Spreekbeurt over pannen

Spreekbeurt over pannen

Deze spreekbeurt gaat over pannen. Die worden gebruikt in de keuken om mee te koken. Er zijn heel veel verschillende soorten pannen. Die ook nog eens allemaal op een andere manier te gebruiken zijn. Ook gaan we je in deze spreekbeurt leuke pannenweetjes leren.

Geschiedenis van pannen

Pannen behoren tot de oudste gebruiksvoorwerpen van de wereld die nog altijd worden gebruikt. Al voor het jaar 0 werden pannen gebruikt om eten klaar te maken. Op dit moment zijn de oudste voorwerpen die een panvorm hebben van het jaar 513 voor 0. Die werden gevonden in China. Dat betekent dus dat er al meer dan 2500 jaar met pannen wordt gewerkt om eten te koken.

Pannen hadden ook toen al de vorm van een cilinder. Die hebben ze nu nog altijd. Op die manier is er gemakkelijk mee te werken als je gaat koken, bakken of braden. Wel is er veel veranderd als het gaat om het materiaal waar pannen van gemaakt worden.

De soorten pannen

Er zijn heel veel verschillende soorten pannen. Je kan vaak alle verschillende soorten die bij elkaar passen in een pannenset kopen. Daar zit dan bijvoorbeeld een kookpan, een koekenpan, een braadpan en een wokpan in. Ook een soeppan is een bekend voorbeeld. Daarnaast zijn er nog heel veel andere soorten. De naam van de pan geeft vaak ook aan voor welke vorm van bereiden je deze moet gebruiken, dus een wokpan om te wokken en een kookpan om te koken.

Het kan wel zo zijn dat pannen een andere naam hebben in verschillende talen. Een kookpan wordt dus niet in elke taal een kookpan genoemd. Een koekenpan heet in veel andere landen juist weer wel gewoon een bakpan. Dit woord gebruiken we in Nederland echter bijna niet om een pan te beschrijven.

Speciale kenmerken van pannen

Pannen hebben tegenwoordig allerlei speciale kenmerken om het bereiden van eten er beter of gemakkelijker mee te maken. Koekenpannen hebben bijvoorbeeld een antiaanbaklaag om aanbakken te voorkomen. Pannen om te koken of te braden hebben verschillende vormen van isolatie zodat je de gerechten beter kan garen. Dit zijn allemaal uitvindingen die vooral in de laatste 100 jaar zijn gedaan in de moderne keuken.

Andere vormen van gebruik

Zoals beloofd volgen nu ook nog wat leuke weetjes over pannen. Zo worden ze bijvoorbeeld niet alleen gebruikt om te koken. Als het dak lekt, dan wordt er ook vaak een pan onder het lek gezet om het water op te vangen. Vergeet deze dan niet op tijd leeg te gooien voor hij overstroomt. Ook kan je een paar pannen omgekeerd gebruiken om er een drumstel van te maken. Zo kan je pannen dus ook gebruikmaken om muziek mee te maken. Door de verschillende vormen maken de pannen ook verschillend geluid.