Spreekbeurt over Turkije

Turkije

Inhoud

  1. Waarom
  2. Geschiedenis van Turkije
  3. Eten en drinken
  4. Het weer
  5. Reizen door Turkije
  6. Feesten in Turkije
  7. De taal
  8. Vakanties Turkije

1. Waarom

Omdat we het een leuk land vinden en omdat we er nog niet veel van weten. En het is ook een mooi land om op vakantie te gaan.

2. De geschiedenis van Turkije

In 1571 verloren de Turken de slag bij Lepanto tegen de Spanjaarden en de Venetianen. Dit was het begin van de ondergang van het osmaanse rijk af toto na de Krimoorlog de vrede van Parijs getekend werd. De Turken konden hun vrijheid nog wel behouden maar hadden verder weinig macht over. In 1922 dreven de Turken de Grieken letterlijk de zee in en kwam er een bloedig einde aan de oorlog. Na onderhandelingen in 1923 de grenzen van de republiek Turkije grotendeels vastgelegd. De jaren tussen 1923 en 1938 stonden geheel in het teken van Ataturk. Hij bouwde een staat op naar het westerse voorbeeld. De dood van Ataturk op 10 november 1938 was een hele grote schrok voor Turkije. Sinds de jaren 50 werd Turkije heen en weer geslingerd. IN 1980 pleegde generaal Evren een staatsgreep. De democratie werd buiten werking gesteld. Na het aannemen van een nieuwe grondwet werden er in 1983 weer verkiezingen in Turkije gehouden waarbij de Moederlandspartij van Ozal de meeste stemmen behaalde. Deze partij besteedde veel aandacht aan het stimuleren van buitenlandse investeringen. Hiervan profiteerde ook het toerisme van Turkije van de jaren 80. Na de dood van Ozal in 1993 Demirel tot president gekozen. Hoewel Turkije zich sinds de jaren 80 heeft ontwikkeld tot een moderne staat naar het westerse model. In 1999 werd de Koerdische leder Ocalan gevangen gezet en tot de dood veroordeeld.

3. Eten en drinken

In Turkije heb je veel recepten. Je kan in een Turks restaurant van alles krijgen chili concarde chous, chous bonita’s en nog veel meer. Heel veel zijn er goed gekeurd en door al die lekkere dingen krijgen mesnen in Turkije hun buikje vol want al dat eten dat is vet en je raakt er snel vol van. Turkije heeft veel hete sauzen dat komt omdat het zelf ook een warm land is. Er zijn speciale drankjes in Turkije zijn er niet volgens mij hebben ze ook gewoon cola en sinas. Daar is dus niet veel te vertellen.

4. Het weer

In Turkije is het niet overal het zelfde weer. . Dat komt doordat het land zo groot is. Er ligt vaak ’s winters veel sneeuw. En dat duurt heel erg lang. Er ligt dan wel meters hoge sneeuw. Dat vinden kinderen erg leuk. Maar als de kinderen naar school gaan, moeten ze elke morgen een stuk hout meenemen. Dat wordt gebruikt als brandstof voor de kachel van de school. In een koude school kun je niet goed leren. De regering van Turkije geeft wel geld uit voor de scholen. Maar het is niet voldoende om er alles van te betalen. ’s Zomers is het erg warm. De kinderen zwemmen dan gewoon in een rivier. Of in zee, als ze daar dichtbij wonen. Zwembaden zijn alleen in grote steden. Het is dus heel erg wisselvalig weer.

5. Reizen in Turkije

Je gaat met het vliegtuig naar Turkije.

Als je met het vliegtuig land moet je nog 2 uur in de bus zitten.

Als je in het hotel aan komt krijg je de sleutel van je kamer.

Je gaat je kamer zoeken en als je hem hebt gevonden zet je, je koffers neer.

Als het midden in de nacht is ga je slapen en overdag ga je lekker naar het zwembad of het strand.

Je kunt veel reizen door Turkije, want er zijn veel toeristenoorden.

Het strand is niet al te lekker want er liggen veel stenen.

Er zijn veel leuke dingen te doen.

6. Feesten in Turkije

Elke vader doet elke dag boodschappen. Turkse kinderen vieren hun verjaardag niet. Als je dus een Turks vriendje of vriendinnetje hebt moet je niet vreemd opkijken als het zijn of haar verjaardag vergeet. Turkse mensen vieren wel andere feesten.

Een heel belangrijk feest is de Ramadan. Ramadan is een Islamitisch feest. Dertig dagen lang mag je niet overdag gegeten worden. Alleen ’s avonds. Na de Ramadan wordt er een groot feest gevierd er wordt heel veel gegeten.

Een ander feest is het kinderfeest. Het wordt op 23 april gehouden. Dan zijn de kinderen de baas. Zij gaan naar het centrum van de stad. Daar vieren zij een feest dat wel op carnaval lijkt. Het leukste van het feest is, dat de kinderen die dag de baas zijn. De kinderen nemen de plaats in van de burgemeester en van de wethouders. En ook van de dokters en van de politieagenten.

En de nationale feestdag is op 28 en 29 oktober.

En op 19 mei het feest van Jeugd en Sport.

7. De taal

In Turkije spreken ze Turks. 90% van de bevolking spreekt de taal Turks, Turks komt oorspronkelijk uit Mongolië. In de tiende eeuw is het naar het westen getrokken toen was het in klein-Azie. Als je op vakantie gaat moet je de taal Turks goed kunnen het is een moeilijke taal. In Turkije praten ze in allerlei soorten taal dat heet een dialect. Het Turkse is eigenlijk een beetje gekruist tussen: Arabisch en Perzisch. Een tijdje geleden was het verboden om een bepaald Turks dialect te praten maar sinds 1991 mag dat gewoon meer.

8. Vakantie Turkije

Je kunt heerlijk op vakantie naar Turkije. Het weer is er meestal goed en je hebt prachtige resorts om je vakantie in te vieren.