Spreekbeurt Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Deze spreekbeurt is gemaakt door Thomas Boere

De tweede wereldoorlog

Zo’n 70 jaar geleden in 1933 kwam in Duitsland Adolf Hitler aan de macht. Duitsland was toen heel arm, en Hitler beloofde dat Duitsland weer een rijk en machtig land zou worden als de mensen hem zouden steunen. De partij van Hitler heette de Nazi-partij, deze partij werd de baas van Duitsland. Hitler bouwde aan een heel groot leger en wilde dat Duitsland de baas zou worden van heel Europa. De andere landen Frankrijk en Engeland wilde geen oorlog en wilde Hitler te vriend houden.Hitler beloofde dan dat hij geen andere landen aan zou vallen, maar uiteindelijk deed hij dat toch, eerst viel hij Oostenrijk binnen, maar omdat de meeste Oostenrijkers dit niet zo erg vonden (zij wilde wel bij Duitsland horen) werd het nog geen oorlog. Pas toen Hitler Polen binnenviel met zijn inmiddels grote sterke leger, verklaarde Engeland en Frankrijk de oorlog aan Duitsland. Het was toen 1939.

In mei 1940 viel Duitsland Nederland binnen. Nederland had een beetje slap leger en zij konden niet op tegen de tanks en vliegtuigen van Duitsland. Toch gaf Nederland zich niet gelijk over. Toen gingen de Duitsers Rotterdam bombarderen (met 85.000 kilo bommen, en 90 vliegtuigen) en de halve stad was verwoest. De Duitsers zeiden dat ze ook nog Utrecht zouden bombarderen als Nederland zich niet over zou geven. Toen zat er niets anders op voor Nederland dan zich over te geven. De Koningin vluchte naar Engeland.

Duitsland veroverde niet allen Nederland, maar ook België, Denemarken, Noorwegen, Luxemburg en meer dan de helft van Frankrijk. En dit alles binnen 5 dagen. Dit noemde de Duitsers de Blitzkrieg (de Bliksemoorlog).

In 1941 brak ook in Azië de oorlog uit, de Japanners wilde de baas worden in Azië, en ze gooiden bommen op Amerikaanse oorlogsschepen. Toen was Amerika zo boos dat ze aan Japan de oorlog verklaarde. Nu was de oorlog een wereldoorlog geworden.

De Duitsers hadden een hekel aan Joden, ze zeiden dat zij de schuld waren van de armoede. Huizen en spullen van Joden werden vernield. Ook moesten de Joden een gele ster op hun kleding doen (de Jodenster) zodat iedereen kon zien wie er Joods was. In 1941 besloot Hitler om alle Joden te doden. Dit gebeurde in de concentratiekampen in Polen en Duitsland. Dit waren grote kampen met prikkeldraad eromheen. De Joden werden daar met de trein in veewagens naartoe gereden. Oude en zieke Joden, maar ook kleine kinderen werden gelijk dood gemaakt. Dit gebeurde in de gaskamers. De anderen moesten heel de dag hard werken (van s’ochtends ½ 4 tot s’avonds ½ 11) en kregen heel slecht te eten(1 kommetje soep en 1 boterham per dag), ook hadden ze daar geen warme kleren en geen medicijnen. Meer dan 100.000 Nederlandse Joden zijn dood gegaan in de 2e wereldoorlog.

Er waren veel Joden die zich verstopte tijdens de oorlog, dit noemen we onderduiken.Zij moesten zich heel stil houden en mochten niet meer naar buiten anders zouden de Duitsers hen gevangen nemen.Een Joods meisje hield hiervan een dagboek bij, zij heette Anna Frank, en het huis waarin ze zich verstopt heeft, kun je gaan zien in Amsterdam. Anna Frank werd een paar maanden voor het einde van de oorlog verraden, werd opgepakt door de Duitsers en gedood in een concentratiekamp.

In de oorlog waren er Nederlanders die de Duitsers hielpen , dit waren de verraders. Maar er waren ook heel veel Nederlanders die in het verzet gingen (zij bleven zich verzetten tegen de Duitsers). Het verzet hielp mensen die moesten onderduiken, zij luisterde stiekem naar de berichten van de Engelsen, maar zij deden ook verraders doodschieten.

De Duitsers probeerde ondertussen andere landen te veroveren zoals Engeland en Rusland, maar dat lukte niet. De Engelse bouwde zelf snel een groot leger op, en omdat de Noordzee tussen Duitsland en Engeland zit konden de Duitsers niet zomaar Engeland binnenvallen. Wel vielen de Duitsers Rusland aan, maar hier werden de Duitsers gestopt door de enorme koude winters in Rusland van wel -40 graden onder nul. Veel Duitse soldaten vroren dood.

Zo werden langzaam de rollen omgedraaid de Duitsers verloren steeds meer soldaten, en de Russen, de Amerikanen, de Engelsen, en de Canadezen gingen in de aanval.

In 1944 komt de grote aanval vanuit zee van de Amerikanen, Engelsen en Canadezen tegen de Duitsers. Ze komen met wel een miljoen soldaten tegelijk, de aanval begon op het strand in frankrijk en die dag heet D-day (beslissingsdag).

Vanuit Rusland gaan de russen ook Duitsland aanvallen, zodat ze van twee kanten worden aangevallen. De bevrijders wilden vanuit Frankrijk zo snel mogelijk naar Duitsland. Maar in Nederland bij Arnhem kwamen de bevrijders de brug over de Rijn niet over, omdat hun aanvalsplan verraden was.De bevrijders bleven steken. Nederland onder de Rijn (zuid Nederland) was bevrijd, maar Noord Nedeland was nog van de Duitsers.

En toen begon de laatste oorlogswinter voor Nederland en dat was een hele

strenge winter( De hogerwinter). Er was bijna geen eten en brandstof meer.En veel mannen waren in Duitsland omdat ze daar moesten werken.Mensen moesten bommen omhakken en vloeren slopen om aan hout te komen voor in de kachel. Om aan eten te komen moesten de mensen vaak dagenlang lopen, vooral in de stad heerste veel honger.De mensen waren zo hongerig dat ze zelfs bloembollen aten.

Maar als de hongerwinter voorbij is volgt de bevrijding, de Engelsen, Canadezen en Amerikanen komen na grote gevechten de Rijn over en bevrijden verder heel Nederland. Iedereen is heel blij. 5 mei 1945 geven de Duitsers zich over, en Hitler schiet zichzelf een kogel door het hoofd. De 2e wereldoorlog is afgelopen, of toch nog niet helemaal…..

In Azie vecht Japan nog steeds door, en willen zich niet overgeven. De Amerikanen besluiten de grootste en verschrikkelijkste bom te gebruiken die ze hebben ; de atoombom. Eerst op de stad Hiroshima, 100.000 mensen sterven, maar toch geeft Japan zich nog niet over.Als Amerika nog een atoombom gooit (ditmaal op Nagasaki) geeft Japan zich over, en is de 2e wereldoorlog echt voorbij.

Spreekbeurt van Thomas Boere Groep 5 (ik kreeg een 9 van de klas)