Spreekbeurt over petroleumkachels

Spreekbeurt over petroleumkachels

Deze spreekbeurt gaat over petroleumkachels. Misschien heb je daar zelfs nog nooit van gehoord want veel kachels gaan tegenwoordig op elektriciteit of gas. Petroleumkachels zijn een soort verwarming die gebruik maken van petroleum als brandstof. Ze zijn populair in gebieden waar de toegang tot elektriciteit beperkt is of waar de kosten van elektriciteit hoog zijn. Het is dan natuurlijk ook niet zo raar dat nu de prijzen voor elektriciteit zo hoog zijn, mensen weer meer met petroleumkachels gaan stoken.

Hoe werkt een petroleumkachel?

Een petroleumkachel werkt op de brandstof petroleum, ook wel kerosine genoemd. In de kachel zit een soort dunne draad of kous, wat een wick genoemd wordt. Deze wick wordt in de petroleum gedoopt zodat het deze brandstof op kan nemen. Als de wick vol met petroleum gezogen is kan je deze aansteken en in no time ontstaat er dan een fijne warmte. Als je een petroleumkachel voor het eerst gebruikt, is het belangrijk om na het toevoegen van de petroleum nog een half uurtje te wachten voordat je de kachel aansteekt. Dan kan de kous de brandstof absorberen. Er zijn petroleumkachels waar je de lont moet aansteken met een aansteker, maar er zijn ook petroleumkachels met een automatische ontsteking, zoals de kouskachel en de laserkachel. Een wick moet regelmatig worden vervangen of schoongemaakt om een goede verbranding en dus een warm huis te behouden.

Verschillende soorten petroleumkachels

Er zijn twee verschillende soorten petroleumkachels:

Kouskachel
Een kouskachel is dus de kachel die werkt met een wick. Deze kun je zonder stroom gebruiken. Je steekt deze petroleumkachel namelijk aan op batterijen. Dit type is binnen een halve minuut klaar voor gebruik. Het nadeel van een kouskachel is wel dat je de temperatuur niet echt kunt regelen, dus je zal de kachel moeten uitzetten als de temperatuur bereikt is. Met een kouskachel kun je ongeveer 40 vierkante meter verwarmen.

Laserkachel
De wat modernere variant is een laserkachel. Hier heb je wel stroom voor nodig, want deze kachels werken namelijk met een elektronische brander. De voordelen van een laserkachel zijn dat ze vaak voorzien zijn van extra functies zoals een spaarstand, timer of thermostaat. Met een laserkachel heb je over het algemeen ook altijd de ruimte sneller op temperatuur. Met een laserkachel kun je ongeveer 95 vierkante meter verwarmen.

Is het stoken met een petroleumkachel wel veilig?

Het gebruik van een petroleumkachel kan veilig zijn als deze correct geïnstalleerd, onderhouden en gebruikt wordt. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de regelmatige onderhouds- en veiligheidsinspecties uit te voeren. Bovendien moet er voldoende ventilatie aanwezig zijn om te voorkomen dat er giftige gassen, zoals koolmonoxide, zich ophopen in de ruimte. Als je de kachel binnen gebruikt is het verstandig om altijd een klein stukje raam open te laten en een koolstofdioxide melder te installeren.

Als je meer wilt weten over petroleumkachels of je wilt er eentje aanschaffen kijk dan zeker eens op Producten-Vergelijker.nl.