Spreekbeurt over natuurverschijnselen

natuurverschijnselen

Vertellen waarover

Inleiding

Vertellen waarom

Wat is een natuurverschijnsel ?

Wat zijn natuurverschijnselen

Wat voor soorten zijn er ?

Plaatjes laten zien.

Hoe ontstaan ze ?

Hoe ontstaan natuurverschijnselen Plaatjes laten zien

Wat is er voor nodig (Bij sommige)

De vragen

Cijfer :

Aardbevingen, ze komen best vaak voor in verre landen zoals China en de Verenigde Staten. In Nederland komen ze ook voor maar niet zo vaak als in China of de V.S. . Je voelt ze meestal niet maar ze zijn er wel. In Nederland is ooit een aardbeving geweest. Dat was in 1988. De exacte datum weet ik niet. Er was ook nog Op maandagmorgen 22 juli heeft zich om ongeveer 07.45 uur in Zuidoost-Nederland een aardbeving geweest

Aardbevingen ontstaan doordat breuklijnen in de aardkorst tegen elkaar aan duwen en daardoor ontstaat er een beving. De sterkte van de beving kan gemeten worden door de schaal van richter die loopt van 1 tot 10. De schaal van richter is meetapparatuur.

Graancirkels, ik heb er zelf ooit een gezien. Ze zijn gigantisch. Het gebeurt zo, Je gaat ’s avonds slapen en het veld ziet er nog goed uit ’s ochtends word je wakker en opeens is er een hele grote cirkel. Ze zijn onverklaarbaar. Ze zeggen dat ze van gelande UFO’s zijn maar dat is nog steeds niet bewezen. Er is ook iemand die ze zelf maakt die heeft laten zien op tv hoe hij dat doet. Ze kunnen gewoon een ronde vorm hebben maar ze kunnen ook hele moeilijke en ingewikkeld vormen hebben. Ik heb heelaas niet meer dingen kunnen vinden over dit onderwerp.

Geisers, het zijn heetwaterbronnen die heet water de lucht in spuiten. Dat kan soms om de paar minuten maar er kunnen ook dagen tussen zitten. Er is een geiser in IJsland die het water tot 70 meter de lucht in kan spuiten. Als je je hand erin zou steken dan is gelijk je hele hand verbrand. Geisers worden verhit door vulkanische warmte. Die geisers komen het meest voor in IJsland. Je hebt ook minder hete bronnen daar kun je in zwemmen. Maar die bronnen noemen we thermen.

Vulkanen, Het zijn hele grote bergen met een massa lava erin. Er zijn ongeveer 500 werkende vulkanen op de wereld. Het is onvoorspelbaar wanneer een vulkaan gaat uitbarsten. Maar als het gebeurt kun je maar beter uit de buurt zijn. Maar hij kan wel een miljoen jaar blijven werken. Maar hij kan ook duizenden jaren stil zijn. Als hij uitbarst komt er met een snelheid van 200 Km per uur lava uit. Als het is opgedroogd is heb je een grote zooi as en steen. Een van de bekendste vulkanen is de Etna, en het eiland Lanzarote heeft wel meer dan 300 kraters van vulkanen. Daar is de temperatuur op 60 centimeter diepte wel 360 graden

Bliksem is een elektriciteit vonk die ontstaat door een verschil in energie tussen de wolken en de lucht er om heen. De bliksem heeft een snelheid van gemiddeld 60.0000 km per seconde en een temperatuur nog heter dan op de zon namelijk 30.000 graden Celsius. De lengte van een straal is ongeveer 6 km en de doorsnede is maar 2½ cm. Door de hoge temperatuur zet de bliksemstraal snel uit hierdoor ontstaan drukgolven die het geluid van de donder veroorzaken. Omdat de snelheid van het licht groter is dan die van het geluid zien de mensen de bliksem eerst en horen dan de donder.

Gabi Gonzalez

11 jaar