Spreekbeurt over Liechtenstein

Liechtenstein

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Özlem Belce.

1. De geschiedenis (foto 1 en 2).

Het Vorstendom Liechtenstein

Liechtenstein is een klein onafhankelijk, dat aan het noorden door Zwitserland en Oostenrijk aan het oosten wordt omgrenst. Het is een van de kleinste Staten van de wereld met een oppervlakte van alleen maar 157 km ², aan de Zwitsers-Oostenrijkse grens, 200 keer kleiner dan België 32 545 km ². Liechtenstein is een constitutionele monarchie die door erfelijke prinsen wordt bestuurd.

Liechtenstein werd in 1806 onafhankelijk. Liechtenstein had en monetaire unie met Zwitserland. Vanaf de Tweede Wereldoorlog, waarin Liechtenstein onder Frans Jozef II neutraal bleef.

Liechtenstein was het eerste land ter wereld dat de doodstraf afschafte in de praktijk.

2. Hoofdstad is Vaduz (foto 3).

Vaduz is de hoofdstad van Liechtenstein. De gemeente Vaduz heeft een oppervlakte van 17,3 km² en ligt op 455 meter hoogte, in de dal van de Rijn. Vaduz heeft iets meer dan 5.000 inwoners.

Opvallend aan Vaduz is dat het een erg schone plaats is. Verder zijn er veel chique winkels, Liechtenstein is (na Luxemburg, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) het op vijf na rijkst land van de wereld.

Andere grote steden zijn Ruggell, Nendeln, Schaan, Malbun en Balzers.

.

3. De bevolking.

De bevolking van Liechtenstein bestond in 2005 uit 35265, bijna 40% is buitenlander. Het grootste deel daarvan wordt gevormd door Zwitsers (16%), Oostenrijkers (7%), Duitsers (4 %) en Italianen (3%).

4. Talen en Godsdiensten.

De officiële landstaal is Duits. Ongeveer 80% van de bevolking is Katholiek, 7% is Protestants.

5. Vlaggen.

(Zie foto 4)

6. Het klimaat.

Liechtenstein heeft een koude klimaat. Winters met sneeuw en regens en zomers aan beetje warm, bewolkt, vochtig.

De temperaturen schommelen tussen 20 en 30 graden in de zomer en rond 0 graad in de winter (in Turkije in zomer is 40 graden)

Bedankt voor jullie aandacht