Spreekbeurt over de winterslaap.

Als je  denkt aan de winterslaap bij dieren dan denk je al snel aan de beer. Een beer slaapt bijna de hele winter in zijn hol en in het voorjaar komt de beer weer tevoorschijn. In het voorjaar is de beer dan wel mager geworden omdat hij de hele winter niet heeft gegeten maar omdat in het voorjaar zalmen de grote trek hebben naar de rivieren kunnen de beren in het voorjaar vaak in overvloed weer eten.

Dieren in Nederland die winterslaap houden
Ook dieren in Nederland houden een winterslaap,  een paar voorbeelden van zulke dieren zijn:
De Egel en vleermuizen.

De egel
Een egel eet vooral slakken, wormen , torren en bessen maar die zijn in de winter niet te vinden.  Egels eten zich in de herfst helemaal vol met al dit lekkers en hier kan hij de hele winter op teren. Egels kruipen ’s winters weg in een holletje ergens in het bos of soms ook wel eens bij iemand in de tuin. Net als bij de beren gaat ook de hartslag en de lichaamstemperatuur omlaag bij de winterslaap van de egel.

Vleermuizen
Ook voor vleermuizen is er te wienig eten in de winter. Vleermuizen leven vooral van insekten. Vleermuizen kunnen overwinteren in grotten. Ze hangen dan op de kop aan het plafond of aan een muur. Een plek waar veel vleermuizen overwinteren zijn de mergelgrotten in Limburg.

Gewone muizen houden helemaal geen winterslaap,  zij verzamelen allerlei eten het hele jaar door. Wel zoeken ze warmere plekjes op en daarom kun je in de wingter meer last hebben van muizen binnen in huis of in schuurtjes.

 

Vogels
Vogels houden geen winterslaap maar veel vogels vertrekken naar warme landen zelfs wel naar Afrika en vluchten voor de kou. En komen in het voorjaar weer terug. Niet alle vogels gaan een lange reis maken.  Onze tuinvogels blijven gewoon hier omdat we ze in de winter voeren.
Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl