Spreekbeurt over de tijger

spreekbeurt over de tijger

In deze spreekbeurt geef ik jullie meer informatie over tijgers. Je kent het dier vast wel, het heeft namelijk een bruine vacht met een zwart patroon. Ook bestaan er ondersoorten, daarvan herken je vast de witte tijger. Tijgers zijn bedreigde diersoorten, ze komen in het wild helaas niet meer zoveel voor. Daarom is het belangrijk om veel informatie te verspreiden. Dan worden mensen bewust van het gevaar waar dit diersoort in is en dat we allemaal ons steentje kunnen bijdragen om de populatie te beschermen. Tijdens de spreekbeurt zal ik jullie eerst vertellen over wat voor dier de tijger is, daarna over de soorten die er bestaan en meer over waarom tijgers bedreigd zijn.

Hoofdstuk 1: Wat voor dier is de tijger?

De tijger is een katachtige en daarbij ook de grootste in zijn soort. Gemiddeld worden tijgers zo’n 1,40 tot 2,80 meter groot en wegen ze 100 tot 300 kilo. Bij mannetjes is het zelfs bekend dat er soms uitschieters van wel 400 kilo zijn. De tijger is daarnaast een echt roofdier dat voornamelijk van vlees leeft. Gemiddeld krijgen tijgers 2 tot 3 welpjes per keer en dat om de 2 jaar. Je vindt ze vooral in het tropisch regenwoud, verschillende soorten bossen, grasland en in savannes. Daar vinden ze namelijk de prooidieren waar ze op jagen.

Leefgebied van de tijger

Waar leeft de tijger? Dat is een goede vraag. Ze komen namelijk niet overal in het wild voor. In de natuur leven tijgers alleen in Azië en in het Russische Verre Oosten. Elke soort en ondersoort leeft weer in een ander deel van Azië. De Amoertijger leeft bijvoorbeeld in het Amoergebied in Rusland. Zo klinkt het ook opeens een stuk logischer waarom de Amoer tijger de Siberische tijger genoemd wordt. Omdat de Siberische tijger alleen nog in het Amoergebied voorkomt, heeft deze ondersoort de naam van zijn leefgebied gekregen.

Wat eten tijgers?

Een andere vraag is: ‘Wat eet een tijger’? De meeste van jullie zullen wel weten dat een tijger vooral vlees eet. De tijger is namelijk een roofdier dat voor voedsel jaagt. Doordat de tijger de grootste kattensoort ter wereld is, doden ze vaak dieren die veel groter en zwaarder zijn dan henzelf. Ook kan een tijger een prooi wegslepen waar normaal wel vijf mensen voor nodig zijn. Een tijger is ook niet vies van een beetje oud vlees. Als hij een prooi niet in één keer op kan, dan verstopt hij het vlees om later weer verder te eten. Een tijger jaagt het liefst ‘s nachts, omdat hij dan meer kans heeft een prooi te vangen.

Hoofdstuk 2: Welke soorten tijgers bestaan er?

Er bestaan meer dan één soorten tijgers. Jammer genoeg zijn een aantal daarvan al uitgestorven of bijna uitgestorven. De meest voorkomende tijgersoort is de Bengaalse tijger. Dan heb je ook nog de Siberische tijger en de Noord-Indochinese tijger. Deze laatste soort staat op uitsterven. Daarnaast zijn er ook nog de Chinese tijger, de Sumatraanse tijger en de Maleise tijger. Vermoed wordt dat de Balinese tijger, de Javaanse tijger en de Kaspische tijger uitgestorven zijn. Deze dieren zijn namelijk al lang niet meer in het wild gezien. Het gaat dus helaas niet zo goed met de tijger in het wild.

Witte tijger

De Witte tijger komt bijna niet meer voor, er wordt geschat dat er nog maar 300 leven. De witte vacht komt door een mutatie in hun DNA. Doordat twee verschillende soorten tijgers welpen kregen, de Bengaalse tijger en de Sumatraanse tijger, is deze bijzonder vachtkleur ontstaan. Eigenlijk is het dus een foutje van de natuur. Ze zijn dus niet albino. De witte tijger is een ondersoort van de Bengaalse tijger, en dus niet een aparte tijgersoort op zichzelf. De meeste witte tijgers leven in dierentuinen. Dat komt ook omdat het met deze opvallende vacht veel moeilijker is om in het wild te overleven.

Siberische tijger

De Siberische tijger heeft verschillende namen. Sommige mensen noemen het namelijk ook de Koreaanse tijger, Mantsjoerijse tijger, Noord-Chinese tijger of de Oessoeri tijger. Dat hangt af van waar de tijger voorkomt. Officieel is de Siberische tijger een Amoer tijger. De Siberische tijger is een van de grootste katachtigen en ze kunnen prooien vangen die wel twee keer groter en zwaarder zijn dan henzelf. En dat zijn grote prooien, want de Siberische tijger weegt zo’n 110 tot 170 kilo. De mannetjes zelfs nog meer, tussen de 190 en 400 kilo! In Nederland kan je de Siberische tijger in de dierentuin zien.

Hoofdstuk 3: Bedreigde diersoort

Tijgers hebben een mooie vacht en daarom jagen stropers vaak op tijgers. Ook worden de leefgebieden van de tijger steeds kleiner, waardoor ze steeds vaker worden gedood door boze boeren. Schapen en andere kuddedieren zijn namelijk een makkelijke prooi voor de tijger. Zo zijn er veel redenen waarom het aantal wilde tijgers in een eeuw tijd met maar liefst 97% is gekrompen. Van de meer dan 100.000 wilde tijgers zijn er nu nog maar zo’n 3.900 over. Dat is heel weinig en daarom is de tijger een bedreigde diersoort.

In gevangenschap

Nederland heeft natuurlijk geen wilde tijgers. Om een tijger te zien hoef je niet op safari. Informatie over tijgers vind je ook in ons eigen land. Ze leven namelijk in verschillende dierentuinen in Nederland. In Beekse Bergen leven bijvoorbeeld Amoer tijgers. Deze tijgers wordt ook wel de Siberische tijger genoemd. Naast dat je in Beekse Bergen de Amoer tijger kan bewonderen, kan je ook veel te informatie over tijgers vinden op de website. Zo kom je bijvoorbeeld te weten dat tijgers echte zwemmers zijn. En dat is grappig want veel katachtigen hebben daar juist een hekel aan.

Nog meer onderwerpen voor een werkstuk tijgers

Er valt nog veel meer informatie over tijgers te vinden dan er in deze spreekbeurt past. Daarom is het een goed idee om een werkstuk over tijgers te schrijven. Zo is er nog veel meer informatie te vinden over het onderwerp stroper en de manier waarop organisaties proberen de wilde tijgers te beschermen. Ook valt er nog meer te leren over de manier waarop tijgers jagen en hoe ze in groepsverband leven. Hoe ziet het leven van een tijger in gevangenschap er precies uit? Kortom, het is een heel interessant onderwerp waar je nog veel meer over kan leren.