Spreekbeurt internet

 

Wat is internet?

Internet zijn eigenlijk een heleboel computers die met elkaar samenwerken, niet de computers noemen we internet maar de manier waarop ze met elkaar praten.

Internet is in de jaren 60 uitgevonden door militairen en geleerden; militairen wilden graag via de computer met elkaar praten tijdens een oorlog. De geleerden wilden graag elkaars teksten lezen.

Vandaar dat ze de computers zo’n beetje aan elkaar vastknoopten.

Pas sinds een jaar of 5 is Internet heel populair geworden bij andere mensen.

Er staat veel informatie op die voor veel mensen erg handig is.

De informatie vind je op het World Wide Web (=wereldwijd web), afgekort heet dat WWW, dit is een onderdeel van Internet.

 

Veel dingen op internet zijn in het engels, er worden ook veel afkortingen gebruikt zoals WWW

Je moet het zien als een soort groot, onzichtbaar spinnenweb, overal in het web hangen computers en in veel van die computers zitten gegevens. Via de draden van het spinnenweb zijn de computers met elkaar verbonden. Vanuit iedere computer die aangesloten is op het WWW kun je kijken in de informatie van de andere computer.

Als je aan het internetten bent dan heet dat surfen,  de verbinding met al die andere computers loopt gewoon via een telefoonlijn dus het kost wel geld.

 

Veel mensen en bedrijven hebben een eigen website, een eigen adres op het web met allerlei informatie. Als je op dat adres kijkt zie je er internetpagina’s met allerlei plaatjes en teksten en kan jedoor de plaatjes heen bladeren.

Vanuit de tekst kan je ook weer verbinding maken met een andere pagina op het web, dit noemen we een link, je herkent de link omdat deze vaak onderstreept is en een andere kleur heeft. Klik je hier met de muis op dan kom je weer op een andere bladzijde.

 

Omdat internet zo groot is weet je soms niet waar je iets zoeken moet, hiervoor hebben ze zoekmachine’s gemaakt.

Het enige wat je hoeft te doen is in een schermpje een woord intypen waar je meer over wilt weten. Binnen een paar seconden verschijnt er dan een lijst met internetpagina’s waarop het woord voorkomt dat je hebt ingetypt.

 

Soms is het erg druk op het internet en ontstaan er files. Dit  merk je vaak aan het einde van de middag, om die tijd beginnen de Amerikanen te surfen omdat het daar dan mogen is (door het tijdsverschil). Wil je dus geen files ga dan ’s morgens vroeg of aan het begin van de middag op internet.’s Avonds na 8 uur is het goedkoper want dan is het telefoontarief lager.

 

Internet wordt ook veel gebruikt om berichten naar elkaar door te geven, dit kan via E-mail, dit is electronische post. Eigenlijk werkt email hetzelfde als de post alleen zonder papier en postzegels.

Met een speciaal computerprogramma kan je een tekst typen en versturen naar iemand anders.

Iedereen met email op  zijn computer heeft een eigen adres, je kan dit herkennen als er een @ in staat, dit tekentje noemen ze apenstaartje of at (et). At betekent  in het engels bij dus: geheim@hotmail.com betekent geheim bij hotmail.

Als je op de verzendknop drukt is je berichtje binnen een paar tellen te zien op de andere computer. Je kan er ook plaatjes of foto’s met meesturen. Wij hebben dit gedaan met mensen uit Zwitserland die we op vakantie hebben ontmoet, zo hebben we foto’s uitgewisseld en zo af en toe mailen we met elkaar.

Ik heb sinds vorige week ook mijn eigen E-mailadres, het is geheim@hotmail.com

 

Je kan nog meer met internet doen dan alleen mailtjes versturen en informatie ophalen. Je kan er ook een heleboel spelletjes afhalen, downloaden noem je dat. Je kan ze op een discette zetten zodat je geen verbinding hoeft hebben met internet en het dus geen geld kost als je aan het spelen bent.

 

Je kan ook met andere mensen praten op het internet, net als een soort café, ze noemen dit chatten.

Echt praten is het niet, je stuurt een berichtje naar een chatbox en je hoopt dat iemand het leest en wil reageren, vaak gebeurt dit wel.

Je bent dan met iemand aan het praten die je helemaal niet kent, veel chatters kiezen een nep-naam.

 

Je kan ook winkelen op internet, veel bedrijven hebben een eigen site waar je dingen kan bestellen. Vaak staat er een foto van het artikel op waar je met de muis op kan klikken en dan bestellen.

Bijv. speelgoed van Bart Smit kan je zo van de computer af kopen en je hebt het de volgende dag in huis.

 

Surfen op internet kan je niet uit een boekje leren maar je moet het zelf proberen. Hoe vaker je het doet hoe gemakkelijker het wordt en hoe meer je kan vinden.

 
Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl