De cheetah
De Cheetah is een bedreigde diersoort! Cheetah betekent in het Hindi "gevlekte", wat natuurlijk zeer toepasselijk is.


De Lichaambouw
Van een Cheetha is slank, maar gespierd, hij heeft een kleine kop en lange poten, een flexibele ruggengraat, en een grote borst, Ook heeft hij een lange staart en niet intrekbare klauwen.
De vacht ( zie voorbeeld )
Ru w met zachte zwarte RONDE vlekken. Deze dienen als camouflage.
Zwarte strepen lopen van ogen naar de zijkanten van de bek, als een soort tranenspoor. Deze zorgen ervoor dat de cheetah tijdens de jacht geen last heeft van de zon.
De afmetingen
Lengte : 110-135 cm (van kop tot kont)
Lengte : 65-85 cm (staart)
Totale Lengte: 175-220 cm
Hoogte : 60-80 cm (mannetjes zijn iets groter dan vrouwtjes)
Gewicht : 40-65 kg
Snelheid
Door het slanke gespierde postuur is de cheetah de snelste jager in Afrika en het snelste landdier ter wereld. De Cheetah kan een topsnelheid bereiken van ongeveer 110 km/u.
Topsnelheid
Gemeten record : 115 km per uur
Hij kan van 0 naar 100 kilometer per uur in 4,5 seconden
Op topsnelheid maakt de cheetah passen of sprongen van 7 a 8 meter.
Hij raakt dan maar maximaal 1 poot de grond en en soms helemaal geen poot.

Snelheden van ande re dieren.
Slechtvalk in de lucht bij een vrije val 180 kilometer per uur.
Hazewind Hond op het land 64 kilometer per uur.
Haas op het land 72 kilometer per uur.

Leefomgeving
Hun leefgebied kan zijn een open grasland, een dicht struikgewas of een semi- woestijn . De meeste Cheetah”s leven tegenwoordig in het oosten en zuiden van Afrika en een klein gedeelte leeft in Iran en Pakistan.
Wanneer je ze wilt zien , kun je het beste naar de Wildparken in Kenia gaan.

De jacht
Cheetahs jagen vroeg in de morgen of vroeg in de avond.
Favoriete prooi is Gazelle. Daarnaast jagen ze op jonge gnoe's, jonge knobbelzwijnen, hazen en andere dieren tot ongeveer 50 kg. Cheetahs besluipen hun prooi tot op ongeveer 10 a 30 meter. Een aanvalspoging duurt gemiddeld 20 sec. maar bijna nooit lang er dan een minuut. Ongeveer de helft van de pogingen is succesvol. Cheetah's doden hun prooi door hun keel dicht te bijten waardoor de prooi stikt.
Ze slepen hun prooi vaak naar een beschutte plek om het te beschermen tegen andere roofdieren.

Eten & drinken in het wild
Een cheetah eet de volgende dieren: hazen, gazellen, gnoe's, jonge knobbelzwijnen, hertebeesten.( zie het voorbeeld )
Een cheetah eet altijd eerst de bilpartij van een prooi. Hier zitten de meeste vitaminen en mineralen in . Een cheetah drinkt water. Als ze gapen dan is dat een teken dat ze honger hebben en dus geen slaap.
De Vijanden
Leeuwen, luipaarden, hyena's en bavianen zullen cheetahs doden als ze de kans krijgen. De jakhals, wilde hond en vogels zoals aasgieren zijn geen directe vijanden, maar proberen wel de prooien van cheetahs te stelen.
Voortplanting
Het hele jaar door kunnen Cheetah jongen krijgen . De zwangerschap duurt ongeveer 90 dagen. Een Cheetah kan tussen de 1 en 8 welpen krijgen, maar krijgt er gemiddeld 3 of 4.
Een cheetah welp is bij geboorte ongeveer 30 cm lang.
Welpen
Cheetah welpen worden alleen door de moeder groot gebracht. Cheetah welpen hebben een lichtgrijze lange wollige vacht. Na 4 maanden krijgen de welpen de volwassen kleuren.
De moeder verplaatst de welpen om de paar dagen naar een nieuw onderkomen. Minder dan 1 op de 3 welpen overleeft tot de volwassen leeftijd. Na 5 of 6 weken na de geboorte beginnen de welpen de moeder te achtervolgen en eten ze mee van de prooi de moeder vangt. Soms moet de moeder de welpen 2 dagen alleen laten om voor voedsel te zorgen. De welpen blijven ongeveer 1 jaar bij de moeder.

Bedreigingen
De ergste bedreiging is de mens, door verlies van leefgebied. Daardoor ook vermindering van aantallen prooien.En de stroper die de Cheetha dood maken voor de handeld in huiden.
De Cheetha behoord nu tot de bedreigde diersoort en moeten beschermd worden . Door het beschermen van het leef gebied, het helpen in standhouden van de prooien en stoppen van het doden van Cheetah’s door boeren en stropers. Ook word er gezorgd dat er voldoende welpen worden geboren.
Wat zijn en kunnen Cheetah's niet?
Cheetah's kunnen niet brullen zoals leeuwen en andere katten omdat ze een botje missen in hun nek. Cheetah's maken een meer tjilpend geluid.
Cheetah's zijn geen vrienden van de leeuwen. Een leeuw zal een cheetah doden als hij de kans krijgt. Volwassen cheetahs zijn te snel voor de leeuwen, maar het komt regelmatig voor dat leeuwen zich te goed doen aan jonge cheetah welpen.
Cheetah's zijn geen echt goede jagers. De hoge snelheid kunnen ze maar kort vasthouden. Van alle pogingen een prooi te pakken mislukken de meeste, meestal door een te vroege start. En als ze een prooi hebben komt het vaak voor dat ze te moe zijn om de gevangen prooi te verdedigen tegen hyena's en leeuwen.
Cheetah's hebben geen scherpe klauwen. Ze kunnen de klauwen niet helemaal intrekken, zoals ander katten dat doen. Dit zorgt ervoor dat ze niet wegglijden bij hoge snelheden. Vandaar dat de klauwen nogal bot zijn.
Er zijn geen grote aantallen cheetahs meer. Geschat wordt dat er wereldwijd nog zo'n 12.000 cheetahs in het wild leven, en dit aantal daalt elk jaar.




Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl