IK hou mijn spreekbeurt over verslaving

Je kan aan verschillende dingen verslaafd raken zoals:

drugs

alcohol

gokken

roken

eten

en surfen(op internet)

Over verslaving

Je bent verslaafd als je iets doet of gebruikt en er niet meer zonder kan, en dat je er alles voor over hebt om te doen waar je verslaafd aan bent.

Je lichaam kan dan niet meer zonder en moet iets hebben.

Als je met je verslaving bezig bent hoef je even niet te denken aan je problemen, maar uiteindelijk krijg je er alleen maar nog grotere problemen van.

Want voor de meeste verslavingen heb je geld nodig zoals voor alcohol, je moet alcohol kopen.

En surfen(op internet) je moet de telefoon rekening betalen.

Als het geld op is, dan heb je een probleem, want hoe kom je aan geld?

Dan moet je geld lenen of stelen en zo kom je nog meer in de problemen.

Afkicken.

Als je wilt stoppen met je verslaving moet je afkicken. Dat is erg moeilijk want je lichaam is dan gewend aan de verslavende stof.

Je kan afkick verschijnselen krijgen zoals: hoofdpijn, trillerigheid, slapeloosheid en een verlangen naar datgene waar je verslaafd aan bent.

Verslaafde baby’s.

Soms worden kindjes verslaafd geboren, dan was de moeder verslaafd tijdens de zwangerschap. Dan moeten zij ook afkicken. Ze huilen heel veel en zijn erg onrustig. Ook worden ze veel ziek.

Rook verslaving

Waarom roken mensen? Omdat ze het lekker vinden of stoer willen doen en soms omdat ze bij hun vrienden of vriendinnen willen horen.

Maar roken is alleen maar slecht voor je en je hebt meer kans op longkanker en hart en vaatziektes. Zoals een hartinfarct.

Meerokers

Mensen die zelf niet roken maar wel bij rokers aanwezig zijn heten meerokers en hebben z’n 10% meer kans op longkanker.

Drugs verslaving

Er zijn een heleboel verschillende drugs zoals,

Heroïne, cocaïne, hasjiesj, XTC en marihuana.

Er zijn ook verschillende manieren om het in je lichaam te krijgen: Roken, spuiten en slikken.

Nu er een verbod is op heroïne, cocaïne en andere vergelijkbare harddrugs is de handel daarvan nu in de criminele sfeer.

Het gevolg is dat er nu hoge prijzen moeten worden betaald, waardoor verslaafde gebruikers moeten gaan stelen, bedelen of als hoer moeten gaan werken om aan geld te komen. Het is maar goed dat de handel in alcohol niet verboden is. Want als een fles jenever opeens 500 gulden zou kosten, dan zouden tienduizenden zware alcoholisten in ons land waarschijnlijk óók gaan stelen en inbreken om aan geld te komen.

Harddrugs

XTC en LSD zijn harddrugs. Aan harddrugs kun je gemakkelijk verslaafd raken. Vooral van cocaïne en heroïne kun je snel verslaafd van worden. Een harddrugs gebruiker eet vaak slecht dat is slecht voor de gezondheid

Coffeeshops

Wiet en hasj zijn softdrugs. Ze zijn veel minder gevaarlijk dan harddrugs. Je raakt er niet zo gauw aan verslaafd. In de opiumwet staat dat alle drugs verboden zijn. Maar softdrugs mogen wel in een coffeeshop verkocht worden aan personen van achttien jaar en ouder. Een klant mag maar vijf gram per keer kopen. Reclame maken voor drugs in een coffeeshop mag niet.

Blowen

Een joint is een sigaret met marihuana erin. Dat roken heet blowen. Je wordt er stoned van.

Eén op de vijf jongeren blowt wel eens. Ze zien het van elkaar en ze vinden het stoer om mee te doen. Ook blowen ze uit nieuwsgierigheid. Ze willen weten wat "high zijn" is.

Alcohol verslaving

Er zijn in aantal meer alcohol verslaafde dan drugs verslaafde.

Omdat iedereen wel eens alcohol drinkt lijkt het helemaal niet zo erg en weten sommige alcohollisten niet eens dat ze verslaafd zijn.

Maar om gezond te blijven is het goed om niet iedere dag te drinken en als je drinkt het bij maximaal twee glaasjes te houden. Veel mensen drinken ook om stoer te doen. Als je drinkt is het op het begin wel lekker, je voelt je meer ontspannen en vrolijker. Maar de volgende dag heb je een knallende hoofdpijn en voel je je ziek en misselijk, Je hebt een ‘kater’.

Gok verslaving

Dit stond in een krant:

Onlangs werd in Nijmegen een nieuw casino geopend. Tijdens de feestelijke opening liep een vrouw met een spandoek heen en weer. Zij smeekte de bezoekers bijna om het gokpaleis toch vooral niet binnen te gaan. ‘Begin er niet aan’, zei ze, Ík ben getrouwd met een man die verslaafd is aan gokken. Ik weet hoe verschrikkelijk dat je leven kan verwoesten. En het leven van je vrouw en kinderen erbij.’

Iemand die verslaafd is aan gokken, wil de hele dag eigenlijk niets anders dan aan de handel van de fruitautomaat trekken of achter de roulettetafel zitten. Hij of zij is gek op de spanning de geldzucht en de zekerheid dat hij vandaag beslist geluk zal hebben.

De overheid

De overheid doet veel aan het voorkomen van verslaving

-Een pakje sigaretten en sterke drank wordt extra duur gemaakt.

Er moet belasting betaald worden

-Er wordt voorlichting gegeven over de slechte kanten van sigaretten alcohol en

drugs

-De minister denkt eraan om voor mensen die roken geen vergoeding meer te geven voor bepaalde medicijnen.

En toch………..

Worden nog steeds veel jongeren verslaafd.

En dat is heel STOM!!

 

Deze spreekbeurt werd gehouden door

Jacques Malschert
Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl