De televisie              Door Jennifer Wegman uit Zuidhorn, Nederland

 

Waar de eerste televisie van Nederland is gemaakt.

De eerste televisie van Nederland is in Windschoten gemaakt. Één van mijn oma’s heeft daarbij meegeholpen. Dat is al heel wat jaren geleden. Hoeveel weet ik niet

 

Het beeldscherm

Het beeldscherm is een van de belangrijkste onderdelen van de televisie. Daar zie je de beelden op. Alle kleuren van de televisie worden gemaakt met drie basiskleuren licht; rood, blauw, en groen. Die kleuren zijn genoeg om alle kleuren te maken die je maar kunt bedenken. Op het beeldscherm zijn de beelden. En zonder beelden kun je geen lekker spannende griezelfilm kunnen kijken. Eigenlijk is het maar goed dat wij niet zo goed kunnen zien. Als we erg goed zagen, zagen we op het beeldscherm alleen maar vakjes van de drie kleuren, rood, blauw, en groen. Een adelaar kan al helemaal geen televisie kijken. Deze vogels zien alleen maar streepjes, omdat ze goed kunnen zien. Maar adelaars maakt een televisie niks uit. Het is goed dat ze goed kunnen zien, want dan kunnen ze muisjes zien van hele grote hoogte. 

 

De luidsprekers

Ook dit onderdeel is erg belangrijk. Een film zonder geluid is maar saai. Je ziet wel monden bewegen, maar er komt geen geluid uit. Dan weet je ook niet wat er gezegd wordt. Je kijkt bijvoorbeeld net naar een grappige tekenfilm, en dan is ineens het geluid weg. Of je kijkt net naar een programma dat je goed kunt gebruiken voor een spreekbeurt, en dan ben je allemaal informatie kwijt omdat het geluid het niet doet.

 

Hoe worden tekenfilmbeelden gemaakt en die van gewone films?

Tekenfilms worden gemaakt door een heleboel tekeningen te maken die allemaal net iets anders zijn. Het is erg moeilijk werk, want als je een paar dagen over een tekening hebt gedaan, en de tekening is fout, moet je weer een paar dagen doen over dezelfde tekening. Als alle beelden goed zijn, worden ze heel snel afgespeeld op een beeldscherm. Om te kijken of er geen fouten in zitten. De film wordt op een videoband gezet. Dan kan je er lekker naar kijken. Gewone films worden natuurlijk met een camera gemaakt. In de studio, maar ook buiten. De camera maakt een heleboel fotootjes achter elkaar. Net als bij tekenfilms, maar dan niet getekend en veel sneller. En bij echte films praten de mensen gewoon terwijl er wordt gefilmd, terwijl dat bij een tekenfilm nog moet gebeuren.

 

 

Niet voor iedereen!

Soms als je ouders een keer een film zitten te kijken, en je mag opblijven, zeggen ze wel eens: nee, dit mag jij nog niet zien. Dat is niet goed voor je. Dat kan wel want sommige films zijn niet goed voor kinderen. Ze zouden er erg bang van kunnen worden. Daarom is er kijkwijzer. Die laat zien voor wie de film geschikt is, en waarom. Staan er bijvoorbeeld een twaalf en een vuist, dan betekend dat: voor kinderen onder de twaalf is deze film niet geschikt, omdat er geweld in zit. Maar “al” betekent dat de film voor iedereen goed is.

 

De bioscoop

Eigenlijk is het doek van een zaal uit de bioscoop ook een televisie, maar wel een hele grote. Het geluid is veel harder dan wanneer je die film thuis zou kijken. Het grote beeld en het harde geluid maken het erg leuk om naar de bioscoop te gaan. Bij sommige films krijg je een speciale bril, zodat je diepte ziet. Bijvoorbeeld: iemand schiet recht voor je gezicht met een kanon. Dan lijkt het net alsof de kogel je ook echt gaat raken.

 

Antenne

Soms zie je wel eens een huis met zo’n antenne op het dak. Daarmee kun je televisie kijken, maar ze zijn wel gevaarlijk. Als het onweert kan de bliksem in de antenne inslaan, de televisie gaat stuk en je krijgt brand in huis.

 

 

Televisiequis

 

1 In welke plaats werd de eerste televisie gemaakt?

2 Wat ziet een adelaar op een beeldscherm?

3 Wat doet kijkwijzer?

4 Wat is het belangrijkste onderdeel van een televisie?

5 Wat doet een camera als hij filmt?
Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl