Spreekbeurt over de Stichting AAP

Spreekbeurt Stichting AAP

Ik hou mijn spreekbeurt over Stichting AAP omdat ik daar donateur van ben en omdat ik jullie wil laten weten wat zij allemaal doen.

Stichting AAP is een Europees opvangcentrum voor dieren. Een groot aantal van die dieren is ons land binnengesmokkeld en door de douane in beslag genomen. Vaak zijn ze ernstig mishandeld en verwaarloosd.

Soms krijgt Stichting AAP ook dieren van mensen die niet meer voor hun dier kunnen of willen zorgen. Vaak is dit van mensen die erachter kwamen dat een aap of wasbeer toch niet geschikt is als huisdier. Ook afgedankte dieren uit het circus worden soms bij Stichting AAP gebracht.

Er zijn niet alleen apen bij Stichting AAP. Ze vangen ook kleine zoogdieren op zoals wasberen, prairiehondjes, grond-eekhoorns en er zijn ook nog reptielen en papagaaien.

Bij Stichting AAP kunnen de dieren bijkomen van hun ellende en ze leren met soortgenoten om te gaan en voor hun eigen voedsel op te komen. Als ze weer gezond zijn wordt er voor hun een mooie plek gezocht in een dierentuin of reservaat. De meeste apen gaan als ze gezond zijn weer met het vliegtuig naar de plaats waar ze oorspronkelijk ook vandaan kwamen.

Stichting AAP heeft kontakt met parken uit de hele wereld.

Soms is het niet mogelijk een plaatsje te vinden, dit is vooral het geval bij bavianen, berberapen, lampong-apen en soms ook chimpansees. Voor deze apen gaat Stichting AAP op hun eigen terrein in Almere een ruimte maken waar deze dieren oud kunnen worden samen met hun soortgenoten.

Stichting AAP vangt niet alleen dieren op. Ze geven ook voorlichting aan mensen en proberen duidelijk te maken dat deze dieren geen huisdieren zijn.

Stichting AAP is 30 jaar geleden gestart door een paar mensen die veel van dieren hielden. Ze krijgen geen geld van de regering maar ontvangen veel geld van donateurs. Ik ben ook donateur en help zo ook een beetje mee voor de apen. Als donateur krijg je elke 3 maand het blad APENOOT, hier staat allerlei informatie in over de apen bijv. wat voor nieuwe dieren er zijn binnengebracht.

Je kan ook een aap adopteren. Je betaald dan ongeveer 25 gulden per maand en je wordt dan op de hoogte gehouden hoe het met de aap gaat. Bijvoorbeeld deze aap: dit is Antwan en is altijd bij een Belgische mevrouw in huis geweest, ze behandelde ze als haar kinderen en liepen in kleren rond. Ook reden ze rondjes op brommertjes en ze liet daar mensen voor betalen. Toen ze ouder werden werden ze te sterk en onhandelbaar. Ze sloot ze daarom op in de kelder en zaten jaren in hun eigen poep en plas. Toen de mevrouw overleed werden ze verwaarloosd naar Stichting AAP gebracht.

Je kan ook een rondleiding krijgen bij Stichting AAP maar hiervoor moet je 12 jaar zijn.