Deze spreekbeurt werd gemaakt door Miranda
De Titel :
Majorette en Twirling
De Inleiding:
Ik ga vandaag mijn spreekbeurt houden over majorette en twirling.
Er zijn ongeveer 550 groepen in Nederland die iets doen aan twirlen.
Dat zijn ongeveer 15.000 jongeren tussen de 5 en 25 jaar. De meeste zijn meisjes.
Ongeveer1 % is jongen. Over de hele wereld wordt de baton gedraaid. De baton wordt ook gedraaid in Amerika, zuid Afrika, Canada en in Japan.
Onderwerpen:
- De geschiedenis.
- Soorten batons en andere attributen.
- Wedstrijden en parades.
De geschiedenis:
In de jaren zestig van de twintigste eeuw waaide majorette van Frankrijk over naar Nederland.
De vrouwen mochten niet een instrument bespelen. Twirlen is een engels woord en het betekend draaien. Ze draaien met een metalen stok met aan de uiteinden twee witte doppen. Dat noemen ze een baton. Baton is een Frans woord voor stok.
Soorten batons en andere attributen:
Er zijn veel soorten batons: lichtbatons, vuurbatons, hoepelbatons en vlagbatons.Maar de vlagbaton wordt meestal als de gewone baton gebruikt.De batons zijn niet allemaal even groot. De juiste lengte is bepaald door de lengte van je arm.Hoe groter je bent, hoe groter de arm, hoe groter de baton. Je kunt allerlei kunstjes leren met verschillende materialen. Meestal zijn dat batons. Een pompon groep danst alleen met pompons. Pompons zijn bollen met gekleurde sliertjes. Maar majorettes zijn geen cheerleaders.
Wedstrijden en parades:
Na lang oefenen kun je mee doen aan wedstrijden. Deze wedstrijden zijn in sporthallen. Ben je erg goed dan mag je meedoen aan Europese kampioenschappen. Alle kinderen die dat doen gaan ook naar school of hebben een baan. Als je wint heb je een medaille of een beker verdient.
Afsluiting:
Dit was het einde van mijn spreekbeurt. Hebben jullie nog vragen?