Hallo allemaal! ik doe mijn spreekbeurt over de lynx ik heb deze onderwerp gekozen, omdat ik de lynx een mooi dier vindt. Ik heb mijn spreekbeurt verdeeld in deelonderwerpen en die zijn:

1. Algemeen

2. Voortplanting

3. Leefgebied

4. Rassen

5. Voedsel

Algemeen: De lynx hoort tot de katachtigen, Je kan deze kat herkennen aan zijn grote ronde kop en de pluimpjes op zijn oren en hun lange bakkebaarden, Die pluimpjes en bakkebaarden helpen hem om beter te kunnen horen. daardoor kunnen ze dieren van kilometersver horen. De pluimpjes op hun oren kunnen maximaal 4 centimeter lang worden. en is bij elke lynx anders, sommigen hebben dichtbehaarde puntige pluimpjes, en andere hebben meer pluizge wijd uitelkaar staande pluimpjes, Ze hebben over het algemeen een lichte gele vacht met daarop zwarte stippen. als het winter is word hun vacht grijs en dikker, zelfs hun voetzolen zijn dan ook behaard. Met hun lange poten kunnen ze dan heel goed door de sneeuw banjeren, vroeger kwam de lynx bijna in alle delen van europa en een groot deel van azie voor. Door de jacht en leefgebied zijn deze dieren heel zeldzaam geworden. lynxen jagen bij voorkeur vanuit een hol, achter een omgevallen boom, of op een rots te wachten, op zijn prooi, als ze hun prooi naar tientallen meters niet te pakken kunnen krijgen laten ze hem lopen. Vroeger hadden ze in Duitsland soort geheime dierentuinen, waar allemaal bedreigde diersoorten waren. Dat vonden ze daar toen leuk maar is nu verboden.

voortplanting: Lynxen blijven alleen, alleen in februarie en maart niet want dan is het paartijd en zoeken de mannetjes de vrouwtjes op. als het mannetje en het vrouwtje in dezelfde gebied zitten, slaakt het vrouwtje sterkte kreten uit, de zogenaamde uilenroep, die je honderden meters ver nog kunt horen. Na de draagtijd van 70 dagen werpt het vrouwtje gemiddeld 2 tot 4 jongen. De welpjes worden geboren in een spleet tussen de rotsen of een holle boom. Bij de geboorte wegen de welpen tussen de 200 en 300 gram. de ogen van de welpjes gaan pas na tien dagen open. Ze hebben dan ook al haren en de vacht heeft een aardekleur en zwarte vlekken. De vader van de welpen besteed verder geen tijd aan de jongen.ze gaan met de moeder mee op jacht als de welpen 3 maanden oud zijn. en blijven een jaar bij de moeder, tot de volgende paartijd. leefgebied: De lynx leeft veelal in bergachtig gebied en is een echte bosbewoner. In omgevallen bomen maakt hij een hol. Hij komt niet graag in open terrein. De lynx is te vinden in de bossen van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Als je geluk hebt zou je er 1 kunnen zien in Zuid Limburg, maar over het algemeen komen ze in Nederland niet voor. Elk dier heeft zijn eigen territorium die in grootte kunnen variëren van 30 km 2 tot meer meer dan 1000 km2. Het gemiddelde ligt ongeveer tussen de 100 tot 250 km2. Het territorium van een mannetje en vrouwtje kunnen elkaar grotendeels overlappen. Ook de territorium van 2 mannetjes kunnen elkaar gedeeltelijk overlappen, maar dan houden ze zich wel in verschillende delen op zodat ze elkaar niet kunnen treffen. De grootte van het territorium van het mannetje hangt onder andere af van de verdeling van de vrouwtjes, terwijl het voor het vrouwtje bepaald word door voedselfactoren.

Afbakenen:

De lynx bakent zijn territorium af met geurvlagen en met visuele sporen. Het kan zijn dat de lynx zijn uitwerpselen ervoor gebruikt of met krabsporen. De lynx krabt dan met zijn nagels in bomen wat door een andere lynx word gezien en die weet dan dat hij in een ander zijn territorium komt. Ook maken lynxen geluid. Het lijkt een beetje op de geluiden van de kat. Zo kunnen ze met elkaar communiceren.Het dier jaagt ’s nachts en in de schemering. In bomen klimmen kan hij ook tot op bepaalde hoogte. Hij kan buitengewoon goed springen en zwemmen. Mannetjes en vrouwtjes zoeken elkaars gezelschap alleen in de paartijd.

Rassen: Je hebt verschillende soorten lynxen: de woestijnlynx, De Europese lynx, , De Canadese lynx, De paradellynx, De rode lynx, en nog veel meer soorten.

de spaanse lynx, word 60 tot 70 cm en is kleiner dan de europese lynx. De lichaam is lichter dan de bovenzijde, Er staan ook zwarte strepen op zijn rug, die strepen lopen over zijn rug naar de nek. De staart van de spaanse lynx is veel korter dan die van de europese lynx. Hij is helemaal gevlekt en het uiteinde is zwart. de spaanse lynx jaagt s'nachts. en ook in bomen klimmen kan hij op een bepaalde hoogte. Hij kan buitengewoon goed springen en zwemmen. mannetjes er vrouwtjes zoeken elkaars gezelschap alleen in de paardtijd, dan maken ze een schril blazend geluid, de draagtijd van deze lynx duurt ongeveer 70 dagen lang. De Canadese lynx: Over het voorhoofd van de Spaanse lynx lopen duidelijk zwarte strepen, Op de snuit bevinden zich witte snorharen. De canadese lynx komt voor in het noorden van de verenigde staten, Canadese lynxen zijn bosdieren die voornamelijk in de schemering en 's nachts jagen, Overdag verbergen ze zich in holle bomen. ze jagen meestal op hazen,konijnen en andere kleine zoogdieren. ook eten ze vogels, De vacht van de canadese lynx is roodbruin van kleur. Over het donkerste gedeelte van zijn poten bevinden zich donkere dwarstrepen. Die zijn niet goed te zien, De rode lynx leeft in de verenigde staten. Hij wordt daar bobcat genoemd, en kan op groote hoogte leven, wetenschappers zeggen dat dit dier op 4000 meter hoogte kan leven, de bobcat word ongeveer 14 jaar oud. De woestijnlynx heeft een lang slank lichaam. de staart van deze lynx kan tussen de 22 en de 25 centimeter lang worden. hij kan maar 8 kilo worden en word ook wel de Caracal genoemd. wat zwart oor betekent. de woestijnlynx komt voor in savannes, bosrijke gebieden, en gebieden met bergen ze eten gazellen en antilopen. voedsel: over het algemeen zijn lynxen roofdieren, dus eten ze andere dieren zoals: konijnen,hazen,wilde zwijnen, gazelles ook eten ze vogels. Als de lynx gaat jagen legt hij soms wel tochten van 15 tot 20 km af. De lynx valt zijn prooi aan vanaf 10 tot 15 meter. Als hij op zijn prooi afrend of gesprongen is maakt hij het dood door een harde beet in de hals. De lynx heeft geen vijanden behalve de mens. Soms moet hij wel met de wolf zijn leefgebied en prooien delen. Daarom heb je waar veel wolven zijn weinig lynxen en ook andersom. dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen?       

-xxxxx- laura koerts




Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl