Orang-oetans zijn grote mensapen die in Zuidoost-Azië (op de eilanden Borneo en Sumatra) leven. Deze apen leven meestal in bomen en slingeren van tak naar tak met behulp van hun armen.

Het woord orang-oetan betekent in de Maleise taal "man van het bos". Het leefgebied van de Orang-oetans wordt bedreigd door de mens, en daarom neemt de hoeveelheid orang-oetan’s af en is er groot gevaar van uitsterven.

Lichaamsbouw
Orang-oetans hebben een groot, log lichaam, een dikke nek, zeer lange en sterke armen, korte, gebogen poten en geen staart. Orang-oetans zijn ongeveer 2 / 3 de grootte van de gorilla.

Haar:
Orang-oetans zijn meestal bedekt met lang roodbruin haren.

Hoofd:
De orang-oetan heeft een grote kop met een duidelijk aanwezig mond gebied. Volwassen mannetjes hebben grote flappen wang (die groter worden als de aap ouder wordt).

Zintuigen:
De zintuigen van Orang-oetans lijken erg op die van ons, met inbegrip van horen, zien, ruiken, proeven en aanraken.

Handen en Voeten:
De Orang-oetan handen liken heel erg op onze handen, zij hebben vier lange vingers plus een tegenovergeplaatste duim. Hun voeten hebben vier lange tenen plus een grote teen. Orang-oetans kunnen dingen grijpen met zowel hun handen als hun voeten. De grootste mannetjes hebben een armwijdte van ongeveer 230 centimeter.

Lengte
Orang-oetans zijn ongeveer 2 / 3 de grootte van de gorilla.
Een vrouwtje wordt ongeveer 80 cm a 110 cm en weegt dan ca. 50 kg. Een mannetje kan tussen de 1 meter en de 140 cm lang worden en weegt dan 90 kg.

DIEET
Orang-oetans zijn omnivoren (zij eten zowel planten als dieren), maar zijn meestal planteneters (planten zijn hun belangrijkste voedsel). Ze eten graag vruchten (hun favoriete voedsel), bladeren, zaden, boomschors, bloembollen, jonge planten scheuten en bloemen. Ze eten ook insecten en kleine dieren (zoals vogels en kleine zoogdieren).

Orang-oetans hoeven niet eens hun takken in de bomen te verlaten om te drinken, ze drinken het water dat is verzameld in de gaten tussen de boomtakken.

INTELLIGENTIE EN TAAL
Orang-oetans zijn erg intelligent. Het is bekend dat ze gevonden voorwerpen gebruiken als werktuigen. Bladeren gebruiken ze als paraplu om de regen tegen te houden en droog te blijven. Ze gebruiken ook bladeren als bekertje om hen te helpen water te drinken.

Gedrag en sociale gewoonten
Orang-oetans zijn verlegen, eenzame dieren die gedurende de dag aktief zijn. Ze leven alleen in grote gebieden. Dit is waarschijnlijk te wijten aan hun eetgewoonten, ze hebben een groot gebied nodig om genoeg te eten te hebben en te veel orang-oetans in een bepaald gebied zal leiden tot hongersnood.

De enige langdurige sociale groep orang-oetan is de moeder met haar kinderen, die blijven ongeveer 7 jaar bij elkaar. Bij de paring blijven de mannelijke en vrouwelijke orang-oetan slechts een paar dagen bij elkaar.

Slaap platform in de bomen:
Elke avond bouwt de orang-oetan een "nest" in de boomtakken voor de nacht waarin zij zich opkrullen en slapen. Deze nesten zijn gemaakt van bladeren en takken. Nesten worden gedeeld door een moeder en haar kinderen. Soms zal de orang-oetan gebruik maken van een blad als een "dak" om zich te beschermen tegen de regen. Orang-oetans doen vaak ’s middags een dutje nadat ze ’s ochtends druk zijn geweest met het zoeken naar voedsel.

COMMUNICATIE
Man orang-oetans zijn in staat om zeer lange, luide gesprekken (zogenaamde "lange gesprekken") te voeren door de bossen tot een afstand van 1 km. De "lange call" is opgebouwd uit een reeks van geluiden. Deze gesprekken helpen de oerang-oetan man zijn gebied af te bakenen, vrouwen op te roepen, en indringende mannelijke orang-oetans weg te jagen. Mannetjes hebben een grote keel zak waarmee ze de geluiden maken die ze luid roepen.

Verplaatsen
Orang-oetans verplaatsen zich door te slingeren van de ene tak naar de andere. Orang-oetans kunnen ook op hun benen lopen maar zullen dit zelden doen. Orang-oetans kunnen niet zwemmen.

Levensverwachting
Orang-oetans leven ongeveer 50 jaar in gevangenschap, hun levensduur in het wild is slechts 30-45 jaar. Net als de meeste andere dieren leven ze langer in gevangenschap.

Orang-oetans leven in de tropische regenwouden in Azie. In het noorden van Sumatra en in de laaggelegen moerassen van Borneo.

Voortplanting
Orang-oetans zijn volwassen en in staat om zich voort te planten vanaf het moment dat ze 7 tot 10 jaar oud zijn. Vrouwtjes zijn zwanger gedurende 8,5 tot 9 maanden en daarna is de geboorte van een baby orang-oetan. Jonge orang-oetans krijgen borstvoeding van hun moeders.

Natuurlijke vijanden
Het dier dat de grootste bedreiging voor de orang-oetan oplevert is de mens (die gebruik maakt van zijn leefgebied en jonge orang-oetans vangt en verkoopt als huisdier).




Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl