Smartwatch betekent gewoon slim horloge net zoals smartphone is bedoeld voor een slimme telefoon, de smartphone.
De geschiedenis van de smartwatch
Slimme horloges bestaan al erg lang. In het jaar 1511 maakte de Duitser Peter Henlein het eerste uurwerk dat gedragen kon worden en dit werd horloge genoemd. Vanaf dat moment werden er ook pogingen gedaan om dit horloge slim te maken, dat wil zeggen dat het meer kon dan alleen maar de tijd aangeven. Er werd bijvoorbeeld een dag en een datum getoond op het uurwerk. Dat moest dan wel regelmatig worden bijgesteld. Niet iedere maand heeft immers dezelfde hoeveelheid dagen en het was niet mogelijk om dat automatisch te laten verspringen.
Alle horloges moesten met de hand worden opgewonden of automatisch via polsbewegingen. Veel mogelijkheden waren er verder niet voor deze uurwerken. Dat veranderde in 1957 toen het eerste horloge met een batterij op de markt kwam. Het was zanger en filmster Elvis Presley die reclame maakte voor deze nieuwe uitvinding.
De nieuwe generatie horloges
Het elektrisch horloge kwam ongeveer in dezelfde tijd als de computer. Toch zou het nog tot 1982 duren voordat er een horloge op de markt kwam dat via een kabeltje kon worden verbonden met de eerste homecomputers en daar gegevens van kon halen. Toen er grotere schermen op horloges geplaatst konden worden, werd het mogelijk om daar berichten op de laten verschijnen. In het begin nog slechts een beperkt aantal tekens, maar in 2000 kon men berichten van het ene horloge naar het andere horloge sturen. In 2004 waren het de grote merken Apple en Samsung die smartwatches op de markt brachten en deze ook zo noemden.
Wat kan je met een smartwatch?
Als er LTE op een smartwatch staat, kan je hiermee berichten ontvangen en beantwoorden. Het horloge wordt dan gekoppeld met je smartphone. Als je de smartphone niet bij je hebt, blijf je toch gewoon bereikbaar waar je ook bent. Dat is bijvoorbeeld erg handig als je gaat sporten. Je hoeft je dure smartphone niet mee te nemen en hoeft je geen zorgen te maken dat berichten mist. De smartwatch is vanaf het begin populair geweest bij sporters.
Omdat vooral sporters in eerste instantie gebruik maakten van de smartwatch hebben de meeste modellen een aantal standaardfuncties die handig zijn bij het buitenhuis sporten. Met een Gps kan je je positie bepalen, een route plannen of een bestemming vinden. Dat werkt met satellieten net zoals de smartphone en de autonavigatie. Daarnaast zit er vaak nog een elektronisch kompas en een gyroscoop op (voor het meten van hellingen).
Voor de sport werden er ook een aantal functies opgezet die ook handig waren om te zien hoe het met je gezondheid is. Er zitten namelijk in het algemeen een stappenteller, een hartslagmeter, een calorie-teller en een slaapkwaliteit meter op. Allemaal zaken die een indruk geven van je conditie en algemene gesteldheid. Uiteraard zijn er nog veel meer functies mogelijk en de duurdere exemplaren hebben soms wel meer dan 100 verschillende programma’s. Experts verwachten dat binnen een aantal jaren de smartwatch de gewone horloges bijna volledig zal verdringen.