Spreekbeurt over Turnen

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Rob

Begin

Vandaag mag ik mijn spreekbeurt houden. Ik ga jullie wat vertellen over turnen.dat doe ik omdat ik op turnen zit en omdat ik daar veel over kan vertellen. De informatie die ik heb die heb ik van mezelf maar ik heb ook een boekje gelezen en op internet gekeken. Voordat we de turnles gaan beginnen moeten we meestal 4 rondjes warm lopen. Dit heet de warming-up.je lichaam word er soepel en warm van zodat de oefeningen beter lukken. Er is dan ook veelminder kans op blessures.een blessure is een lichte verwonding die een beetje pijn doet. Mijn spreekbeurt wil ik graag verdelen in 4 hoofdstukjes namelijk!

  1. De geschiedenis van het turnen.
  2. Algemene informatie.
  3. Turnkleding en toebehoren.
  4. Toestellen.

de geschiedenis van turnen.ongeveer 3000 jaar voor Christus vonden mensen het leuk om menselijke piramides te bouwen. Ongeveer 2500 jaar geleden hebben de Grieken de 1e turnwedstrijden georganiseerd. Zij hebben ook de 1e olympische spelen bedacht en uitgevoerd. Later zijn er turnclubs ontstaan. Ik zit ook op een turnclub.die club heet Fraternitas De Bilt.turnen is een van de meest beoefende sporten in de wereld. Jongens en meisjes, mannen en vrouwen doen aan deze sport. Mijn turnclub heeft ook allerlei clubboekjes. Hier heb ik er een.

algemene informatie.bij turnen werk je aan kracht, lenigheid, snelheid, uithoudingsvermogen, en evenwicht. Zo kan je al je spieren in je lichaam trainen. Bij mijn turnvereniging woorden ook wel eens wedstrijden gehouden. Maar je kan ook gewoon turnen voor je plezier.als je doet wat de meester zegt is turnen best wel veilig. Natuurlijk kan je best wel eens vallen maar dat is niet zo erg.

turnkleding en toebehoren. sommigen jongens hebben een hemt en een onderbroek aan. Maar dat doen wij niet, wij turnen in een T-shirt en een broekje. Een paar jongens hebben kleren van Fraternitas. Ik heb dat ook kijk maar…. Als je dat hebt mag je aan een wedstrijden meedoen. Ik ben erg benieuwd hoe zoon wedstrijd gaat want ik heb nog nooit aan een wedstrijd meegedaan. Een tijdje geleden hebben we een jongens instuif gedaan, je zult je wel afvragen wat dat is maar dat krijg je straks te horren. Meisjes hebben soms een soort balletpakje aan niet altijd hoor. Om blaren aan je handen te voorkomen, als je een oefening aan de brug doet, kan je zogenaamde leertjes dragen. Als ik wat langer op turnen zit ga ik dat ook doen. Soms gebruik ik een soort poeder dat heet magnesium, op mijn handen. Magnesium zorgt voor een betere grip als je handen nat zijn van het zweten ik heb magnesium meegenomen voel maar eens. Als het nodig is kan je ook een polsbeschermer, een kniebeschermer, of een enkelbeschermer dragen. Deze beschermers kunnen steun geven aan een zwak gewricht. Bij onze turnvereniging mag je geen sieraden dragen tijdens de les of tijdens de wedstrijd. Dat is voor je eigen veiligheid.je mag ook geen horloge om en als je lang haar hebt dan moet je het in een vlecht doen of je moet het opsteken.

toestellen. we hebben heel veel toestellen bij onze turnclub. De brug, de tafel, de evenwichtsbalk, de kast en van dat soort dingen. Heel soms moeten we aan de ringen kunstjes doen dat vind ik heel leuk maar wat ik minder leuk vind dat is over de kast springen want dat doen we zo vaak. Maar als we gaan apenkooien dan vind ik de kast opeens weer wel leuk snappen jullie dat nou. Ikke niet hoor. Allen de trampoline vind ik dan het leukst wand als de tikker je dan wil tikken dan spring omhoog.

bij de brug met gelijke leggers doen we veel zwaaibewegingen. Hiervoor zijn de armspieren zeer belangrijk. Als je van de brug afspringt moet je soms een salto maken. ( dat is een soort koprol in de lucht.)
bij de grondoefeningen op de lange mat doen we de ratslag, de koprol, de koprol zonder handen, achteruitrol, achteruitrol zonder handen,arabier,( een soort ratslag), en de handstand. De oefeningen op de lange mat vind ik heel leuk.

We doen ook oefeningen op het paard met bogen. Dat is het voltige paard. Dit paard heeft 2 handvatten. Ik zal even voor doen hoe je de voltige beweging maakt. Kijk dat gaat zo…..

Op de rekstok doen we borstwaartsom, over de stok heen duikelen, onder de stok duikelen. De rekstokoefeningen zijn heel leuk.

De oefeningen aan de ringen zijn soms wel een beetje moeilijk. Soms moeten we de handstand in de ringen doen. Ik zal proberen om het een beetje voor te doen. Kijk het gaat ongeveer zo….

De tumling baan is heel lang. Het is een soort springkussen maar dan anders.Je moet heel hard aan komen hollen en dan moet je veel turnbewegingen achter elkaar doen.Bijvoorbeeld de salto of de schroef.Hierbij is snelheid heel belangrijk.

Trampoline. Dit is een kleine mat die met ijzeren veren aan buizen hangt. De mat veert waardoor je hoge sprongen kunt maken.Dit mag je niet met blote voeten doen want anders kan je met je tenen blijven steken tussen de elastieken van de trampoline. Dat is niet fijn.Op de trampoline maken we salto’s en schroeven.

Rope skipping. Dit is eigenlijk een soort touwtje springen. Je kan dit alleen doen maar je kan dit ook met z’n tweeën doen. Voor deze oefeningen moet je heel veel uithoudingsvermogen hebben.

Dit is het einde van mijn spreekbeurt. Nu heb ik verteld wat ik weet over turnen.Ik hoop dat jullie met plezier geluisterd hebben. Als laatste geef ik drie papieren door om jullie foto’s te laten zien wat wij allemaal doen bij turnen.Als jullie een vraag hebben dan wil ik best proberen om een antwoord te geven. En als ik het niet weet dan vraag ik het aan mijn turnmeester, dan zal ik een andere keer het antwoord geven.