Mijn spreekbeurt gaat over Terschelling.
Mijn spreekbeurt gaat over Terschelling omdat ik daar op vakantie ben geweest. Op Terschelling schijnt de zon vaker dan in de rest van Nederland.
Terschelling is een van de 5 waddeneilanden, je kunt er dus alleen met de boot komen (met een vliegtuig of helikopter kan natuurlijk ook). Je gaat dan op een grote boot vanaf Harlingen naar West-Terschelling. Deze boot doet er ongeveer 45 minuten over. Tijdens de reis kun je gewoon een spelletje doen of wat eten of drinken kopen. Het eiland is ongeveer 88 m2 en heeft ongeveer 4.700 inwoners.
Terschelling is in de middeleeuwen ontstaan uit een zandplaat. Ongeveer 850 jaar na Christus komen de eerste bewoners naar Terschelling.
In 1287 is er een watersnood geweest op Terschelling die ook wel de St. Hubertusvloed genoemd wordt. Hierdoor kwam de Waddenzee tussen Terschelling en het vast land van Friesland te liggen. Tot 1287 kon je lopend vanaf de Friese kust naar Hoorn. Na de watersnood kom dat niet meer moest je per boot of per vliegtuig naar Terschelling.
Op Terschelling spreken de mensen een paar soorten talen, het zijn allemaal Friese dialecten maar ze zijn net allemaal wat verschillend.
Er zijn een paar musea op Terschelling.
’ t Behouden Huys
Natuurmuseum en Zee-aquarium
Visserijmuseum
De Bessenschuur
Wrakkenmuseum
Ook kun je veel natuur vinden op Terschelling zoals Het Griend en De Bosschplaat , dit zijn natuurreservaten.
Het allerleukste vond ik de Brandaris, dat is de vuurtoren van Terschelling. De Brandaris is gebouwd van 1593-1594 en de hoogte van de toren is 52,5 meter.
Gelukkig heeft de Brandaris speciale verlichting voor vogels op de vuurtoren. Vogels kunnen er namelijk niet tegenaan vliegen.
Andere bekende dingen op Terschelling zijn de molen van Formerum en het Willem Barentzmuseum.
Ook is de film Sil de Strandjutter hier opgenomen.
Ook
Zijn er veel speciale besjes op Terschelling, cranberry’s. Van Cranberry’s worden jam en wijn gemaakt. En je kunt ook speciale cranberry taart eten. De besjes horen eigenlijk helemaal niet op het eiland maar vroeger is er een vat vol besjes aangespoeld op het eiland. Sinds die tijd zijn er ook cranberry’s op Terschelling.
Een paar dorpen op Terschelling zijn: Hoorn, West Terschalling, Formerum en Midsland.
Ik