Spreekbeurt over herenmode

spreekbeurt over herenmode

Een spreekbeurt over herenmode is altijd interessant. De spreekbeurt blijft namelijk nooit hetzelfde. Van jaar tot jaar kunnen er behoorlijke verschillen zijn. De basis van herenmode blijft grotendeels gelijk, maar details en vooral trends veranderen. Daarom is het leuk om hierover te vertellen. Wat zijn de ontwikkelingen die de laatste jaren op het gebied van herenmode hebben plaatsgevonden? Wat is nu ‘in’ en hoe ziet de toekomst eruit?

De basis van herenmode

De basis van herenmode kan natuurlijk per werelddeel, land en cultuur verschillen. In west-Europa zijn we het er echter voor een groot deel over eens. De basis van herenmode kun je op diverse manieren onderverdelen. Bijvoorbeeld naar formele herenmode en casual kleding. Formeel wil zeggen: kleren die je draagt wanneer je netjes gekleed moet gaan. Denk aan een sjiek etentje, een evenement van je werk of een bruiloft. Casual kleding is kleding die je draagt in je vrije tijd.

Voor mannen is een mooi (driedelig) pak natuurlijk onmisbaar. De beste kleur om te kiezen, is in eerste instantie “navy”, een mooie diepblauwe kleur. Wil je jouw garderobe verder uitbreiden, dan kun je kiezen voor een mooi grijs of zandkleurig pak. Daarna zijn als je wilt alle andere kleuren aan de beurt. Zorg ook voor een mooi klassiek horloge, riem en nette bruine of zwarte schoenen.

De basis van casual mode kent wat minder regels. Hier kun je vooral kijken naar stijlen die altijd populair blijven. Hou je van sportief casual? Met goede jeans, een wit t-shirt en witte sneakers kun je nooit de fout in gaan. Ook populair is de “smart casual” look. Deze houdt een beetje het midden tussen casual en formeel. Denk bijvoorbeeld aan een mooie chino met een stijlvolle polo of overhemd.

Trends

Trend maken mode leuk. Elk jaar weer zie je nieuwe trends. Enkele trends van de afgelopen jaren die de moeite waard zijn om te bespreken, zijn:

–              Felgekleurde sneakers

–              Merkkleding zonder zichtbare logo’s

–              Retro invloeden

Social media zijn altijd geschikt om de laatste trends te spotten. Gebruik bijvoorbeeld Instagram om ontwerpers, modellen, influencers, atleten en street style fotografen te volgen. Zij spotten en dragen de laatste trends altijd als eerste.

Herkomst van kleding

Los van alle trends zie je de laatste jaren een duidelijke nieuwe beweging ontstaan: steeds meer mannen willen de herkomst van hun kleding weten. Zij vinden het belangrijk om kleren te kopen die duurzaam zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn deze boxers voor bewuste mannen. Boxershorts die niet alleen lekker zitten en er goed uitzien, maar die ook verantwoord geproduceerd zijn: duurzaam en met minder impact op het milieu. Dat zie je bij steeds meer kledingstukken terug en dat is natuurlijk een goede zaak.

De toekomst

Kijken in de toekomst kan niemand. Voor een groot gedeelte kun je dan ook niet zeggen waar de toekomst van herenmode naartoe gaat. Waar je wel zeker van kunt zijn, is dat er ook in de toekomst inspiratie gehaald zal worden uit het verleden. Duurzaamheid zal ook een steeds grotere rol gaan spelen.