Sushi

Sushi

Iedereen heeft wel eens sushi gegeten. Sommige mensen vinden het erg lekker en anderen houden er helemaal niet van. Wat de meeste mensen die er niet van houden tegenstaat is het eten van rauwe vis. Want dat is wat sushi is: sushi rijst, zeewier en rauwe vis in een soort rolletje. Maar dat is een simpele omschrijving, want er zijn natuurlijk heel veel soorten sushi. Omdat sushi erg populair is, zijn er steeds meer sushi restaurants te vinden. Ook laten mensen het vaak thuisbezorgen.

Waar komt sushi vandaan?

Sushi is niet altijd op de manier gegeten zoals wij die kennen. Heel vroeger, in 1600, begonnen mensen in Japan rauwe vis met rijst te eten. Eerst werd rauwe vis ingepakt in rijst om te fermenteren en toen gingen mensen verse vis in rijst eten. Later kwam naar rijstazijn bij, dat geeft de speciale smaak die we van sushi kennen. Mensen die genoeg geld hadden konden sushi eten, omdat verse vis best duur was. Zo begon sushi als een street food in Japan en werd het langzaam een delicatesse.

Moderne sushi

Pas aan het begin van de negentiende eeuw kreeg sushi de samenstelling die we nu kennen. Koks werden steeds creatiever in het maken van kleine stukjes sushi waar meerdere dingen in zaten. Zoals verschillende soorten vis, zeevruchten, vlees, groenten en zeewier. Eerst was sushi een delicatesse van een klein gebied in Japan, de baai van Tokio. Aan het begin van de twintigste eeuw werd het steeds populairder in de rest van Japan. Daarna kwam het naar Europa toe, en zo hebben wij in Nederland er ook kennis mee kunnen maken.

De ingrediënten

Er zijn een aantal ingrediënten die altijd in sushi zitten: rijst, nori en vis en overige. De speciale sushi rijst dat voor sushi gebruikt wordt is meshi in het japans. Het zijn dikke en korte korrels die kleverig gekookt moeten worden. Kleverigheid is belangrijk omdat de rijst de sushi zo bij elkaar geplakt houdt. Zeewier, ook wel nori genoemd, is een ander belangrijk ingrediënt. Nori is dunne velletjes purperwier. Vroeger werd zeewier alleen in zee gevonden, maar nu kunnen we zeewier ook zelf kweken. Als laatste ingrediënt wordt er vis of iets vergelijkbaars gebruikt. Een stukje sushi is niet af zonder een stukje vis, vlees of groente.

Soorten sushi

Eigenlijk is rijst het enige ingrediënt dat altijd hetzelfde blijft in sushi. Door verschillende soorten vis, vlees of groenten erbij te doen krijg je verschillende soorten sushi. Er zijn een paar soorten sushi meer bekend dan de andere:

  • Maki is een gerolde sushi
  • Nigiri is een beetje rijst met vis eroverheen
  • Inari is een beetje sushi rijst in een zakje van gefrituurde tofu
  • Oshi is een vierkante sushi met vulling erin- en erop
  • Chirashi lijkt een beetje op een poké bowl, maar dan de Japanse versie

Soorten Maki sushi

Maki is een naam voor verschillende soorten sushi die gerold zijn. Een normale maki sushi is meestal ongeveer 3 centimeter in doorsnee. Futomaki is de naam van de maki sushi dat ongeveer 4 centimeter in doorsnee is. Futomaki heeft meestal drie vullingen. Hosomaki is een hele dunne rol van maar 2 centimeter en heeft meestal maar 1 vulling. Uramaki is een grappige maki, want hier is de rijst aan de buitenkant gerold in plaats van aan de binnenkant. De bekende california roll is bijvoorbeeld een Uramaki soort sushi. Een laatste soort maki sushi is de temaki. De temaki lijkt een beetje op een puntzakje van zeewier gevuld met rijst en andere ingrediënten.

Extra’s bij de sushi

Heel veel mensen eten sushi door het in sojasaus te dippen. Sojasaus is misschien wel het bekendste extraatje dat veel mensen bij de sushi gebruiken. Het is een zoutige en donkere saus. Iets anders voor bij de sushi is wasabi. Dit is scherpe pasta dat groen is van kleur. Als je niet van spicy eten houdt, dan kan je beter geen wasabi gebruiken bij je sushi. Nederlandse mensen mengen soms wasabi in hun bakje sojasaus. Zo krijgt je sojasaus een pittige smaak. Echte japanse koks vinden dat niet zo leuk omdat het eigenlijk niet hoort en de smaak zou verpesten. Maar dat moet je natuurlijk zelf weten of je dat lekker vindt.

Smaak kwijtraken

Rauwe vis kan soms best wel een sterke smaak hebben. Daarom krijg je ook wel een gari bij je sushi op tafel. Gari zijn dunne plakjes gember, ingemaakt en uit een pot. Gember is vaak beige of rozig van kleur. Voor het contrast in kleur leggen veel sushi restaurants de roze gari bij de groene wasabi neer. Dat ziet er leuk uit. Gari zorgt ervoor dat je de rauwe vissmaak uit je mond krijgt. In Japan zeggen ze dat je dan je volgende sushi weer helemaal proeft. Ook ingemaakte rettich, een groente dat een beetje op radijs lijkt, ligt vaak op tafel. Het heeft een felle gele kleur.

Drinken bij sushi

Net als dat sommige mensen wijn bij het eten drinken, zijn er ook speciale drankjes die veel mensen bij sushi drinken. Bittere groene thee is erg populair om bij het eten van sushi te drinken. In Japan wordt deze thee zelfs gratis geserveerd, omdat het net als gari neutraliserend zou werken. Ook populair is Sake bij de sushi. Dit is een alcoholische drank gemaakt van rijst. Jonge mensen drinken ook steeds vaker bier bij het eten van rijst. Net als Sake wordt dat koud gedronken. In het Westen drinken we Sake meestal warm.

Waar eet je sushi?

In Azië is het erg populair om aan een soort bar te zitten waar bakjes met sushi voorbij komen. Als je een soort sushi ziet die je graag wilt eten, dan pak je het bakje van de lopende band af. Soms kan je ook speciale sushi bestellen. Als je speciale sushi klaar is zet de kok het bakje op de lopende band met het nummer van jouw tafel. Als je bakje dan voorbij komt kan je het pakken. Meestal hebben de bakjes verschillende kleuren. De kleuren geven aan hoe duur een sushi is. Rauwe vis is bijvoorbeeld duurder dan sushi met alleen groenten. Wanneer je klaar bent met eten betaal je voor alle lege bakjes die je op tafel hebt staan.

All you can eat sushi

Meestal eet je sushi in een restaurant. Dan bestel je sushi van een kaart en wordt het naar je tafel gebracht. Wat heel veel mensen leuk vinden is all you can eat sushi. Dan mag je alle sushi van de kaart bestellen voor een vast bedrag. Dan is het bijvoorbeeld 22 euro per persoon en dan mag je zoveel eten als je wilt. Een klein nadeel is dat je dan wel alles moet opeten wat je bestelt. Anders is het zonde als er veel sushi weggegooid moet worden omdat je vol zit. Als je toch iets laat staat moet je meestal extra betalen. Deze trend is al een tijdje in Nederland en veel mensen zijn grote fans.

Bron:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sushi