Spreekbeurt over Turkije

Turkije

Spreekbeurt over Turkije

Introductie

  • Geschiedenis van Turkije
  • Cultuur
  • Op vakantie naar Turkije

Mijn spreekbeurt gaat over Turkije. Het is een mooi land en er is heel veel te doen. Daar ga ik jullie nu over vertellen.

Turkije

Turkije ligt tussen Europa en Azië in. De hoofdstad van Turkije is Ankara. In heel Turkije wonen meer dan 80 miljoen mensen. Veel van hun wonen in een stad, maar sommigen wonen nog op het platteland. Het wordt geregeerd door een president genaamd Abdullah Gül. Turkije is ongeveer 19 keer zo groot als Nederland.

Geschiedenis

Voordat de Turken naar Turkije kwamen, heette het Anatolië. In de 2e eeuw voor Christus werd Anatolië een deel van het Romeinse rijk en werden veel mensen christelijk. Toen het Romeinse rijk kapot ging, ging Anatolië bij het Byzantijnse rijk horen. In 1176 was er een grote slag en verloor de Byzantijnse keizer. Hierdoor viel Anatolië in handen van de Turken en dat is tot nu zo gebleven.
Na de eerste Wereldoorlog was het Ottomaanse rijk verdeeld. Hier waren de Turken het niet mee eens en zo ontstond er een nieuwe oorlog. De legerleider Mustafa Kemal stichtte op 29 oktober 1923 de republiek Turkije. Mustafa Kemal wilde Turkije heel modern maken en schaftte allemaal dingen af, zoals de Arabische taal en traditionele kleding. Mustafa Kemal kreeg de bijnaam Atatürk en werd de allereerste president van Turkije. In 1938 ging hij dood.
Turkije is nog geen lid van de Europese Unie. Daar zijn ze nog steeds over aan het onderhandelen.

Cultuur

In Turkije spreken ze Turks. Dit is de officiële taal. Er zijn nog meer talen die gesproken worden door hele kleine groepen. De belangrijkste religie in Turkije is de Islam. Er zijn ook een aantal Turken die christelijk zijn.
Muziek is in Turkije heel belangrijk. De meeste muziek bestaat uit snaar- en slaginstrumenten. In 1930 was er een culturele revolutie waardoor muziek nog populairder werd. Muziek zoals wij die kennen werd ook populairder. In 2003 heeft Turkije het Eurovisiesongfestival gewonnen. Turkse films zijn tegenwoordig ook heel erg populair over de hele wereld. Veel Turkse films hebben al grote buitenlandse prijzen gewonnen.
In Turkije worden veel tapijten geweven. Het werd vroeger gebruikt als kleed bij het bidden, maar nu wordt het ook gebruikt als gewoon tapijt waar mensen overheen lopen. Vroeger leverde Turkije voornamelijk tapijten, maar nu is het ook een modeland dat over de hele wereld kleding levert.

Op vakantie naar Turkije

Turkije is een erg populair vakantieland. Ook heel veel Nederlanders gaan daar elk jaar naartoe. Het is er altijd lekker warm en de zon schijnt de hele tijd. Het land is heel groot, dus het weer is op elke plek wel anders. In de winter ligt er heel veel sneeuw en in de zomer is het heel warm. Turkije heeft stranden met zand en stranden met steen erop. Die met steen zijn niet zo fijn. Je kan op heel veel plekken in Turkije op vakantie, want er zijn heel veel hotels. Ik ben naar het Fame Residence Lara geweest! Dit is een heel luxe en groot hotel waarbij we allemaal lekker eten kregen. Het weer was heel mooi en ik heb de hele dag in het zwembad gezwommen. Het leukste is het waterpark. Daar heb ik veel plezier gehad.

Dit was mijn spreekbeurt over Turkije. Ik vond het heel erg leuk om te doen en ik wil heel graag nog een keer terug naar Turkije, want het is een heel mooi land.