Spreekbeurt over Terschelling

Deze spreekbeurt is gemaakt door Simon Weide

Mijn spreekbeurt gaat over Terschelling.

Terschelling is één van de Waddeneilanden en hoort bij de provincie Friesland.

Terschelling heeft een eigen vlag.daar is een versje buj dit is het versje;rode wolken ,blauwe lucht,gele helmen,groen gras,wit zand’t is het wapen van terschellingerland

Om er te komen moet je in Harlingen met de boot. De boot vaart er ongeveer 2 uur over. Er kunnen ook auto’s en vrachtauto’s op de boot.

Er gaat ook een snelboot, hier kunnen alleen maar mensen op

en deze vaart er 50 minuten over.

Ook kan je lopend over het wad naar Terschelling maar dan moet je goed getraind zijn, het is een hele zware wadlooptocht over het wad!

Het eiland Terschelling is 30 km lang en 4,5 km breed.

Er is veel natuur op Terschelling, het bekendste stukje natuur op Terschelling is de Bosplaat, deze ligt het meest rechts op Terschelling,(aanwijzen) Op de Bosplaat vind je hoge duinen, zandvlaktes, moerassen en een bos (dat helemaal uit zichzelf is ontstaan). Er leven heel veel vogels op de Boschplaat maar ook bosmuizen en konijnen.Natuurlijk heeft Terschelling ook veel strand;aan de ene kant van Terschelling ligt de dijk (aan de waddenzee-kant) en aan de noordzee-kant is er 30 km zandstrand.

Ook kan je op Terschelling mooi fietsen, er zijn vele fietspaden maar je kan er ook mountainbiken door de duinen en de bossen. Er zijn op Terschelling maar weinig auto’s maar in elk dorp worden er fietsen verhuurd (in totaal 8000).

Een beroemde ‘vrucht’ van Terschelling is de cranberrie, het is een Amerikaanse bes die er ooit per ongeluk is terecht gekomen. In 1845 is er een vat vol aangespoeld en dat werd gevonden door een strandjutter, hij nam het mee de duinen in en maakte het open; toen hij alleen de rode bessen aantrof schopte hij het vat om en liet het in de duinen achter. Sindsdien groeit de bes op het eiland. Het plukken mag alleen door een Terschellings bedrijf die van de bessen allerlei dingen maakt: wijn, jam, thee en de bekende terschellinger likeur (juttersbitter, dit is een drankje).

Je kan het cranberrybedrijf ook bezoeken.

Er zijn een heleboel campings op Terschelling maar ook veel hotels, vakantiehuisjes en pensions. Zomers zijn er veel meer vakantiegangers dan eilandbewoners.

Er zijn maar een paar plaatsen op Terschelling, de grootste is West en hier komt de boot aan. Wij gaan in de mei-vakantie weer naar Terschelling en wij zitten dan in het plaatsje Formerum, Wij verblijven met 40 personen in een kampeerboerderij en dat is altijd heel gezellig.

In Formerum staat ook een molen,

deze wordt nu gebruikt als restaurant en noemen ze de Koffiemolen.

Er gaat vooral in de zomer veel jeugd naar Terschelling omdat er veel kroegen zijn, het bekendste café heet “de Groene Weide” en de eigenaar is zanger Hessel, hij treedt elke avond op in zijn eiegen café.