Dit werkstuk werd gemaakt door Maurice van der Schuit

 

 

Werkstuk over IJshockey 

Inhoud:

 

1.    Waarom ik voor ijshockey heb gekozen

2.    IJshockey algemeen

3.    Het spel

4.    De uitrusting

5.    De beoefenaars

6.    De facetten

7.    Een wereldberoemde speler

 

 

 

Hoofdstuk 1.

Waarom ik voor ijshockey heb gekozen.

Ik heb voor ijshockey gekozen, omdat ik dat een leuke sport vind en ik er zelf op zit. Ik speel bij de vereniging "Jordens Lions" in Dordrecht. Deze zijn heel goed in ijshockey. Mijn plaats in het team is die van 'left winger' en ik scoor veel vanaf die plaats. IJshockey speel ik al sinds mijn 5e jaar. Mijn record aantal goals bij de 'mini's' was ongeveer 130 in 1 seizoen. Dit seizoen (ik zit nu voor het tweede seizoen bij de 'welpen') ga ik dit record misschien wel verbreken, want ik heb al veel goals gemaakt dus ik ben goed op weg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoofdstuk 2.

IJshockey algemeen.

IJshockey is een van de populairste sporten. De bronnen wijzen Canada aan als oorsprong van het moderne ijshockey. In de Noord- Amerikaanse ijshockeycompetitie, de National Hockey League (NHL) wordt het beste ijshockey gespeeld. Deze competitie is in 1917 opgezet, waarin vroeger voornamelijk alleen maar Amerikanen en Canadezen speelden. Tegenwoordig spelen er ook veel Europeanen, zoals Russen, Tsjechen, Finnen en Zweden. Ook in diverse Europese landen worden nu competities gespeeld. Zo ook in Nederland, waar sinds 1934 door de Nederlandse IJshockey Bond (NIJB) ijshockey voor verschillende leeftijdklassen competitie wordt gespeeld.

 

 

Hoofdstuk 3.

Het spel.

Voor diegene die nooit ijshockey hebben gezien of voor het eerst kennismaken met deze sport, zal deze eerste confrontatie als schokkend worden ervaren.
IJshockey  is inderdaad een contactsport waarin lichaamscontact is toegestaan, mits correct uitgevoerd. Aan die correcte uitvoering ontbreekt het ook binnen de ijshockeysport weleens. Toch is de sport gebonden aan strenge tot zeer strenge spelregels. Deze snelste teamsport ter wereld is ook karaktervormend en er worden aan de spelers zeer hoge eisen gesteld zowel mentaal als fysiek: drie dingen tegelijk uitvoeren valt best tegen (schaatsen, puckhandling en snel reageren op snel wisselende spelsituaties). Zeker voor de jonge jeugd is ijshockey een welkome aanvulling op de voorbereiding naar volwassenheid.

Een ijshockeyteam bestaat uit maximaal 22 spelers, waarvan er 6 tegelijk op het ijs staan (een keeper -goalie-, en vijf veldspelers -2 defence, 2 wingers en een center). Deze vijf spelers worden regelmatig gewisseld. IJshockey is namelijk zo inspannend, dat zelfs de allerbesten het niet veel langer dan een aantal minuten achter elkaar volhouden. Alleen de goalie blijft meestal de hele wedstrijd in zijn goal. De wedstrijden bestaan uit drie perioden van elk 20 minuten schone tijd, d.w.z. bij iedere overtreding of spelonderbreking wordt de klok stilgezet, met tussen de perioden een pauze van 15 minuten.

 

 

 

Het speelobject is een gevulcaniseerde rubberen schijf, welke de puck genoemd wordt. Iedere speler gebruikt een stick om de puck in het doel van de tegenstander te krijgen. De spelregels van het ijshockey worden strikt opgevolgd. Het is bijvoorbeeld streng verboden om met je schaats naar een tegenstander te trappen en vechten is helemaal uit den boze en boosdoeners belanden altijd op de strafbank of worden voor een aantal wedstrijden geschorst.

 

 

Hoofdstuk 4.

De uitrusting.

Helemaal ongevaarlijk is geen enkele sport. Bij het grote publiek komt ijshockey gevaarlijker over dan andere sporten, maar dat is het zeker niet. Ondanks de snelheid en energie die ijshockey met zich mee brengt is het een relatief veilige sport, dat komt omdat de spelers door hun uitrusting heel goed beschermd zijn. Blessures en ongelukken doen zich slechts zelden voor en dat is naast de uitstekende trainingen zeker te danken aan de beschermende uitrusting die men draagt.

Tijdens elke training en elke wedstrijd is iedere speler verplicht om een complete uitrusting te dragen.

Behalve de schaatsen en een stick heb je de volgende uitrusting nodig.

Te weten:

IJshockyehelm met gezichtsmasker

Gecombineerd borst- schouderpantser (body-protector)

Keelband

Elleboogbeschermers (elbows)

Handschoenen

Tok

IJshockeybroek

Beenbeschermers (legguards).

 

 

 

 

 

Hoofdstuk 5.

De beoefenaars.

IJshockey is voor iedereen, ongeacht de leeftijd. Wel vereist de Nederlandse IJshockey Bond een geldig sport-keuringsbewijs van alle aktieve spelers. Was ijshockey in het verleden een pure mannensport, de laatste jaren zien we een groeiend aantal meisjes binnen de verenigingen. Voor de beginners van 3 tot 10 jaar is er doorgaans een schaatsklas waar deze kinderen de basisbeginselen van de schaatstechniek op speelse wijze wordt aangeleerd. Op het moment dat deze kinderen de beheersing over de schaatsen krijgen en zich verder kunnen ontwikkelen stappen zij over naar het 'Mini" en/of 'Welpen' team. Dit team speelt wedstrijden met aangepaste regels en een aangepaste ijsbaan  (een derde en twee derde van een normale baan). De meeste verenigingen beschikken ook over een jeugdrecreatie team. Hierin kunnen kinderen vanaf 8 jaar starten om later in een leeftijdsgebonden team terecht te komen. Voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar zijn er diverse junioren teams die meedraaien in de Nationale competitie onder auspicien van de NIJB. Naast de junioren zijn er ook senioren teams, doorgaans een team dat meedraait in de Super Liga of Toekomst Liga en diverse recreatie teams in de leeftijdscategorie van 20 tot 50 jaar.

 

 

Hoofdstuk 6.

De facetten.

Het allerbeste van ijshockey is schaatsen. Als je eenmaal op ijshockey zit, zal je zien dat goed schaatsen ontzettend belangrijk is. Je krijgt dan ook veel schaatstraining en als je echt goed wilt worden, zal je naast de trainingen veel moeten vrijschaatsen. Ook is de omgang met stick en puck, het zogeheten "stickhandling" belangrijk. Daarnaast wordt er getraind in het schieten en het geven van een pass naar een teamgenoot. Zelf-discipline is een andere belangrijke eigenschap voor een ijshockeyer. Niet alleen om altijd te gaan trainen, maar zeker ook om tijdens de wedstrijd je geduld te bewaren en je te beheersen. Je mond houden als de scheidsrechter per ongeluk een fout maakt of niet mee gaan vechten als een oververhitte tegenstander je uitdaagt.

IJshockey is ook leerzaam: je leert met je andere spelers een geheel te vormen. Je leert samenwerken met andere jongens en meisjes.

Hoofdstuk 7.

Een wereldberoemde ijshockeyspeler.

Hoewel Wayne Gretzky in Nederland niet zo tot de verbeelding spreekt als bijvoorbeeld Michael Jordan, mag de Canadees - geboren 26 januari 1961 - wel in een adem worden genoemd met de Amerikaanse basketbalsuperster, of met voetballer Johan Cruijff.

Gretzky altijd getooid met nummer 99 en geliefkoosd als "The Great One" is bij zijn leven al legendarisch. Hij is in het bezit van zo'n beetje alle records. Waar Gordie Howe, een andere grootheid uit het Noord- Amerikaanse ijshockey, 26 jaar over deed, gebruikte Wayne Gretzky tien seizoenen om topscorer aller tijden te worden. In dat decennium maakte hij 1850 punten (goals en assists).

De gracieuze Gretzky debuteerde in oktober 1979 als achttienjarige in de NHL en een jaar later was hij de jongste topscorer ooit. Voor aanvang van zijn laatste seizoen speelde hij 1335 NHL-wedstrijden. Daarin scoorde hij 862 goals. Tijdens dit seizoen bereikte hij zelfs een mijlpaal. Het aantal assists is al meer dan het aantal punten 1850; te weten 801 goals en 1049 assists van Howe en na 44 wedstrijden dit ijshockeyjaar stond Gretzky's teller al op 1871 assists en 874 goals dus een totaal van 2745. Zijn uitverkiezing voor het nationale team dat tijdens de Olympische Spelen in Nagano goud wilde behalen was daarom een beloning voor Gretzky's imponerende staat van dienst.

Zijn opvolger was al klaar Eric Lindros, topscorer van de Philadelphia Flyers en herkenbaar aan al net zo'n mooi rugnummer als zijn grote idool nl. 88.

Wayne Gretzky is getrouwd met Janet Jones en vader van twee dochters en een zoon.

In 1998 het jaar waarin voor het eerst professionele ijshockeyers mee deden aan de Olympische Spelen in Nagano, deed Wayne Gretzky voor het eerst mee aan deze Spelen in Nagano. Dit zouden voor hem zijn eerste en tevens laatste Olympische Spelen zijn, want in 1999 stopte hij met ijshockey. Hij heeft dan ook in 1999 een plaquette in de "Hall of Fame" in het Canadese Toronto gekregen, als beste ijshockeyer ter wereld.

(Als 17-jarige verdiende hij voor zijn eerste prof.contract $ 1.750.000. In zijn laatste seizoen 1998-1999 verdiende hij $ 6.500.000).

 

 

 

 

dit Werkstuk werd online gezet door