Spreekbeurt over Tsjechië

Czech Republic

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Samare

Ahoj,

In het Tsjechisch hallo. Jullie weten vast al waar mijn spreekbeurt over gaat. Tsjechië. Spreekbeurt over Tsjechië omdat ik er een aantal keren op vakantie ben geweest. In de zomer en winter. En ik vind het een mooi land.

  1. Geschiedenis
  2. Praag
  3. Overstromingen
  4. Bezienswaardigheden

Geschiedenis: In Tsjechië eerst geen recht op meningsuiting. De regering bepaalde wat er gebeurde. Sinds 1968 is dat veranderd. Het volk was het er niet meer mee eens. Nu is Tsjechië democratisch. Ook is Tsjechië sinds kort bij de Europese Unie. En krijgen binnenkort ook de Euro.

Praag: Praag is de hoofdstad van Tsjechië. Mooie oude stad. Veel oude gebouwen. Burcht met regeringsgebouwen op een huivel uitzicht op groot deel van de stad en de wijken. Doordat het zo hoog ligt kan je het vanaf veel plaatsen zien. Je kunt ook goed shoppen. Er loopt een grote rivier langs Praag, zei noemen het de Vlatava, wij noemen het de Moldau. (plaatje 1)

Overstromingen: In 2002 heeft het in Tsjechië heel veel geregend. Daardoor zijn er veel overstromingen geweest. Vooral lagere plaatsen zijn veel getroffen. In Praag kan je aan de gevel zien tot waar het water heeft gestaan. Toen wij in 2003 op een camping waren zagen we foto’s van die camping onderwater. Het zag er heel erg uit.

Bezienswaardigheden:

Zilvermijn Kutna Hora: In een zilvermijn moet je een witte jas aan zodat je elkaar goed kunt zien, want was heel donker. Door de hele smalle en lage gangetjes kan je heel snel vies worden en je beschadigen. Ook moet je een helm op en een zaklamp mee.

Kasteel Telc: (plaatje 2)Een mooi kasteel met een hele grote jachtkamer met hele grote dierenkoppen, of opgezette dieren. Ook een hele grote wapenkamer met ridderuitrustingen.(plaatje 3)

Kasteel Karlstein: (plaatje 4)In dit kasteel woonde de familie Rosenberg. Doordat de familie Rosenberg hoog zat konden ze ook niet weg. Ze werden aangevallen, het plan van de vijanden was om ze uit te hongeren. Dat mocht niet gebeuren. Dus ze moesten een plan bedenken. Ze nodigden de vijand uit en zeiden dat ruzie geen zit had. Toen dacht de vijand dat ze nog veel eten hadden dus zeiden ze tegen elkaar dat het plan niet lukte en ze er maar mee moesten stoppen om ze aan te vallen.

Karelsbrug: (plaatje 5)Een brug midden in Praag. De grootste en bekendste brug. Op de brug zijn kraampjes. Als je er over loopt kan je jezelf laten natekenen gewoon, maar ook met een groot hoofd of zo.

Tsjechie is een prachtig land om op wintersport te gaan dus zoek je nog een mooie sneeuwbestemming dan is Wintersport Tsjechie zeker aan te raden.

Vragen:

1. Waarom houd ik mijn spreekbeurt over Tsjechië?

Ik ben er een paar keer heen geweest.

En ik vind het een mooi land.

2. Sinds wanneer is Tsjechië democratisch geworden?

Sinds 1968.

3. Wat ligt er in Praag op een huivel?

De burcht met de regeringsgebouwen.

4. Wanneer waren de overstromingen in Tsjechië?

In 2002.

5. Wat moet je aan, mee of op in een zilvermijn?

Een witte jas, een zaklamp en een helm.

Schrijf op bord: Na shledanou.

Vraag:

Wie wil proberen uit te spreken?

Weten jullie wat het betekent?

Dit was mijn spreekbeurt

Na shledanou.