Het afgelopen jaar mag dan misschien niet het beste voetbaljaar geweest zijn, het blijft een heel leuk onderwerp om je spreekbeurt over te houden. Zeker als je in groep 4 of groep 5 zit. Niet alleen jongens vinden voetbal leuk, de sport is ook steeds populairder aan het worden bij meisjes. Omdat ik een grote fan ben van voetbal ga ik een spreekbeurt over voetbal geven. Ik ga jullie in vier hoofdstukken over deze sport vertellen en ik begin nu met de geschiedenis van voetbal.
De geschiedenis van voetbal
De meeste mensen denken dat de moderne vorm van voetbal uit het Verenigd Koninkrijk komt. Daar hebben ze namelijk de oudste voetbalclub ter wereld. In Nederland werd de eerste voetbalvereniging rond 1879 opgericht. Een jaar later werd de eerste voetbalbond opgericht en sinds 1929 heet deze bond de KNVB. Dit was hobby voetbal. Heel wat jaren later, in 1954 werd het betaalde voetbal ingevoerd. Dat is voetbal op professioneel niveau en toen begonnen ook de landelijke en de internationale competities te ontstaan.
Mannenvoetbal
Voetbal wordt gezien als een echte mannensport. Eigenlijk al vanaf het begin heeft de focus op het mannenvoetbal gelegen. Er zijn heel veel competities die alleen voor het mannenvoetbal gehouden worden. In de geschiedenis van voetbal is het eigenlijk een sport van mannen voor mannen geworden. Maar dat is natuurlijk helemaal niet logisch, want vrouwen kunnen ook goed voetballen en spelen hele goede wedstrijden. Voetbal wordt ook als een mannenwereld gezien omdat de mannelijke profvoetballers veel meer geld verdienen dan de vrouwen. Raar maar waar.
Vrouwenvoetbal
Al sinds het begin van het ontstaan van voetbal zijn er ook vrouwen die voetbal spelen. Ook al sinds het begin hebben vrouwen het in de sport moeilijker dan mannen. Omdat voetbal als een ‘echte’ mannensport gezien wordt, heeft een vrouwenvoetbal een geschiedenis van tegenwerking en werd er nooit zoveel aandacht aan geschonken (in de media). Daar is nu de laatste jaren een grote verandering aan het gebeuren. Sinds het aanbreken van de nieuwe eeuw zijn er steeds meer officiële competities voor het vrouwenvoetbal. Ook geeft de media steeds meer aandacht aan het vrouwenvoetbal en de wedstrijden die zij spelen. Maar het is nog zeker niet gelijk aan het mannenvoetbal. Het zal misschien ook nog wel even duren voordat voetbalfans even graag naar vrouwenvoetbal kijken als naar mannenvoetbal.
De spelregels
Voetbal is een sport. Het is een spel waarbij regels zijn waar iedereen zich aan moet houden. Het voetbalveld is rechthoekig met aan elk einde een doel. Er wordt gespeeld met een ronde bal en wedstrijden worden in 2 keer 45 minuten gespeeld. Het hoofddoel is de bal in het doel van het andere team te schoppen en vaker te scoren dan de tegenstander. Daarbij zijn allemaal regels waar je je als voetballer aan moet houden. Je mag bijvoorbeeld niet buitenspel staan. Als je iets fout doet wordt je team gestraft, bijvoorbeeld met een strafschop. Een scheidsrechter (en zijn team) houdt altijd de regels in de gaten en leidt de wedstrijd.
Voetbalkleding
Voetbalkleding is eigenlijk best simpel. Vaak worden er T-shirts met een korte broek, voetbalschoenen en scheenbeschermers gedragen. Het maakt niet uit welke positie een voetballer op het veld heeft, iedereen heeft dezelfde kleding aan. Het grootste verschil zit hem in de kleuren van de kleding. Voetbalclubs hebben namelijk hun eigen logo. Dit logo is bijna altijd terug te vinden op de voetbalkleding die ze dragen. Ook zijn de nationale teams speciaal gekleed. Het hangt ervan af of ze thuis spelen of ‘uit’, maar het nationale team van Nederland draagt vaak de oranje kleur.
De VAR
Een presentatie over voetbal is natuurlijk niet compleet zonder het benoemen van de VAR. De VAR staat voor ‘video assistant referee’. De VAR is pas een aantal jaren geleden in het leven geroepen. Meestal is de VAR een klein team dat de scheidsrechter langs de kant helpt. Zij bekijken tot in detail de beelden van de camera’s en vertellen de scheidsrechter als hij iets terug moet kijken. Want ondanks dat de scheidsrechter zijn best doet, hij kan niet alles zien tijdens een wedstrijd. Als een speler zich misdraagt zal hij er met de VAR nu dus minder snel mee wegkomen dan vroeger.
De competities
Competities zijn eigenlijk wedstrijden of wedstrijdgroepen. Vaak worden ze op bepaalde niveaus gespeeld. Zo zijn er competities voor de lokale voetbalclubs, maar ook zijn er competities voor de landelijke profclubs en zelfs de nationale clubs. Er zijn namelijk lokale clubs maar ook de bekende profclubs, zoals Ajax bijvoorbeeld. Voor het WK voetbal wordt er zelfs een nationaal team van de beste voetballers geselecteerd. Dit nationale team strijdt dan tegen andere nationale teams voor roem en geld. Want, in de grote internationale competities gaat veel geld om.
Competities in Nederland
In Nederland is profvoetbal ingedeeld in divisies. De hoogste divisie is de Eredivisie. Daaronder zit de Eerste divisie; hier wordt gestreden om promotie of degradatie. In de Eredivisie wordt er gestreden om het landskampioenschap. Dat is een hele eer en dat willen natuurlijk alle profvoetbalclubs winnen. Ook bepaalt je plek in de Eredivisie of je mee mag doen in het Europese voetbal. Voetbalclubs willen niet alleen maar winnen voor de eer. Bij profvoetbal gaat er veel geld om. Zeker bij de beste profclubs hebben we het dan over miljoenen. De beste profvoetballers verdienen dan heel veel geld.
Internationale competities
Bij het landskampioenschap wordt er gestreden om een plekje in het Europese voetbal. Europese competities zijn de Champions League en de UEFA Europa League. De Champions League is een Europees kampioenschap voor voetbalclubs. Dan heb je ook nog het Europees kampioenschap voetbal (mannen). Deze is elke vier jaar en dan spelen de nationale landen clubs tegen elkaar. De bekendste wereldwijde competitie is het Wereldkampioenschap voetbal. Dit wordt ook wel het WK voetbal genoemd en wordt ook elke vier jaar gehouden. De FIFA organiseert dit en ook hier gaat het om de nationale clubs die tegen elkaar spelen.
De cultuur van voetbal
Omdat voetbal wereldwijd heel populair is, is er een industrie rondom de sport ontstaan. Een voetbal spreekbeurt is natuurlijk niet compleet zonder wat voetbal merchandise. Zoals jullie kunnen zien heb ik wat voetbalshirts meegenomen, spullen waar clublogo’s op staan en tickets voor wedstrijden. Er gaat heel veel geld om bij de merchandising rondom voetbal. Clubs verdienen door uitzendrechten, sponsoring en de verkoop van spulletjes veel geld. Zo is er ook een echte voetbalcultuur ontstaan. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, voetbalfans zijn vaak erg betrokken bij hun favoriete club.
Voetbalsupporters en Hooligans
Voetbal is een hele leuke sport en vaak voelen de fans van dezelfde club zich met elkaar verbonden. Door seizoenkaarten te kopen kunnen ze elke wedstrijd zien en ontstaan er vaak grote vriendengroepen. Zij gaan dan gezellig naar wedstrijden om hun favoriete club te steunen en aan te moedigen. Er zijn ook groepen voetbalfans die tot het extreme hun voetbalclub wil aanmoedigen. Het komt vaker voor dat er dan vernielingen aangericht worden of dat er geweld gebruikt wordt. Deze extreme voetbalfans worden ook wel hooligans genoemd en staan los van de gewone voetbalsupporters. De hooligans leven echt voor hun voetbalclub en misdragen zich best vaak. Deze presentatie eindig ik dan ook met het laten zien hoe je je niet moet gedragen als voetbalsupporter. Dan blijft het voor iedereen leuk om naar wedstrijden te gaan.
Werkstuk voetbal
Als je een voetbal spreekbeurt gaat houden, dan is het ook een leuk idee om een werkstuk over voetbal te schrijven. Als je in groep 4 of groep 5 zit is het een goed idee om je werkstuk of spreekbeurt over een hobby te houden. Over voetbal valt enorm veel te vertellen, je kan er zowel een spreekbeurt als een werkstuk over houden. Bij je werkstuk voetbal kan je plaatjes verzamelen om erin te plakken. Dat is heel leuk om te doen en dan vinden mensen het ook leuk om je werkstuk te lezen.