Spreekbeurt over regen

Deze spreekbeurt gaat over regen. Iedereen weet dat regen vervelend is omdat je dan niet buiten kan spelen omdat je nat wordt. Maar wat is regen nu eigenlijk precies? Waardoor ontstaat het? Waarom komt het en gaat het weer weg? In deze spreekbeurt krijg je antwoord op deze vragen en bespreken we ook nog wat andere leuke dingen die met regen te maken hebben. Ik heb daarbij hulp gekregen van dé Regenkleding Expert

Hoe ontstaat regen?

Regen ontstaat door een zogenaamd condensatieproces. Dit betekent dat druppeltjes opstijgen de lucht in en samen wolken gaan vormen. De wolken drijven over land door de lucht. Dit kan met snelheden van enkele centimeters per seconde, tot enkele meters per seconde gaan. Niet uit alle wolken komt regen vallen. Pas wanneer het aantal druppeltjes condens in een wolk te groot wordt, is het zo dat de druppels beginnen te vallen. 

De druppels worden dan te zwaar en beginnen te vallen. Wanneer de omstandigheden in de lucht goed zijn en de valsnelheid hoog genoeg is, dan betekent dit dus dat de druppels de grond kunnen bereiken. Dat is de regen zoals wij die kennen. Er zijn verschillende vormen van regen, zoals motregen en slagregen. Neerslag kan bijvoorbeeld ook hagel of sneeuw zijn. Al deze vormen hebben met verschillende weersomstandigheden te maken.

De vorm van druppels

Een leuk feitje over regen is dat de druppels zoals wij die kennen eigenlijk niet hetzelfde zijn als de druppels die echt uit de lucht vallen. Wanneer wij een druppel afbeelden, dan doen we dat meestal in een peervorm. Dit komt door de vorm van druppels uit bijvoorbeeld een druppelende kraan of wanneer je vocht laat uitlekken. De druppels die uit de wolken vallen hebben deze vorm echter niet. Die zijn juist balvormig. Dat is dus een groot verschil met wat wij zien.

Altijd dezelfde regen

Wat je misschien niet wist is dat het vallen van regen een proces is dat altijd door kan blijven gaan onder de juiste omstandigheden. Het water van de aarde stijgt op door de condensatie en valt weer uit de lucht boven land. Waarna het weer opnieuw begint. Je zou dus kunnen zeggen dat de regen die valt altijd dezelfde regen is. Misschien is het zelfs wel zo dat een druppel al vaker op jou gevallen is door de jaren heen door dit proces. Dat is natuurlijk wel erg grappig.

Goed kleden tegen de regen

Regen is goed voor de aarde, maar het kan wat minder goed zijn voor jouw gezondheid. Wanneer je nat bent en het koud hebt, dan kan je ziek worden. Daarom is het ook slim om je hiertegen te beschermen. Dat kan je bijvoorbeeld doen met een paraplu. Ook kan je een goede regenjas of -broek kopen. Wanneer de regen niet tot je door kan dringen, dan is dat alleen maar beter voor je. Het is dus altijd slim om dit soort kledingstukken en andere hulpmiddelen in huis te hebben voor de natte dagen van het jaar. Dit was mijn spreekbeurt, heeft iemand nog vragen?