Dit werkstuk is gemaakt door Daan

 

  groep 7   werkstuk 1

                               

                                   Door Daan

 

1 de bouw van de  beer

2 de voortplanting en opvoeding

3 de geschiedenis van beren

4 voedsel vinden

5 de winterslaap

6 de ijsbeer

7 de grizzlybeer

8 de reuzenpanda

9 de bruine beer

10 bedreigingen

 

 

Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen,omdat ik meer over beren wilde weten.

En ik vindt het zielig dat ze bedreigd worden.

In mijn werkstuk ga ik het over de meest bedreigde beren hebben.

 

pagina 1

Hoofdstuk 1:

 

 

                          De bouw van de beer

Alle beren hebben dezelfde basiskenmerken.

Hun lichaam is gespierd en zwaar gebouwd.

Elke voet telt 5 (scherpe) klauwen, waarmee ze graven,jagen,eten en klimmen.

Hun sterke kaken zijn voorzien van grote,scherpe tanden en

kiezen.

Om goed te kunnen kauwen

Beren lopen sloom op de zool van hun voeten.

Maar als ze jagen zijn ze echt atleten.

Ze kunnen ook op hun achterpoten staan

 

De grootste beren ter wereld zijn de krachtige ijsbeer en de

Bruine kodiakbeer.

Kodiakberen worden gemiddeld 2,8 meter lang en wegen zo’ n

445 kg, terwijl ijsberen maximaal 3 meter lang worden en zo’ n

650 kg wegen.

Pagina 2

Europese en Aziatische bruine beren zijn meestal kleiner dan grizzly’s (Amerikaanse bruine beren).

De  grootste beer is de kamtsjatkabeer uit oost-rusland.

Een volgroeide volwassen grizzly weegt even veel als een als een bizon,en de kleinste beer is groter dan een wolf.

De kleinste beer is de maleisebeer,die 1,4 meter lang wordt en

65 kg weegt.

Ertussenin zitten de zwarte beer en de kraagbeer (beide 1,7 meter lang zijn en 120 kg zwaar wegen), de brilbeer (2,1 meter lang en maximaal 200 kg zwaar) en de  lippenbeer (1,9 meter lang en maximaal 115 kg zwaar).

   

Pagina 3

Hoofdstuk 2:

 

              

De voortplanting en opvoeding

 

Midden in de zomer is het paartijd.

Dan gaan de volwassen mannetjes opzoek naar een vrouwtje.

Dat gaat niet even gemakkelijk.

De vrouwtjes doen of ze niets van de mannetjes willen weten.

Een ontmoeting komt meestal uit op ruzie.

Maar na een paar weken is dat veranderd.

Dan sluiten ze vriendschap.

Nadat ze gepaard hebben gaan ze weer uit elkaar. 

Dan zullen ze elkaar nooit meer zien.

Het vrouwtje zorgt dus helemaal alleen voor haar jongen.

Die ongeveer na 2 jaar ook voor hun zelf gaan zorgen.

 

Reuzenpandamannetjes klimmen vaak in een boom om de vrouwtjes te laten zien dat ze klaar zijn om te paren.

Daarbij keffen en blaffen ze.

Maar  hun geroep trekt ook andere mannetjes aan.

Panda’s paren alleen in de lente.

 

Pagina 4

 

De meeste beren zoeken of gaven een hol, om te bevallen.

Zwarte en bruine beren worden in de winter geboren.

Pasgeboren zijn erg klein vergeleken met hun moeder.

Dit komt doordat de draagtijd erg kort is.

Een moederbeer kan haar jongen alleen voeden als ze voor de winterslaap genoeg heeft gegeten.(zie hoofdstuk 6)

Meestal worden er 2 tot 3 jongen geboren,zonder vacht en ze kunnen niet zien en horen.

De jongen blijven in het hol met hun moeder.

Na 2 tot 3 weken later mogen ze naar buiten.

 

Pagina 5

 

 

Hoofdstuk 3

 

Prehistorische beren 

Vroeger leefden er beren, die veel groter waren dan de kodiakbeer en de ijsbeer.

De reusachtige kortsnuitbeer, die meer dan 1000 kg woog en 2 keer zo groot was als een kodiakbeer.(zie hoofdstuk 1)

Voor zover weten was deze beer het grootste vleesetende beer zoogdier op aarde.

De eerste herkenbare beer verscheen zo’n 20 miljoen jaar geleden.

Hij werd de dageraadsbeer genoemd en hij was zo groot als een vos.

Daar leek hij ook op.

De vroegere beren splitsten zich in drie groepen.

De eerste groep,Ailuropodinae at bijna alleen planten.

En van deze groep is alleen de reuzenpanda overgebleven.

De tweede groep,Tremarctinae omvatte veel soorten kortsnuitberen en de enige levende daarvan die nu nog leeft is de brilbeer.

De derde groep, Ursinae bevat de meeste nu levende beren en de uitgestorven holenberen.

 

Pagina 6

Hoofdstuk 4

 

Voedsel vinden

De meeste beren eten wat er in er in de verschillende tijden van het jaar beschikbaar is.

In tijden van overvloed eten ze zich rond en vormen ze een speklaag voor de winterslaap.

Maar als er weinig te eten valt vasten ze.

Bruine beren hebben zoals de meeste beren een verschillend menu:grassen, kruiden, bessen, andere vruchten en soms knaagdieren of zalm en heel af en toe jagen ze op grotere dieren zoals:kariboes,robben en vogels.

Alleen ijsberen eten uitsluitend vlees.

Maar in de zomer als het ijs gesmolten is eten ze ook gras, bessen en ander fruit.

Alle beren zelfs de bamboe etende panda ’s eten ook andere dode dieren.

Ze komen af op gemakkelijk bereikbaar voedsel en doorzoeken afval in vuilnisbakken en op kampeerplekken.

Pagina 7

*  IJsberen komen elk jaar naar Rusland om op walrussen te jagen die daar paren.

De enorme volwassen walrussen weren aanvallen af, maar de kleine walrussen zijn vaak het slachtoffer.

   * Bruine beren komen af op stranden bij rivieren.

   Ze draaien stenen om en zo vangen ze krabben en kreeften   die zich eronder verstoppen.                            

 

Pagina 8

Hoofdstuk 5

 

De winterslaap

 

Alleen zwarte en bruine beren, knaagberen en zwangere ijsberen houden een winterslaap.

Dit doen ze omdat er weinig voedsel is en niet door de kou.

Wetenschappers zijn het jaren oneens geweest of beren een winterslaap houden of gewoon wat dutten.

Uit onderzoek blijkt nu dat hun winterslaap nog vollediger is dan die van zoogdieren.

Tijdens de winterslaap bonkt het hart van een bruine beer maar 35 keer per minuut.

Zo’n 4 maanden drinken en eten ze niet.

Beren overleven dankzij dat ze in de zomer (heel) veel eten.

Tegen het eind van de winterslaap is een beer 50% van zijn gewicht kwijt.

 

Pagina 9

 

Hoofdstuk 6

 

De ijsbeer

 

Een ijsbeer is meestal wit, ze kunnen ook gelig zijn.

Hij leeft op de noordpool.

Daar is het heel erg koud wel min 40 graden.

Ze hebben kleine ronde oren om zo min mogelijk warmte te verliezen.

Want als ze grote oren hebben waait de wind in hun oren en dan verliezen ze warmte.

De ijsbeer heeft nagels van 5 cm lang.

Die zijn zo lang, dat hij zich kan vastpakken en niet uitglijd.

Onder zijn voeten heeft hij een antislip systeem zodat hij niet kan uitglijden.

De haren van de ijsbeer zijn ongeveer 15 cm lang.

Onder zijn huid zit ook nog 10 cm vet, dat is tegen de kou.

De vrouwtjes ijsbeer is 2-2,5 m lang van de kop tot de romp en weegt 30 keer zo zwaar als een mens.

Zij wegen 175-300 kilo.

 

En het mannetje is ongeveer 2,5-3 m lang van de kop tot de romp en weegt 100 keer zo zwaar als een mens.

Zij wegen 350-600 kilo.

Ze kunnen 20 tot 25 jaar worden.

IJsberen kunnen uitstekend zwemmen.

Ze kunnen uren onder water blijven.

 

 

Pagina 10

 

Een week nadat een ijsbeer geboren is, heeft hij al een vacht van 10 cm.

Hij blijft dan 28 maanden bij zijn moeder.

De eerste 6 weken drinkt hij nog bij zijn moeder.

En na 12 weken leert de moeder de kleine eten zoeken/jagen.

Ongeveer na 28 maanden gaat hij weg bij zijn moeder.

En gaat de kleine opstap.

Als er twee mannetjes een vrouwtje tegen komen gaan ze vechten, net als bij herten en wie gewonnen heeft, krijgt het vrouwtje.

In November en December graven ze een hol.

Ieder vrouwtje blijft maximaal tot Maart in haar hol.

 

Pagina 11

 

8 maanden later komen er jongen.

De ijsbeer kan er maximaal 3 krijgen.

De ijsberen leven alleen en niet alleen in groepen.

Ze leven het meest op het land.

Maar soms ook in water.

Een ijsbeer eet zeedieren en vlees, bijvoorbeeld: zeehonden, kleine ijsberen, walrussen en aas op de vuilnisbelt.

Hij eet het meest zeehonden.

 

Pagina 12

 

Hoofdstuk 7

 

De grizzlybeer

 

 

Grizzlyberen zijn Amerikaanse bruine beren.

Een grizzlybeer (ook wel “grizzly“genoemd) is grijsachtig of roodbruin.

Het dier wordt soms wel groter dan de Europese beer.(Tot meer dan 2 m lang, schouder hoogte tot 1,5 m).

Op de schouders van de grizzlybeer is een duidelijke bult te zien.

De lange klauwen zijn licht van kleur en 15 cm lang.

Grizzlyberen zijn oersterk.

Als ze in gevecht raken, delen ze met hun voorste klauwen geweldige klappen uit.

De grizzly leeft in Alaska.

Dat ligt in het noordwesten van Amerika.

Het is een land met hoge bergen, vulkanen en eeuwige sneeuw.

Er wonen maar weinig mensen en er is nog veel wilde natuur.

Dus er is veel ruimte voor dieren.

De meren en rivieren zitten vol met vis.

Daar vist de grizzlybeer ook vaak.

Hij wordt in Alaska daarom ook “De Koning van de wildernis”.

 

 

Pagina 13                                   

 

Hoofdstuk 8

 

De reuzenpanda

 

Reuzenpanda, Bamboebeer, Grote panda, Panda het; zijn allemaal namen voor hetzelfde dier.

De reuzenpanda, de meest gebruikte naam, leeft in de laatste overgebleven bamboebossen van China.

Deze bossen liggen op de hoogte van 1100 tot 3500.

Lagergelegen bamboebossen bestaan niet meer.

Het aantal van alle panda’s wordt geschat op 1200, waarvan er 800 in speciale pandareservaten leven.

Deze 13 speciale pandareservaten zijn samen bijna 6000 vierkante kilometer.

Dat is iets meer dan de oppervlakte van Gelderland.

In dat kleine gebied leeft tweederde van alle panda’s op aarde.

Vroeger kwam de reuzenpanda ook in andere gebieden met bamboebos voor.

Zoals in Birma, het noorden van Vietnam en in een groot deel van de rest van China.

Maar veel daarvan is gesloopt.

Daarom zijn ook de meeste panda’s verdwenen.

Zelfs de naam:”Bamboebeer” zegt het al panda’s kunnen niet zonder bamboe.

Het dieet van de reuzenpanda bestaat voor het grootste deel uit:bladeren en bamboe.

Maar zelfs de panda eet lijken van dode dieren.

Niet alleen hun leefgebied wordt bedreigd, ook wordt er nog steeds (illegaal) op gejaagd voor hun vacht of dierentuinen.

   

Pagina 14

 

Hoofdstuk 9

 

De bruine beer

 

De bruine beer en de ijsbeer zijn even groot.

Bruine beren maken gebruik van de trek van de zalmen.

Deze vissen zwemmen dan stroomopwaarts naar hun paargebieden.

De beren verzamelen zich in groepen langs de rivieroevers wanneer de zalmentrek begint.

De volwassen beren gaan in het ondiepe water staan om de grote vissen met hun klauwen of tanden te vangen.

Terug op de oever villen ze hun vangst en eten hem op.

In het wild komt deze alleseter in West – Europa bijna niet meer voor.

Wel in Noord – en Oost – Europa, maar daar zijn de aantallen ook best wel klein.

Drieduizend jaar geleden stond de bruine beer er in Europa veel beter voor.

Er waren toen bruine beren in alle delen van Europa.

Nu zijn er in West – Europa alleen nog enkele in de Pyreneeën, de Italiaanse Alpen, het Spaanse Cantabrie en de berggebieden rond het Italiaanse Trente.

Wereldwijd is de bruine beer nog alleen in Noord – Scandinavië, Rusland en Turkije.

Dat er in Europa nog maar weinig soorten beren over zijn, heeft vele oorzaken.

Zo werden beren al eeuwen lang opgejaagd en afgeschoten voor de lol, sport of om het vee te beschermen.

Ook nu worden nog beren afgeschoten omdat ze de oogst zouden kunnen vernielen.

 

Pagina 15   

Hoofdstuk 10

 

Alle beren worden bedreigd

 

Een voorbeeld van de bruine beer in Europa:

Land                            Aantal                    Bedreiging

Albanië                         30                        ontbossing,

                                                                    landbouw

Baltische staten                                 

En het GOS                   35000                     geen

 

Bulgarije                      700-800               jacht,vergif

 

Tsjechië                       700-800              toerisme,

                                                          Bos/landbouw

Finland                         300-400                jacht

 

Frankrijk                        7-10           verlies omgeving

 

Griekenland                100-120                 jacht

 

Italië                               80-120            ontbossing

 

Joegoslavië               2000-2600  menselijk ingrijpen

 

Noorwegen                  100-200                   jacht

 

Oostenrijk                       0-5             (heelveel)jacht

 

Polen                             20-40                  jacht

Pagina 16

Roemenië                  6300              georganiseerde

                                                                  Jacht

Spanje                        50-70           verlies leefgebied

 

Zweden                       500                         stroperij

 

Turkije                         100                       ontbossing

 

 

Pagina 17

Bron:

Ik heb van school een boek over beren.

En heel veel van internet.

Op www.wnf.nl heb ik de plaatjes gedownload.

En ik heb wat plaatjes uit dat boek van school gescand.

 

 

Nawoord:

Ik vind dat ik best veel informatie heb gevonden.

En dat ik het goed heb gedaan.

Hopelijk hebben jullie genoten.




Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl