Deze spreekbeurt werd gemaakt door Stephan.

 

Ik hou mijn spreekbeurt over BEREN!!!


Wat is een beer?

Beren lijken schattig en aantrekkelijk, maar in werkelijkheid zijn het geweldig sterke dieren. Beren zijn zoogdieren met een dichtbehaard lichaam. Ze zijn zwaargebouwd, met korte staart en grote klauwen. Alle beren zijn vleeseters, maar de meeste hebben een gevarieerd menu met af en toe een stuk vlees. Ee n uitzondering is de ijsbeer, die van het vet van robben leeft. Er zijn 8 soorten beren:de bruine beer,zwarte beer, kraagbeer, ijsbeer, Maleise beer, lippenbeer, brilbeer en de reuzenpanda.Ze leven in zowel koude als tropische gebieden.Beren leven meestal alleen en ze zijn onvoorspelbaar van aard,waardoor ze gevaarlijk kunnen zijn voor mensen.

Grootte van een beer

De grootste beren ter wereld zijn de krachtige ijsbeer en de bruine beer van het eiland Kodiak in Alaska. Kodiakberen worden gemiddeld 2,8 m. lang en wegen zo’n 445 kg, terwijl ijsberen maximaal 3m. worden en zo’n 650 kg wegen. Europese en Aziatische bruine beren zijn meestal kleiner dan Amerikaanse bruine beren;de grootste is de kamtsjatkabeer uit Oost-Rusland.Een volgroeide volwassen grizzly weegt evenveel als een bizon, en zelfs de kleinste beer is groter dan een wolf. De kleinste is de Maleise beer, die 1,4m lang wordt en zo’n 65 kg weegt. Ertussenin zitten de zwarte beer en de kraagbeer die z ijn beide 1,7m lang en wegen maximaal 120 kg, de brilbeer is 2,1m lang en weegt maximaal 200 kg en de lippenbeer is 1,9m lang en weegt maximaal 115 kg.

De kop en de poten

De bruine beer heeft net als andere beren een grote kop die lijkt op een hondenkop. Beren hebben een opvallende neus, maar vrij kleine ogen en oren. Ze gebruiken voornamelijk hun neus om voedsel te vinden. De poten van een ijsbeer zijn net als de meeste beren breed, plat en behaard. De vijf lange, kromme klauwen zijn niet intrekbaar. Een zwaai kan een rob onmiddellijk doden.




Soorten beren

De bruine beer

De bruine beer die men in Noord-Amerika grizzlybeer wordt genoemd weegt als hij volgroeid is bijna een halve ton. Ze zijn niet bang van andere dieren, behalve mensen. Ze kunnen met grote snelheid een prooi achtervolgen, maar dit doen ze zelden omdat ze voornamelijk planten eten.De bruine beer komt voor in Europa, Azië en Noord-Amerika, heeft de gr ootste verspreiding. Zijn grootte is afhankelijk van de plaats waar hij leeft. Dit heeft te maken met voedsel en klimaat en niet zozeer met genetische verschillen. Grote kodiakberen vangen bijvoorbeeld veel eiwitrijke zalmen.

De ijsbeer

De meeste beren leven alleen. IJsberen trekken in hun eentje over het noordpoolijs. Meestal verdragen ze geen andere beren om zich heen. Uitzonderingen zijn beren die samenkomen bij vuilnishopen of moeders met hun jongen.De mannelijke ijsbeer is een reusachtige beer. Hij is groter maar minder zwaar gebouwd dan de meeste bruine beren en heeft een langere kop en nek. De vrouwtjes zijn veel kleiner en wegen minder dan de helft van een volgroeid mannetje. IJsberen leven in het bevroren en verlaten noordpoolgebied. Ze kunnen in het ijskoude water zwemmen dankzij een isolerende vacht en een dikke laag vet.

De lippenbeer

Lange gekromde klauwen en een bewegelijke snuit en lange haren zijn kenmerken van de lippenbe er. Hij leeft in India en Sri Lanka en eet voornamelijk fruit termieten en andere insecten.

De brilbeer

De Zuid-Amerikaanse brilbeer dankt zijn naam aan de opvallende tekening op zijn gezicht. Deze behendige klimmer is de enige beer die in Zuid-Amerika voorkomt.

De zwarte beer

In de bossen van Noord-Amerika leven 10 keer zo veel zwarte beren als bruine beren. Zwarte beren lijken op kleine bruine beren, maar hebben geen bult op hun schouders.
De Maleise beer

De Maleise beer is de kleinste beer. Hij leeft in de dichte bossen van Zuidoost Azië. Omdat hij in een heet, tropisch klimaat leeft, heeft de Maleise beer een korte vacht. Hij heeft onbehaarde voetzolen en lange, gekromde klauwen die zorgen voor een goed houvast tijdens het klimmen in de bomen.

De reuzenpanda

De Chinese reuzenpanda, met zijn kenmerkende zwart-witte vacht, is een uitzonderlijke beer. Anders dan de meeste andere beren, die alleseters zijn, e ten panda’s uitsluitend baboe.
Wetenschappers zijn het jarenlang oneens geweest of de reuzenpanda een beer is of niet. In 1869 noemde de eerste westerse natuuronderzoeker die een reuzenpanda zag dit een beer. Maar wetenschappers die een jaar later een pandaskelet bestudeerden, concludeerden dat het dier meer op een wasbeer leek. Het skelet had namelijk enkele kenmerken gemeenschappelijk met het kleine skelet van een panda, die eerder was ontdekt en in de wasberenfamilie was ingedeeld. De reuzenpanda lijkt wel op een beer maar gedraagt zich anders. Hij houdt geen winterslaap, hoewel hij leeft in gebieden met zeek koude winters. Hij gromt zelden als een beer, maar blaat meestal. Uit recent genetisch onderzoek en vergelijkingen met andere dieren blijkt dat beren de nauwste verwanten zijn en dat de panda inderdaad een beer is.Reuzenpanda’s klimmen soms in een boom om vijanden te vermijden. Ze maken met hun klauwen ook krassen op bomen, waarmee ze aangeven dat andere panda’s uit de buurt moeten blijven. Panda’s worden 1,7m lang en wegen maximaal 125 kg. Ze zijn de eerste levende afstammelingen van de eerste groep beren die bestond. Fossielen van reuzenpanda’s zijn alleen in Thailand en China gevonden.De reuzenpanda heeft aan zijn voorpoot een valse duim, een uitgegroeide polsbot waarmee hij dunne bamboe scheuten kan vasthouden. De enorme schedel van de reuzenpanda is goed te onderscheiden van de kleinere slankere schedel van de wasbeer. De wasbeer heeft geen valse duim in tegenstelling tot zijn neef de kleine panda.De Reuzenpanda uit westelijk China eet 10 tot 12 uur per dag baboe. Zijn enorme kop bevat grote kauwspieren die nodig zijn om de harde baboe in stukken te bijten. Maar hij heeft slechts een maag en korte darmen, wat kenmerkend is voor vleeseters, en daarom is het verteren van bamboe een hele klus. Door zijn grote schouders en kleine achterlijf loopt de panda wat sukkelig.

Kleine Panda

De kleine panda, die leeft in de hoge bamboe bossen van zuidelijk Azië, is lid van de wasberenfamilie. Hij heeft enkele overeenkomsten met de reuzenpanda, waaronder de vorm van de schedel, structuur van de tanden en een valse duim om bamboe vast te houden.


De wasbeer

De nieuwsgierige wasbeer is een nauwe verwant van de beren. Hij leeft in Noord-Amerika en vangt met zijn voorpoten kleine waterdieren zoals zoetwaterkreeften. Hij eet ook eetbare resten uit huishoudelijk afval.

Botten en tanden

Beren hebben een grote. Zware schedel, een stevig skelet , relatief korte en dikke poten, een kleine staart en korte voeten. Elke voet heeft 5 even grote tenen, met sterke, gekromde klauwen om te kunnen graven en te rukken. De klauwen zijn niet intrekbaar, en slijten daarom. De meeste beren hebben kleine of zelfs geen knipkiezen;dat zijn grote, puntige, kiezen waarmee alle carnivoren vlees in stukken snijden. In plaats daarvan hebben beren platte kiezen om plantaardig voedsel t e vermalen. Alleen de ijsbeer heeft knipkiezen om zijn prooi in stukken te snijden. De lippenbeer is ook uitzonderlijk omdat in zijn bovenkaak het binnenste paar snijtanden ontbreekt. Hierdoor kan hij makkelijker insecten uit hun nest opzuigen.


Vragen!!!

Vraag 1:
Noem 5 soorten beren.

Vraag 2:
Wat zijn de grootste beren ter wereld?

Vraag 3:
Waar is de bruine beer bang voor?

Vraag 4:
Wat is er speciaal aan de duim van een reuzenpanda?

Vraag 5:
Hoe komt het dat de klauwen van een beer slijten?




Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl