Spreekbeurt over kapstokken

Spreekbeurt over kapstokken

Deze spreekbeurt gaat over kapstokken. De kapstok is een functioneel meubelstuk. Je gebruikt het om kledingstukken op te hangen en bewaren. Er zijn veel verschillende soorten kapstokken. Ook is het zo dat de kapstok later veel meer functies heeft gekregen. Aan het eind van deze spreekbeurt is er ook ruimte om vragen te stellen als je die hebt.

Functie van een kapstok

Een goede kapstok heeft als functie om jassen op te hangen. Vroeger was het ook zo dat mannen hoeden droegen, die werden ook aan de kapstok gehangen. Dat kan natuurlijk nog altijd. Zoals je er ook petten en sjaals aan kan ophangen. Tegenwoordig kan je er vaak ook allerlei andere spullen bij bewaren. Denk aan paraplu’s en schoenen. Daarvoor worden dan vaak een speciale paraplubak of schoenenkast bij geleverd die bij de kapstokken horen. Omdat je hier je buitenkleding bewaart, wordt de kapstok vaak ook in de half of gang geplaatst. Zo kan je alles direct bij binnenkomst kwijt voor je naar echt naar binnen gaat. Bovendien helpt het om kleding te drogen als het hangt. Dat speelt ook mee.

Haakjes of hangers

De kapstokken moeten ruimte bieden om kledingstukken op te hangen. Dat kan voer het algemeen op twee verschillende manieren. Zo is er de kapstok met haakjes. Die haakjes steken dan uit en je kan de jas aan zijn lus ophangen. De sjaal kan je eromheen slaan en de hoed kan je er ook aan hangen. Een andere optie is de kapstok met hangers. Dit is vaak een model met een stok of buis waar de hangers aan gehangen worden. Hier kan je dan je jas of sjaal omheen slaan. Voor hoeden en petten is dit een wat lastiger model omdat je die er niet gemakkelijk op kwijt kan.

Staande of hangende kapstok

Er zijn ook verschillen in de vormen van de kapstokken. Zo heb je de staande kapstokken. Die staan op een voet en zijn losstaand. Je kan rondom de jassen en andere kledingstukken hangen. Het voordeel van deze modellen is dat je ze eigenlijk overal waar je ruimte hebt kan plaatsen. Je hebt daarnaast ook de hangende modellen. De wandkapstok is daar een goed voorbeeld van. Die bevestig je aan de muur, bijvoorbeeld met een wandpaneel. Een ander voorbeeld is de plafondkapstok die je aan het plafond kan monteren. De keuze die gemaakt wordt hangt vaak af van de ruimte en van het soort interieur in een huis of ander pand.

Leuke feitjes over kapstokken

Kapstokken krijgen soms ook bijrollen in films en series. Zo zijn er series als Baantjer en films als James Bond. Daarin wordt de kapstok gebruikt als mikpunt om de hoed op te werpen. In andere films en series is de kapstok belangrijk omdat het een soort verzamelpunt is voor de acteurs. Er zijn daarom ook kapstokken in musea terechtgekomen die een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis hebben gespeeld. Op die manier kijk je er dus heel anders tegenaan. Dit was mijn spreekbeurt, als iemand nog vragen heeft, dan kan je die nu stellen.