Werkstuk over Frankrijk

De afbeeldingen moet je er zelf even bijzoeken via Google

 

Werkstuk van Bastien Wusten

OBS “Het groene hart”

Groep 7

 

Inhoudsopgave:

 

 

 

Inleiding

 

1.   Geschiedenis

 

2.   De staat & godsdienst

 

3.   Het Land

 

4.   Weer

 

5.   Kinderen op school

 

6.   Bezienswaardigheden

 

Slotwoord

 

Literatuurlijst

 

INLEIDING

 

 

Ik heb voor frankrijk gekozen omdat ik heel vaak er naartoe gaat in de vakantie en omdat er mooie bergen, bossen, stranden, kastelen en mooie lavendel en zonnebloemvelden zijn. En het is een mooi land en er is heel veel te zien en bijna altijd mooi weer.

 

In dit werkstuk ga ik iets vertellen over:

 

·        De geschiedenis van het land

·        Wie er de baas is

·        Iets over het land

·        Waar het mooie weer is

·        Hoe de kinderen naar school gaan

·        De bezienswaardigheden

 

Ik hoop dat je na het lezen van mijn werkstuk ook veel zin krijgt om naar Frankrijk te gaan.

 

1.GESCHIEDENIS

 

De geschiedenis van Frankrijk.

Onder de leiding van Lulius Caesar trokken de Romeinen Frankrijk binnen. Frankrijk heette toen Gallie vierhonderd jaar lang was het een deel  van het Romeinse rijk, tijdens de honderd jaar oorlog viel Engeland Frankrijk binnen de Engelse veroverde enkele delen van frankrijk. I

 

n 1453 werden de Engelse verslagen in 1789 greep het Franse volk met succes naar de macht koning Lodewijk XVL werd onthoofd. Dit wordt de Franse revolutie genoemd. De volksheld was toen Napolen Bonaparte in 1804 werdt hij keizer van Frankrijk in 1815 werd hij bij de slag van Waterlo door de Engelse verslagen

 

Na de slag bij Waterlo probeerde de koninklijke familie opnieuw aan de macht te komen.ze werden echter in nog twee andere revoluties in 1830 en in 1848 door het volk verslagen

 

Tijdens de Franse Duitse oorlog in 1870 verloor Frankrijk Elzas en Lotharingen aan Duitsland maar na de eerste wereld oorlog (1914-1918) kreeg Frankrijk de gebieden weer terug. In de tweede wereld oorlog (1939-1945) werdt Frankrijk bezet door Duitsland generaal Charles de  de Gaulle leiden het Franse verzet tegen de Duitsers,en Frankrijk werdt bevrijd in 1944

 

In 1958 trad Frankrijk samen met west Duistland, Italie, Belgie, Nedlerland en Luxemburg toen tot de Europese Economiese Gemeenschap (EEG)

 

Dit is het Frankrijk zoals we het nu kennen     

 

 

 2. DE STAAT/GODSDIENST

 

Wie is de baas in Frankrijk? In Frankrijk hebben ze niet zoals in Nederland een

Koningin en een minister president Balkenende en een tweede kamer die de baas zijn. In Frankrijk is het anders geregeld.

 

Nederland is een koningkrijk maar Frankrijk is een republiek. In een republiek is de president de baas van het land. Hij is o.a. de baas van het leger en kan in zijn ééntje het parlement ontbinden. Het parlement bestaat net als in Nederland uit een Tweede kamer (Nationale Assemble) als een Eerste kamer (Senat).

 

De Franse President benoemt een premier, deze premier legt verantwoording af aan de Tweede en Eerste kamer, de Franse president zelf moet verantwoording afleggen aan een onafhankelijk instituut dat heet Conseil Constituel.

 

De Franse president wordt gekozen voor een periode van zeven jaar en het parlement voor vijf jaar.

 

In Frankrijk zijn de meeste mensen katholiek van geloof, ongeveer 46 miljoen. Hierna volgen de moslims dan de protestanten en als laatste de joden.

 

3.HET LAND

 

Frankrijk is één van de grootste landen van Europa. Het ligt in het Noorden vast aan België en Luxemburg  in het Zuiden aan Spanje en het Oosten Duitsland, Zwitserland en Italië. Verder ligt Frankrijk aan de Atlantische oceaan aan de westkust en in het zuiden ligt de middellandse zee. Frankrijk hoort bij de Europese Unie.

Frankrijk heeft een oppervlakte van 543.965 km2. En is ruim zeven keer groter dan Nederland en België.  En wonen ongeveer 56.647.000 mensen in Frankrijk

De hoofdstad van Frankrijk is Parijs. Verder is Frankrijk verdeeld in allemaal streken (zie hieronder) en die streken zijn weer verdeeld in departementen zoals wij provinciën noemen. In Frankrijk staat de grootste berg de Mont Blanc in de Alpen is 4807 meter hoog. Dit is de hoogste berg van West-Europa.    In Frankrijk heb je ook de langste rivier van Europa de Loire, 1020 km lang en hier mee de langste rivier van Frankrijk. Langs de rivier staan prachtige kastelen.

 

Zelf ga ik heel veel in de zomer op vakantie naar de Ardeche dat ligt in het departement Auvergne.

 

4. WEER

Frankrijk kent vier verschillende klimaten. Langs de kust van de Middellandse Zee en in het zuidelijke deel van het Rhônedal heerst een Middellandse Zeeklimaat waar de zomers droog en warm zijn en de winters zacht en vochtig. Berucht in het Rhônedal is de mistral, eem mistral is een harde koude valwind die vanaf het Centraal Massief door het dal van de rivier naar de Middellandse Zee waait. Deze wind wakkert soms aan tot een storm doordat het Rhônedal als trekgat fungeert. In het westen heerst een gematigd zeeklimaat met naar verhouding niet zo'n grote verschillen tussen zomer- en wintertemperaturen. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt in deze regio 11°C. Neerslag valt er in alle seizoen, al telt het uitgesproken zeeklimaat In het oosten heerst een landklimaat met koude winters; het aantal vorstdagen bedraagt gemiddeld 83. 's Zomers is de temperatuur gemiddeld 19°C en er valt relatief weinig neerslag. In het midden van Frankrijk heerst een overgangsklimaat met eigenschappen van zowel een zee- als een landklimaat. Vergeleken met het gematigd zeeklimaat zijn de temperatuursverschillen tussen zomer en winter groter, terwijl de gemiddelde neerslag minder is en rond de 650 mm per jaar ligt. herfst de meeste regendagen. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag is gemiddeld op veel plaatsen meer dan 1000 mm. Bretagne heeft het meest.

 

 

 

 

5.KINDEREN NAAR SCHOOL

In Frankrijk ben je verplicht om vanaf 6 t/m 16 jaar naar school te gaan. De basisschool, in Frankrijk noemen ze dat de primaire école, is vanaf 6 jaar t/m 11 jaar en ziet er als volgt uit. De schooldag begint om 8.30 uur 's morgens en duurt tot 4.00 uur 's middags. Soms is er ook op Zaterdagochtend les, maar op Woensdag hebben de meeste Franse kinderen vrij. De vakanties zijn ook anders als in Nederland ze hebben een week herfstvakantie. De Kerstvakantie duurt twee weken, net als de krokusvakantie en de paasvakantie. In de zomervakantie hebben de Franse kinderen twee maanden vrij. Ook deze vakantie is verspreidt in periodes over het hele land Ze krijgen dan vakantiehuiswerk mee om niet te vergeten wat ze dat jaar hebben geleerd.

Na de basisschool gaan de kinderen naar het secundaire onderwijs dit duurt vier jaar daarna moeten ze nog één jaar naar school voor algemeen vormend of technisch beroepsonderwijs

Na het secundaire onderwijs kunnen de kinderen naar de universiteit of particuliere scholen, een beroemde universiteit is de universiteit van Sorbonne (zie foto)

   

6. BEZIENSWAARDIGHEDEN

In Frankrijk heb je heel veel bezienswaardigheden. Wat de natuur betreft heb je er heel veel bergen, rivieren en meren en heel veel lavendel en zonnebloem velden.

Frankrijk staat ook bekend om zijn vele kastelen met name in het Loire gebied

Verder is er veel te zien in de Hoofdstad Parijs zoals: De Eifeltoren, de Notre Dame, Sacre Couer, Place the Pompidou en nog veel meer

 

Maar waar met name kinderen Frankrijk van kennen is vakantie en:

DISNEYLAND PARIJS

 

Verder is aan de westkust van Frankrijk Normandie bekend waar vroeger in de oorlog het Amerikaanse en engelse leger aan land kwamen om ons land te bevrijden.

Het grootste sportevenement waar Frankrijk om bekend bestaat is de TOUR DE FRANCE

 

SLOTWOORD

 

Ik heb in dit werkstuk iets verteld over mijn favoriete vakantieland Frankrijk, ik heb het gehad over:

·        De geschiedenis

·        De staat

·        Het land

·        Het weer

·        De school

·        De bezienswaardigheden

Er was veel informatie te krijgen over Frankrijk maar de meeste dingen heb ik zelf gezien of meegemaakt tijdens mijn vakanties in Frankrijk.

Ik heb met veel plezier dit werkstuk gemaakt over Frankrijk en ik hoop jullie hiermee ook jullie enthousiast te hebben gemaakt voor Frankrijk

 

Groetjes  Bastien

 

LITERATUURLIJST :

 

·        Internet : www.frankrijk.pagina.nl

·        Boeken : Expert Frankrijk

·        National geographic

·        Frankrijk en Frans                                                                

   

 

 

 

 

 

dit Werkstuk werd online gezet door
Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl