking af. Ben je verziend, dat betekent dat je dichtbij niet goed kan zien, dan moet je positieve lenzen hebben. Ben je bijziend, dat betekent dat je verweg niet goed kan zien, dan heb je negatieve lenzen nodig. Positieve lenzen zijn in het midden dikker dan aan de randjes, en negatieve lenzen aan de randjes wat dikker.

Welke kies ik nou:

De opticien zal je als je de keus hebt gemaakt om lenzen te gaan dragen, een aantal dingen voorstellen. Eerst kijkt hij of je wel genoeg traanvocht hebt voor lenzen en hoeveel traanvocht. Daaraan en aan je afwijking kunnen ze bepalen welk soort lenzen je kunt nemen. Ikzelf heb gekozen voor zachte maandlenzen, omdat dat hygiƫnisch is en omdat ik nou nie zo netjes ben met zulke dingen en er nog wel eens eentje in de afvoer verdwijnt, dus dan hoef ik niet meteen naar de opticien voor nieuwe. Maandlenzen vervang je gewoon elke maand, maar ik moet ze er `s avonds wel uithalen en ze er `s morgens weer indoen. (pakje maandlenzen laten zien.) Je moet elk half jaar laten controleren of de sterkte van je lens nog goed is, of er iets aan je ogen is veranderd waardoor je nieuwe lenzen zou moeten hebben, en als je maandlenzen, weeklenzen of daglenzen hebt kun je die dan opnieuw bestellen voor het volgende halfjaar.

Lenzen inzetten en uitdoen:

Om je lenzen in te zetten moet je eerst goed je handen wassen. Dan neem je de lens uit het bakje en doe je hem op je vinger. Dan moet je controleren nog kijken of je lens goed zit, als je je lens binnenstebuiten inzet, dan blijft er lucht onder zitten en dat voelt heet beroerd. ( kaart met de plaatjes.) Daarna kun je je oog openhouden met je andere hand en je lens erin zetten ( fotocollage doorgeven) Dit wou ik nu graag even voordoen.

Weetjes:

  • je kunt in het vliegtuig last krijgen van je lenzen omdat het vochtgehalte daar veel lager is dan op aarde.
  • Je kunt gewoon sporten met lenzen, de meeste mensen gaan ook gewoon zwemmen met lenzen, maar dat is op eigen risico, want, je raakt er dan snel eentje kwijt
  • Mensen zijn heel vaak bang dat hun lens achter hun oog terecht komt, maar dat kan helemaal niet omdat de spieren van je oog aan de binnenkant vastzitten, en je lens kan daar niet langs.
  • Je moet elk half jaar laten controleren of de sterkte van je lens nog goed is, of er iets aan je ogen is veranderd waardoor je nieuwe lenzen zou moeten hebben, en als je maandlenzen, weeklenzen of daglenzen hebt kun je die dan opnieuw bestellen voor het volgende halfjaar.