Spreekbeurt over verlichting

Spreekbeurt over verlichting

Wetenschappers van de Universiteit in Leiden hebben ontdekt dat mensen sinds 400.000 jaar gebruik maken van vuur. Op plaatsen waar mensen woonden, werden vanaf die tijd ook vuurplaatsen gevonden bij archeologisch onderzoek. De verspreiding van het gebruik van vuur over de wereld ging heel snel. Hoe dat is gebeurd, weten de experts nog niet. Het in ieder geval de eerste manier waarop de mens de plaats waar ze woonden (vaak een grot) konden verlichten. Daarna werd heel lang uitsluitend vuur gebruikt voor de verlichting van woningen. Dat kon door houtvuur en fakkels of door bijvoorbeeld kaarsen of olielampen. Het bleef open vuur en dus behoorlijk gevaarlijk.

Elektriciteit en gloeilampen

Het duurde tot 1870 voordat werd ontdekt dat met elektriciteit ook kunstlicht kon worden gemaakt dat veiliger was dan open vuur. Dat ging echter niet zomaar, het duurde nog vele jaren totdat er een bruikbare verlichtingsbron werd ontdekt. In eerste instantie werd koolstof gebruikt om licht te maken met behulp van elektriciteit. Dat werkte beslist wel goed, maar de koolstofstaafjes die daarvoor werden gebruikt, moesten iedere 6 uur worden vervangen. Dat was dus niet praktisch voor gebruik.

In 1879 was het Thomas Edison die de eerste gloeilamp presenteerde. Hij wordt om die reden ook wel de uitvinder van het elektrisch licht genoemd. In de gloeilamp van Edison zat een draad van koolstof. Hoewel deze beter was beschermd ging ook deze maar kort mee en gaf bovendien maar weinig licht. Het is mogelijk dat Edison ook experimenteerde met andere materialen maar dat is niet officieel vastgelegd. Nadat Edison de basis had gelegd werd er over de hele wereld gezocht naar materialen die langer zouden meegaan. Uiteindelijk leek het onbekende metaal wolfraam de beste keuze.

In 1913 werd een gloeilamp gemaakt die gevuld werd met gas waardoor de levensduur nog extra werd verlengd. Gloeilampen zouden daarna een eeuw zorgen voor verlichting in huis en elders.

De ontdekking van led verlichting

In het begin van de 20e eeuw werd in Engeland ontdekt dat sommige metalen licht gaven als je er elektriciteit door heen leidde. Het was de tijd dat de gloeilamp nog in ontwikkeling was en aan de ontdekking van led werd nauwelijks aandacht besteed. Led betekent licht emitterende diodes maar het wordt aan elkaar geschreven zonder puntjes. Tot 30 jaar geleden werd led nauwelijks gebruikt, hoogstens als een aan en uit lampje voor elektrische apparaten zoals strijkbouten en stofzuigers.

Rond de eeuwwisseling werd steeds duidelijker dat de voordelen van led verlichting enorm waren ten opzichte van gloeilampen. Er werden steeds meer metalen ontdekt die gebruikt konden worden voor verlichting. In 2012 werd de productie van gloeilampen volledig gestopt. Deze mogen nog wel worden gebruikt en ze zijn nog overal te koop, maar er zullen geen nieuwe meer worden gemaakt.

Led verlichting gebruikt veel minder energie. Een led lamp die evenveel licht geeft als een vergelijkbare gloeilamp kan dat met 80% minder stroom. Ook gaat een led lamp veel langer mee, bijna 10 keer in vergelijking met een gloeilamp. De led lampen zijn dus veel beter voor het milieu omdat ze minder energie gebruiken en er veel minder grondstoffen voor nodig zijn.