The Beatles

Spreekbeurt over de Beatles

Inleiding

Ik houd mijn spreekbeurt over the Beatles omdat ik van de muziek houd die ze maken. Ik kwam erop doordat meneer Maarten bij muziek wat rock and roll liet horen. Ik vertelde dat aan mijn vader en die vroeg waarom ik het niet over The beatles wou doen.  The Beatles maakten niet veel Rock And Roll muziek, maar ja. Zo ben ik erop gekomen.

Antwoorden quizzzzzzzzzzzz

  1. 8-12-1940
  2. Richard Starkey
  3. A hard days night of Yellow Submarine of Let It Be
  4. Bagism
  5. John Lennon, Paul McCartney, George Harrisson en Richard Starkey of Ringo Starr
  6. Quarrymen

Hoofdstuk 1: De bandleden

Er waren 4 bandleden: John Lennon (plaatje 6) geboren op 9 oktober 1940 in Liverpool. John Lennon is overleden in New York op 8 december 1980. Een of andere gek heeft een kogel door het hoofd van John Lennon geschoten. en is daardoor overleden. Hij zong en speelde gitaar.

Paul McCartney (plaatje 8)  geboren op 18 juni 1942 ook in Liverpool. Paul leeft nu nog steeds. Hij zong ook en speelde basgitaar.

George Harrisson (plaatje 9) geboren op 25 februari 1943 in Liverpool. Zong en speelde gitaar. Hij heeft Stu Sutcliffe vervangen.

En Richard Starkey geboren op 7 juli 1940. En ook hij zong en speelde drums. Richard noemde zich zelf Ringo Starr.(plaatje 7) Ringo Starr was de vervanger van Pete Best.

John en Paul schreven de liedjes. John was veel ruiger en serieuzer. Paul was rustig.

Ze hebben ook liedjes apart geschreven. John meer van We gonna Rock and Roll all the time!

En Paul meer I Love you so.

Hoofdstuk 2: De muziek

the Beatles maakten het meest rock and roll muziek. De rock and roll is ontdekt op Jamaica. Rock and Roll gaat zo: ( liedje 1)  Maar ook close harmony en blues muziekthe Beatles was na de 2e W.O. Het land moest weer helemaal opgebouwd worden. Er kwam een groot verschil tussen de oude en jonge generatie. Want die oude generatie wilde alleen maar het land opbouwen en geld verdienen. De oude generatie vond doen zoals het hoort het beste. Maar de jonge generatie wilde helemaal niet alleen maar geld verdienen. Ze wilde lol en dingen beleven! Ze wilde allemaal lief zijn voor elkaar. Ze wilde geen gebouwen maar mooie dingen. Dat idee noemde ze in die tijd Flower Power. De muziek van de Beatles viel ook onder Flower Power. the Beatles maakten een andere soort muziek dan de oude generatie. De jonge mensen gebruikten die muziek omdat ze het niet eens waren met de oude generatie.

the Beatles is opgericht in Liverpool. the Beatles hebben  in totaal 14 jaar aan de top gestaan. the Beatles zijn kwamen als eerst aan in Hamburg, dat ligt in Duitsland. In het jaar 1965. Ze zijn toen ook in Nederland doorgebroken. En later pas in Amerika.

Hoofdstuk 3: Flower power

FLOWER POWER is dat ze heel erg voor de vrede en de liefde gingen. Luister maar naar dit liedje. Je hoort love, love, love, love. All you need is Love. All you need is Love. Alle you need is Love love. Love is all you need Dat is Flower Power. Vrede en Liefde. Iedereen moest lief tegen elkaar doen. Ongeveer hetzelfde wat wij nu hebben van Blacked Eye Peace Where is The Love.

John Lennon heeft samen met zijn vrouw Yoko Ono een vredesopstand gehouden.  Het was rond Kerstmis. Een echte opstand was het niet, maar wel voor de vrede. Ze lagen samen in een Bagism, midden op straat. Een Bagism is een zak waar twee mensen in kunnen. Ze hadden allemaal teksten om hun heen. Met zulke teksten: THE WAR IS OVER!

If you want it. ( de oorlog is voorbij! Als je het wilt)

En: Hair Peace His Peace.( Haar vrede en zijn Vrede)

Terwijl John allemaal liedjes op zijn gitaar speelde deelde zijn vrouw aan iedereen die langs kwam een bloem uit.

Hoofdstuk 4: bekende Platen en films

Er zijn veel Lps Dit zijn er een paar van

The Beatles for Sale, Revolver, Let it Be.

The Beatles for Sale is erg leuk. Een paar van die liedjes zijn:

Rock And Roll Music

Baby’s in Black

I’ll following the Sun

Een paar liedjes van Revolver zijn:

Taxman

And Your Bird Can’t Sing

Yellow Submarine (liedje 2)

Een paar liedjes van Let it Be zijn

Two of Us

For You Blue

Dig It

Ook zijn er paar films:

A Hard Day’s Night (plaatje 3) werd gemaakt in 1964

Yellow Submarine film werd gemaakt in 1966

Magical Mysterie tour werd gemaakt in 1967

Hoofdstuk 5: Hoe is de band ontstaan?

John Lennon had al een popgroep. Die popgroep heette Quarrymen (plaatje 2). Na een tijdje kwam ook Paul McCartney bij die groep. George Harrison was een schoolvriend van Paul. Ongeveer een jaar later kwam George Harrison bij de band. Hij was toen nog maar 13 jaar. John, Paul en George vormden een nieuwe groep die ze de Beatles noemden. Ze begonnen met hun eerste optredens in Hamburg. Na dat optreden zochten ze een nieuwe drummer. Ze vonden Richard Starkey. Die kwam bij de band. En noemde zichzelf Ringo Starr. Hij, Ringo, had Pete Best vervangen.

De groep werd al in 1956 opgericht, maar ze waren pas echt goed bekent in 1962 met de hitsingle Love me do. Na 1962 volgde heel veel hits die alle records verbraken. Zoals: I want to hold you hand en Penny Lane. Dus het duurde zes jaar voordat ze echt beroemd waren. De eerste muziek van the Beatles was vooral rock and roll en blues. Het bijzondere aan hun muziek was akkoorden die ze gebruikten. En de verschillende tonen van de stemmen.In 1966 gaven ze in San Francisco een concert. Dat was voor een hele tijd hun laatste live optreden. Daarna gingen ze in een opnamestudio nieuw soort muziek maken.

Het was een hele andere muziek want, ze gebruikten drugs.

Ze gebruikten drugs waarvan je gaat hallucineren. Dat is fantaseren. Daardoor kwam er hele vrolijke muziek, toen the Beatles die drugs gebruikten. Het ging soms over drugs soms over de problemen in de wereld, de muziek veranderde dus heel erg. Ze waren met die muziek wat van de hitlijsten af.

Hoofdstuk 6: Concurrenten

De fans van The Beatles konden de fans van  the Rollings Stones niet zien of luchten. Tussen de oudere mensen heb je nog verschillen. De een houd van The Beatles en de andere van the Rolling Stones.

Vroeger was je óf voor de Beatles óf voor de Rolling Stones. Niet voor allebei. Het een of het ander. Mijn moeder is voor the Rolling Stones en mijn vader voor The Beatles. Mijn ouders hebben altijd ruzie over wie er beter was.

Dat is wel gek want, the Rolling Stones en de Beatles zelf vonden elkaar juist aardig. Ze kregen ook tips van elkaar van wat voor muziek de mensen leuk vonden.

Hoofdstuk 7: Hun uiterlijk

The Beatles hadden in het begin allemaal een net pak aan als ze gingen optreden.

Met echt alles er op en er aan: Een stropdas, manchetknopen en glimmende zwarte schoenen. Kortom ze waren erg netjes.  Ook hadden ze allemaal een vreemd en grappig kapsel. Een bloempotkapsel.  Niet allemaal precies hetzelfde kapsel maar wel ongeveer. Na 8 liedjes hadden ze al een ander kapsel. Niet meer zo netjes. John Lennon had zulk haar(plaatje 1).

Paul McCartney had iets langer haar dan hij als eerst had. En Ringo had een soort laagjes. Dat had George Harrison ook. Op het einde had iedereen heel ruig haar; Het begin van de Hippies. De bealtes zongen ook wel in die tijd maar toen was het nog niet de echte Hippie tijd. Laten we zeggen dat De Beatles voor de Hippies waren. Er onstond ook een Beatles Kapsel. Dat noemen wat wij nu een bloempotkapsel. Ze kregen ook een eigen kledinglijn. Kleren met bloemen en felle kleuren. (plaatje 5)

Hoofdstuk 8: Het einde

Het einde van de Beatles was toen John Lennon werd doodgeschoten. In New  York. Op 8 December 1980. Ze gingen nog wel even door maar ze maakten geen grote hits meer. Toen ook George Harrisson dood ging aan te veel aan drugs, kapten Paul en Ringo er ook maar mee. Een paar jaar later ging Paul zijn vrouw ook dood. Nu heeft Paul weer een nieuwe vrouw. Ringo leeft ook nog steeds.

Een paar weken geleden is George’s zijn gitaar verkocht voor zo’n 399.000 dollar.

En hij had hem gekocht voor ongeveer 5 Euro. Zo’n 398.995 euro verschil Een behoorlijk groot verschil.

En George is ook nog in een ere-gallerij gekomen voor de beste blues gitaarist.   Daar heeft George niet veel meer aan maar ja, het is toch wel leuk.

Hoofdstuk 9: Quizzzzzzzz

Vraag 1: Wanneer en waar is John Lennon doodgeschoten. Alleen het jaartal en de plaats?

Vraag 2: Wat is de echte naam van Ringo Starr

Vraag 3: Noem 1 film van The Beatles

Vraag 4: In wat voor zak zaten John Lennon en zijn vrouw?

Vraag 5: Noem de vier Bandleden.

Vraag 6: Hoe heette de groep waar John Lennon als eerst in zat?

Dit was mijn spreekbeurt. Ik hoop dat jullie het leuk vonden.