Lotte maakte de volgende spreekbeurt.

 

Nijlpaarden

 

Inhoud:

Hoofdstuk 1 Het nijlpaard algemeen

Hoofdstuk 2 Nijlpaard

2.2 Woongebied

2.3 land en water

2.4 voedsel

2.5 voortplanting

2.6 gevaarlijk

Hoofdstuk 3 Het dwergnijlpaard

3.2 Woongebied

3.3 land en water

3.4 Voedsel

3.5 Voortplanting

3.6 Voortbestaan

 

 

Hoofdstuk 1Nijlpaarden algemeen

1.1 De gewone nijlpaard

Het nijlpaard is het grootste zoogdier dat leeft in zoetwater. Het brengt het

grootste deel van zijn leven in het water door. 's Nachts komen ze aan land

om te grazen. Een mannetjes nijlpaard heet een stier, de vrouw is een koe

en het jong een kalf. Het nijlpaard leeft in het midden van Afrika.

Nijlpaarden staan er bekend om dat ze erg gevaarlijk zijn.

 

Hoofdstuk 2 Het gewone nijlpaard

 

Een nijlpaard is een groot en zwaar dier. Hij weegt wel 3000 kilo, net zoveel als 120 kinderen!, en wordt 1.5 meter hoog.

Zijn grote kop heeft een supergrote bek van 50 cm. breed.

Hij heeft gigantische tanden en kiezen. Zijn hoektanden wegen wel 4 kilo per stuk.

De poten van een nijlpaard zijn kort en dik. De voeten hebben vier tenen die met zwemvliezen aan elkaar vast zitten.

2.2 Woongebied

De nijlpaard komt voor in afrika van de sahara tot aan Namibie en zuid afrika. Hij is het liefst in het water in riveieren en meren, zo'n 16 uur per dag. Nijlpaarden leven in kuddes.

2.3 Land/water

Overdag zijn nijlpaarden meestal in het water. Hij kan dan ook goed zwemmen. Ook loopt hij over de bodem van het water. Soms hijst hij zich even op het land om te zonnebaden, dan veranderd zijn huid van kleur. Dat is pegment; een soort ingebouwde zonnebrandcreme die zijn huid beschermt tegen de zon.

Omdat zijn neus en ogen heel hoog op z'n kop zitten kan hij helemaal kopje onder gaan en toch ademen en kijken.

Onder water kan hij wel 5 minuten zijn adem inhouden, hij doet zijn ogen en neus dicht.

2.4 Voedsel

's nachts gaat het nijlpaard op zoek naar voedsel. Hij loopt dan wel 30 km. Hij eet het liefste gras en vruchten en ook wel waterplanten.

2.5 Vootrplanting

Het nijlpaard kalfje wordt na ongeveer 8 maanden zwangerschap geboren in het water. Direct na de geboporte zwemt het jong naar boven om lucht te happen. Hierna gaat ze drinken bij de moeder. dat kan ook onder water. Na een paar weken gaan ze samen weer terug naar de kudde.

Veel kalfjes worden gedood voor ze 1 jaar oud zijn. Krokodillen, leeuwen en luipaarden vallen hun aan. Als ze eenmaal volwassen zijn kan een nijlpaard wel 50 jaar oud worden.

2.6 Gevaarlijk !

Een nijlpaard is groot en lomp. Als hij schrikt rent het water in en stormt hij zo over je heen als je in de weg staat. Je moet dan ook nooit tussen een nijlpaard en het water gaan staan. Er worden meer mensen door nijlpaarden gedood dan enig ander dier. Na zonsondergang als ze gaan eten kun je beter uit de buurt blijven.

 

 

 

Hoofdstuk 3 Het dwergnijlpaard

Zoals je al in de naam hoort is het dwergnijlpaard kleiner dan een gewoon nijlpaard. Hij wordt ongeveer 80 cm. hoog en 1.95 meter lang.

Hij weegt tussen de 180 en 270 kilo en kan ongeveer 35 jaar oud worden.

3.2 Woongebied

Het dwergnijlpaard leeft in west afrika, bijvoorbeeld in Liberia en de Ivoorkust.

Hier is veel dicht tropisch regenwoud met stroompjes en daar houdt hij van. Hij leeft alleen, niet in kuddes.

3.3 Land/water (plaatje 2)

Het dwergnijlpaard kan goed zwemmen, maar hij zwemt niet zoveel als een gewoon nijlpaard. Dit komt omdat zijn ogen en neus iets lager op zijn kop zitten.

Als hij zwemt moet hij verder omhoog uit het water komen om te zien en adem te halen. Bij gevaar zal hij dan ook eerder wegrennen dan in het water duiken.

3.4 Voedsel

Het dwergnijlpaard eet het liefst waterplanten, gras wortelen, bladeren en vruchten.

Overdag is hij in het dichte woud en rond drie uur 's middags krijgt hij honger.

Hij eet zich een tunnel door het dichte woud en kan wel dooreten tot middernacht.

3.5 voortplanting

Als een dwergnijlpaard 5 jaar oud is kan ze in verwachting raken. De zwangerschap duurt zes tot zeven maanden.

Soms krijgt ze twee kalfjes, meestal maar eentje.

De kalfjes worden op het land geboren en wegen ongeveer 6 kilo

(foto dwergnijlpaard)

3.6 voortbestaan

Er zijn veel minder dwergnijlpaarden dan gewone nijlpaarden. In het wild komen ze niet zoveel meer voor. Dit komt omdat het tropische woud wordt gekapt en veel moerasgebieden worden gebruikt voor landbouw.

Dwergnijlpaarden leven nog wel in nationale parken waar ze worden beschermd. En er worden veel dwergnijlpaarden in dierentuinen gehouden zolas bijvoorbeeld Burgers Zoo bij Arnhem.

(plaatje drie)

 

 

 

 

cijfer:8 en een half




Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl