HET OUDE

   EGYPTE

 

Inhoudsopgave:

 

(de afbeeldingen moet je zelf even via Google opzoeken) 

 

Hoofdstuk 1: Het land Egypte

 

Hoofdstuk 2: Piramides

 

Hoofdstuk 3: Farao’s

 

Hoofdstuk 4: Hiëroglyfen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat dit erg leuk en interessant is, en omdat je hier veel over kunt vertellen en van kunt leren.

 

 

Hoofdstuk 1: Het land Egypte

 

Egypte ligt in Afrika, en voor een klein gedeelte in Azië.

Het is een groot land ongeveer 27x zo groot als Nederland.

Ze hebben ook veel inwoners wel 64.824.466, dat zijn de inwoners van juni in 1997! Maar ik denk dat er nu wel meer mensen wonen.

 

Egypte ligt in noord-oost Afrika. De buurlanden van Egypte zijn: in het noord-oosten Israël, in het westen Libië, en in het zuiden Sudan.

Egypte bestaat voor 90% uit woestijn, de rest is wel vruchtbare grond.

Het klimaat is daar daardoor heel warm.

 

Van Egypte wordt ook wel eens gezegd: Egypte is geen land, maar een grote rivier. Want de Nijl is de grootste rivier ter wereld. In deze rivier leven als enige plek ter wereld nijlpaarden.

De Nijl is heel belangrijk voor Egypte, eigenlijk alle mensen wonen bij de Nijl, dus bij het water en de vruchtbare grond. De rest woont langs de Middellandse Zeekust en in de oases van de Sinaï-woestijn en de Sahara.

 

 

Vroeger stroomde de Nijl enkele maanden per jaar over, waardoor heel veel slib achterbleef en de grond dus vruchtbaar maakte. De laatste 150 jaar zijn er stuwdammen aangelegd, waardoor de Nijl niet meer overstromen kan. Bijna alle inwoners leven op slechts 4 % van het totale land. In de hoofdstad Cairo wonen alleen al ruim 20 miljoen Egyptenaren.

 

 

 

 

Egyptenaren spreken Arabisch, maar ze krijgen op school ook Engelse les.

Egyptenaren houden van taal en woordgrapjes.

In de meeste toeristische gebieden spreken de meeste Egyptenaren goed engels.

Verder zijn er nog een aantal dialecten die door de bedoeïenen gesproken worden (dat zijn mensen die met kamelen en tenten steeds trekken van oase naar oase).

 

 

 

Stukje geschreven Arabisch

 

 

Hoofdstuk 2   Piramides

 

Als je naar Egypte op vakantie gaat zie je veel piramides; je weet niet hoe

groot die zijn!!!

 

De piramide is een van de oudste bouwwerken van onze planeet. Ze zijn allemaal met blote handen gemaakt. In de Piramide werd een farao begraven. Piramides werden niet alleen in Egypte gebouwd maar ook in China en Mexico. Dat is eigenlijk heel vreemd want die landen liggen aan de andere kant van de wereld dus ze konden niet met elkaar gepraat hebben in die tijd.

 

 

Volgens berekeningen zouden er ongeveer 100.000 Egyptenaren bezig geweest zijn met het bouwen van deze piramides. Sommige moesten de stenen over de Nijl vervoeren. Andere moesten de stenen goed op maat hakken en anderen moesten de stenen verslepen. Maar je moet weten dat er in die tijd nog geen wiel uitgevonden was. Deze stenen werden dus versleept met behulp van boomstammen.

 

Toch blijft het een groot raadsel hoe dit nou eigenlijk precies gegaan is want onderzoekers hebben dit ook geprobeerd maar het lukte niet omdat de boomstammen het gewicht van de stenen niet kon dragen en omdat ze natuurlijk in het zand zakten. Ook staan de piramides precies op de 30e graad van de aarde, wat in die tijd helemaal nog niet viel uit te rekenen.

De piramides zijn zo mooi gebouwd dat het geen slavenwerk kan zijn geweest. Alle steenblokken in de piramide passen prachtig op elkaar. Ze denken dat de arbeiders en de boeren deze prachtige gebouwen hebben gemaakt voor hun farao. Maar ze werkten er alleen aan als de Nijl overstroomd was, dus ongeveer 2 of 3 maanden in een jaar.

 

De grootste piramide in Egypte heet de Cheops en weegt 6 miljoen ton. Iedere steen weegt tussen de 2 en de 15 ton. Deze piramide bestaat uit ongeveer 2,5 miljoen steenblokken.

Stel je eens voor dat ze elke 2 minuten een steen op de juiste plaats hadden gelegd (wat heel snel is met blote handen) dan kan je uitrekenen hoe lang het duurde voordat de piramide klaar was.

 

1 uur = 30 blokken (2 minuten per blok)

1 werkdag 8 x 30 = 240 blokken

1 seizoen (3 maanden) = 90 dagen x 240 = 21.600 blokken in 1 jaar

 21.600 : 2.500.000 dat is ongeveer 116 jaar werken voor 1 piramide.

 

Dan had je dus een probleem want dan was de farao al lang dood want de gemiddelde leeftijd was 45 jaar in die tijd. De farao kon dan dus niet begraven worden.

 

Trouwens niet alle farao’s werden begraven in piramides. Sommige werden in de koningenvallei begraven. Andere farao’s bouwden 2 piramides tegelijk. We weten nog niet waarom want je kon maar in een piramide begraven worden. Maar zoals je misschien wel weet werden veel piramides leeggeroofd. Dure spullen die de farao meenam in zijn graf, werden meestal gestolen. Veel dieven kwamen er nooit meer levend uit.

 

 

 dit is de koningenvallei .

 

Hoofdstuk 3:         Farao’s

 

balsemen

De oude Egyptenaren geloofden dat er leven na de dood was. Als een farao dood was gegaan werd hij eerst gebalsemd. Hij kon dan met een goed lichaam naar het volgende leven. De balsemers haalden alle ingewanden er uit. De ingewanden deden ze in een vaas. Ze noemen die vazen ook wel canopen. Daarna smeerde ze het lichaam in met speciale specerijen, olie, reukstoffen en zout en wikkelden ze het in linnen. Zo werd het een mummie die in een mooi versierde kist werd gelegd. Daarna zou de dode farao klaar zijn om begraven te worden.

 

 

 

 

Toetanchamon is een van de bekendste farao’s. Toen hij 9 jaar oud was werd hij al farao. In 1922 werd zijn graf gevonden door Howard Carter, een archeoloog. De eersten die het graf ingingen waren Howard carter, lord Carnavon en de dochter van lord Carnavon. Toen carter de stukjes muur weghaalde zodat ze de schatkamer binnen konden gaan vroeg lord Carnavon aan hem: wat zie je, en hij antwoordde: prachtige dingen. Meer kon hij niet zeggen, zo verbaasd was hij.

In de grafkamer stond een hele grote kist, daarin zaten nog drie andere kisten. Om de mummie zaten drie kisten. De buitenste kist was van hout met een dun laagje goud en ingelegde juwelen. De middelste kist was van een dun laagje hout met daarover goud en ingelegde juwelen. De binnenste kist was gemaakt van puur goud met ingelegde juwelen. De mummie van Toetanchamon droeg een gouden masker.

Op zondag 4 november 2007 hebben ze de deksel van de kist afgehaald en hebben ze het gezicht van de beroemde farao aan de hele wereld laten zien.Het gezicht van Farao Toetanchamon is zo goed als intact gebleven dankzij de mummificatie van het lichaam. Ongelofelijk dat er na 3.300 jaar nog restanten van over zijn.

    

Specialisten hebben door middel van rontgenstralen en wel 17.000 foto’s precies kunnen nagaan hoe Toetanchamons lichaam eruit heeft gezien toen hij stierf. Hij was 1.68 meter groot en zijn ene been was 1 centimeter korter dan het andere. Ook hebben ze gezien dat hij ongeveer 19 jaar was toen hij overleed. Waarschijnlijk was hij vermoord omdat er een groot gat in zijn hoofd zat.

Wil je hiervan een filmpje zien, kijk dan op

www.superkrediet.be/blog/2007/11/06/video-en-fotos-gezicht-van-farao-toetanchamon/ (over mummies gaat verder bij hoofdstuk 3)

 

 

De vloek van de farao.

De oude Egyptenaren vonden het een grote misdaad als je het graf van de farao open maakte. Het graf en de mummie waren na de dood de woonplaats van Ka. Werd het graf vernield en de grafgiften geroofd, dan had Ka geen woning meer en bleef ze naamloos achter. Dat was de ergste straf die een Egyptenaar zich kon bedenken.

De Egyptenaren geloofden dat de farao een vloek uitsprak over het graf. De vloek betekende dat er iets engs zou gebeuren wanneer het graf geopend werd. Op de muren in het graf stond: "Wie dit graf betreedt, op hem zal ik me werpen als op een vogel, en de grote god zal hem daarvoor bestraffen".

Lord Carnavon, de helper van Carter, werd, 1 jaar na de ontdekking van het graf, heel erg ziek. Hij kreeg hele hoge koorts en hij ging ijlen (dit is een soort praten in je slaap). Hij zei: "Een vogel krabt mijn gezicht stuk". Hierna viel hij in coma. Op de dag van zijn dood gebeurden er hele vreemde dingen. In Cairo in Egypte gingen alle lichten uit. Men wist niet hoe dit kwam. Even later gingen ze vanzelf weer aan. De hond van Carnavon ging heel hard janken en viel daarna dood neer. De mensen konden dit niet uitleggen.

Onderzoekers denken dat Carnavon bacteriën heeft ingeademd toen hij het graf inging

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoofdstuk 4:         Hiëroglyfen

 

 

De Egyptenaren schreven niet maar ze tekenden hiëroglyfen. Ieder tekentje was een woord. Omdat het zo moeilijk was kon minder dan 1% van de mensen lezen en schrijven. Meestal schreven ze van rechts naar links maar soms ook andersom of van boven naar beneden, net als de chinezen. Als pen gebruikten ze een rietstengel en als papier gebruikten ze papyrus. Toen het Egyptisch rijk niet meer bestond kon niemand meer hiërogliefen lezen. Pas 200 jaar geleden lukte dat pas weer.

 

 

 

Dit is er een…

 

 

 

 

 

 

 

Over Egypte valt er nog veel meer te vertellen, maar dat kan je misschien in een volgend werkstuk lezen.

 

 

 

 

 

 

Waar heb ik mijn informatie gevonden:

 

Op internet:

  1. www.wikipedia.nl  en www.geschiedenisvoorkinderen.nl
  2. www.superkrediet.be/blog/2007/11/06/video-en-fotos-gezicht-van-farao-toetanchamon/nl  en  scholieren.com /werkstukken/9211

 

Boeken uit de bibliotheek: 

-   Atlas van het oude Egypte – Neil Morris

  1. Egypte – goden, farao’s en dynastieën

 
Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl