Panda’s zijn dieren die de meeste mensen heel schattig vinden. Vooral de reuzenpanda ziet er heel knuffelachtig uit met al die zacht uitziende haren. Panda’s zijn naast schattig ook erg kwetsbaar. In het wild leven er nog maar een paar duizend in China. Daarom vind ik het belangrijk om een panda spreekbeurt te houden. Het is niet alleen mijn lievelingsdier, maar ook een dier dat meer aandacht nodig heeft. Want als we allemaal weten hoe lief en schattig ze zijn dan kunnen we allemaal meehelpen deze diersoort te beschermen. Luister maar goed, want je krijgt heel veel panda informatie.
De naam en de soorten panda’s
Panda’s behoren tot de berenfamilie. Veel mensen weten dat niet omdat ze niet op een typische beer lijken. Het is geen grote gevaarlijke grizzly of hongerige ijsbeer. De panda familie bestaat uit de reuzenpanda en de rode panda. Vooral de reuzenpanda staat erom bekend om best lui te zijn. Het enige wat ze de hele dag doen is bamboe eten en slapen. De naam panda komt van het Nepalese woord ‘poonya’, wat ‘bamboe-eter’ betekent. Dat past dus wel heel goed bij dit dier.
Reuzenpanda
De reuzenpanda herken je aan zijn typische zwart met witte vacht. Meestal zijn het hoofd en de buik wit en de poten zwart. Rondom de ogen zit de herkenbare zwarte cirkel. Veel mensen vinden de reuzenpanda er erg schattig uitzien. Gemiddeld wordt de reuzenpanda 20 tot 30 jaar. Alleen in China leven reuzenpanda’s in het wild, het zijn er 1.864 die nog in het wild leven. De reuzenpanda eet heel veel bamboe. Dat moet ook wel, want het is een best groot dier met een lengte van 1,20 – 1,80 meter. Ze kunnen maar liefst 60 tot 125 kilo wegen.
Rode panda
Als je het over een panda hebt, dan gaat het meestal om de reuzenpanda. Dat is alleen niet de enige panda soort die er bestaat. Je hebt namelijk ook nog de kleine panda, die ook wel de rode panda wordt genoemd. Vergeleken met de reuzenpanda is de rode panda erg klein. Het dier wordt gemiddeld 13 jaar en weegt maar 3 tot 4 kilo. De rode panda leeft in Azië en komt oorspronkelijk uit de bergbossen in China. Dit gebied is best ruig; met bergen, diepe dalen en zelfs sneeuw. De rode panda heeft daarom een dikke warme vacht. Omdat deze pandasoort slecht tegen warmte kan leeft hij meestal ’s nachts en slaapt hij overdag.
Waar komt de panda vandaan?
De rode panda en de reuzenpanda komen voor in oostelijk Azië. In het wild leven ze alleen in het midden van China. Deze provincies zijn Gansu, Sichuan en Shanxi. Het gebied waar deze wilde panda’s leven ligt hoog boven zeeniveau, in de bergen. Soms op wel meer dan 3 kilometer hoogte. De omgeving van de panda bestaat uit heel veel bamboe- en rododendron bossen. Het is daar best wel koud en vochtig, vandaar dat panda’s een dikke vacht hebben om warm te blijven. De panda leefde eerst in andere gebieden van China, die lager gelegen zijn, maar daar zijn ze lang geleden weggejaagd door de lokale mensen.
Wat eten panda’s?
Zoals je misschien wel van beren weet, eten ze vaak vlees en vis. Beren zijn namelijk roofdieren. Eigenlijk is de panda dus ook een roofdier. De panda is alleen veel te langzaam om prooien te vangen. Zijn vacht is dik en zacht en het liefst zit de panda de hele dag te eten. Daarom is de panda voor het grootste deel een planteneter. Het grootste deel van hun eten bestaat uit bamboe. Er zijn verschillende soorten bamboe waar ze veel van houden. Soms eten ze hier wel 10 tot 15 kilo per dag van. In gevangenschap krijgen panda’s ook wel eens ander eten. Appels bijvoorbeeld.
Leven in gevangenschap
Het is dus niet zo dat alle panda’s in het wild leven. Heel veel leven er in gevangenschap. Dat klinkt misschien zielig maar dat was nodig omdat ze jaren geleden met uitsterven werden bedreigd. Niet veel dierentuinen hebben panda’s. Dat komt omdat ze vrij zeldzaam zijn en omdat ze heel duur zijn. Het houden van een panda kost bijvoorbeeld wel vijf keer meer dan het houden van een olifant. Ook zijn panda’s heel duur om te huren. De Chinese overheid ziet ze namelijk als staatseigendom en daarom moeten dierentuinen de Chinese overheid huur betalen als ze een panda willen lenen. Daarom is een panda ook nooit te koop, ze gaan altijd weer terug naar huis naar China.
Bedreigde diersoort
Zowel van de rode panda als de reuzenpanda leven er nog maar een paar duizend in het wild in China. Jaren geleden werd de panda met uitsterven bedreigd. China is het enige land met panda’s die in het wild leven en daarom heeft het land er toen alles aan gedaan om de panda te beschermen. Dat lijkt te zijn gelukt want sinds 2016 zijn er genoeg panda’s in het wild dat ze officieel niet meer met uitsterven bedreigd worden. Daarom hebben ze nu de status ‘kwetsbaar’ gekregen. De bescherming van de panda is gelukt door fokprogramma’s op te zetten.
Fokprogramma’s
Het doel van fokprogramma’s is om dieren zich voort te laten planten. Eigenlijk zijn deze fokprogramma’s opgezet om de panda een beetje te helpen. Omdat het moeilijk is om wilde panda’s te helpen, gaat het hier om dieren in gevangenschap. Omdat China zich verantwoordelijk voelt over de panda, hebben zij de meeste programma’s opgezet. Dierentuinen uit de hele wereld kunnen zich aanmelden om mee te doen met zo’n fokprogramma. De dierentuinen moeten aan veel regels voldoen en voor de dieren betalen. Dat is dus het geld om de panda’s te huren van de Chinese overheid. Deze panda uitwisseling is goed om informatie over panda’s te verspreiden. Voor dierentuinen gaat het ook om geld op te halen, meer bezoekers te trekken en hopende dat er een baby panda geboren wordt.
De panda in Nederland
Misschien heb je er wel van gehoord dat Ouwehands Dierenpark Rhenen meedoet aan een fokprogramma voor panda’s. Daarom hebben ze sinds een aantal jaren twee panda’s te leen. Hun namen zijn Xing Ya en Wu Wen. Dit jaar hebben de twee panda’s een baby panda gekregen. Het is een jongetje en zijn naam is Fan Xing. Dat was goed nieuws want het gebeurt niet zo heel vaak dat er een baby panda geboren wordt. Op de PowerPoint kunnen jullie zien dat Fan Xing niet zo blij was toen hij voor het eerst naar het buitenverblijf mocht. Hij ging gewoon slapen toen de journalisten kwamen kijken. Helaas mag Ouwehands Dierenpark de panda’s niet houden, ze zijn door China voor een bepaalde tijd uitgeleend.
De panda symbool voor WNF
Het laatste wat ik wil benoemen in deze panda spreekbeurt en in dit hoofdstuk is het WNF. Het WNF staat voor Wereld Natuur Fonds. Zoals jullie misschien wel weten heeft het WNF een panda als logo. De panda is een bedreigde diersoort en staat voor het WNF symbool voor alle bedreigde dieren die beschermd moeten worden en voor internationale natuurbescherming. Een van de oprichters van het WNF tekende een panda tijdens een vergadering, zo kwam het dat het logo van de reuzenpanda ontstond. Het is een bijzonder dier dat alleen blijft bestaan als we ons allemaal inzetten voor de natuur en de bescherming van bedreigde diersoorten. Dat kan je doen door het WNF te steunen, of door je werkstuk over dit dier te houden. We hebben nooit te veel panda informatie!