Spreekbeurt over elektrische kachels

Spreekbeurt Elektrische kachels

De laatste maanden is de belangstelling voor elektrische kachels in Nederland flink gestegen. Dat komt natuurlijk, omdat aardgas zo duur is geworden en Nederland daar zelf nog maar weinig van oppompt. In 1961 werd het aardgasveld bij Slochteren in Groningen ontdekt. Het was destijds het grootste ter wereld. Al een paar jaar later was vrijwel heel Nederland voor de verwarming van panden en het koken aangesloten op aardgas. Ook werd een grote hoeveelheid gas geëxporteerd naar andere Europese landen.

Toen bleek dat het continue winnen van gas tot aardbevingen in Groningen leidde, werd het oppompen beperkt en is het de bedoeling het volledig te stoppen. Het meeste aardgas voor Europa kwam daarna uit Rusland via enorme pijpleidingen. Door de oorlog in Oekraïne is de verstandhouding met Rusland snel slechter geworden. Er wordt minder gas  geleverd en de prijzen zijn flink omhoog gegaan. De meeste Europese landen willen niet langer afhankelijk zijn van Rusland en zoeken alternatieven voor verwarming van huizen en zakelijke panden. Op termijn zal daarvoor de warmtepomp worden ingezet die op elektriciteit werkt, maar in de overgangsperiode zullen ook elektrische kachels worden gebruikt.

Elektrische kachels zijn beslist niet nieuw

De elektrische kachel bestaat al zo lang als elektriciteit wordt gebruikt, maar omdat aardgas veel goedkoper was als verwarmingsbron werden deze in landen met koudere winters veel minder gebruikt. Er zijn twee verschillende types elektrische kachels:

Luchtverwarmers

De werking van een luchtverwarmer is eigenlijk heel simpel. Binnen in een dergelijke kachel die ventilator- of convectorkachel wordt genoemd, zit een verwarmingselement van staal of keramiek. Als daar stroom doorheen gaat, wordt dat materiaal erg warm. De kachel zuigt koude lucht uit de kamer aan en binnen in het omhulsel wordt deze lucht verwarmd door het element. Daarna verlaat de warme lucht de kachel door een rooster of wordt met behulp van een ventilator de kamer ingeblazen. Na een tijdje is alle lucht in de kamer verwarmd.

Straalkachels

Een straalkachel werkt met lampen die infrarood licht afgeven. Dat soort licht is eigenlijk precies hetzelfde als warmte. Het is te vergelijken met de zon. Het zonlicht bestaat ook voor een deel uit infrarood licht. Als je zonlicht op je huid krijgt voel je meteen warmte net als bij een straalkachel. Het zonlicht bevat ook nog andere soorten licht zoals ultraviolet waardoor je bruin wordt maar wat ook schadelijk is voor je huid. Straalkachels hebben geen schadelijke straling. Dit soort kachels worden vaak gebruikt op terrassen in de tuin of bijvoorbeeld bij de horeca. Ook als het waait, blijf je de warmte op je huid voelen

Elektrische kachels worden steeds slimmer gemaakt

De techniek staat ook bij elektrische kachels niet stil. De moderne kachels die bedoeld zijn voor de woning en het kantoor hebben vaak een thermosstaat en een timer. Via een sensor zorgt de thermosstaat ervoor dat een bepaalde temperatuur in de kamer wordt gehandhaafd. Met een timer kan je vooraf instellen wanneer de kachel aan moet gaan en ook automatisch het uitschakelmoment bepalen. Verder  zijn er inmiddels elektrische kachels  die je met een app op afstand kan bedienen.