Vakantie

vakantie

Iedereen vindt vakantie leuk, vaak zelfs de leukste periode van het jaar. Je pakt je zwemspullen in, je zomerkleding en dan ga je gauw naar warme en exotische plekken. Op vakantie kan je de hele dag luieren en ook leuke dingen doen. Zo kan je nieuwe dingen proberen en veel van de natuur zien. Ook kan je naar nieuwe plekken en meer leren over het land en de taal van het vakantieland. En ook belangrijk: het eten. Op vakantie draait het zeker ook om lekker eten en drinken en luieren bij het zwembad. Helemaal ontspannen en genieten van een paar weken vakantie, daar kijkt iedereen wel naar uit.

Wat is vakantie precies?

Vakantie is een periode waarin mensen hun dagelijkse leven stop zetten en ze er even tussenuit gaan. Geen school, geen werk, geen studeren en ook geen vrijwilligerswerk. Alles wat voor stress kan zorgen wordt tijdens de vakantie even stopgezet. Sinds 1960 is het heel normaal geworden in Nederland om een keer in het jaar op vakantie te gaan, als je het kan betalen natuurlijk. Daarom is vakantie ook verbonden aan het maken van een reis of even weggaan. Mensen gaan zo letterlijk uit de dagelijkse omgeving en naar een andere plek in Nederland of het buitenland. Ook staat vakantie voor vrije tijd, je moet even niks en kan lekker ontspannen en leuke dingen doen.

Periodes van vakantie

Er zijn verschillende soorten vakanties. Deze hebben te maken met de tijden waarin deze vakanties gehouden worden. Hieronder de meest bekende vakantieperiodes:

 • Herfstvakantie
 • Kerstvakantie
 • Voorjaars- of krokusvakantie
 • Carnavalsvakantie
 • Meivakantie
 • Zomervakantie, ook wel de grote vakantie genoemd op scholen.

Voorbeeld van wintervakantie

Een voorbeeld van een soort vakantie die iedereen wel kent is de wintersportvakantie tijdens de kerst-, of voorjaarsvakantie. Mensen die van wintersport houden vertrekken dan naar het buitenland om de sneeuw op te zoeken. Normaal voor de wintersportvakantie is skiën, snowboarden en andere sporten die je in de sneeuw en op het ijs kan doen. Vaak wordt de wintersportvakantie als een wat luxere vakantie gezien, omdat het de tweede vakantie in het jaar is (naast de zomervakantie). Mensen die twee keer in het jaar op vakantie gaan, gaan meestal op zomer-, en wintersportvakantie.

Soorten vakantie

Er zijn veel soorten vakanties. Wintersportvakantie kan je zien als een sportieve vakantie. Ook zijn er reisorganisaties die bijvoorbeeld wandelreizen organiseren. Dat is voor mensen die tijdens de vakantie graag actief zijn. Een andere soort vakantie is de ‘zon, zee, strand’-vakantie. Je snapt het al: hierbij gaat het om luieren op het strand, af en toe de zee in rollen en van de zon genieten. Nog een soort vakantie is de stedentrip. Hierbij bezoek je één of meerdere steden en ga je op verkenning in de stad. Deze vakantie is ook best actief omdat je elke dag weer iets nieuws gaat doen in de stad. Een laatste soort vakantie die leuk is om te noemen is de roadtrip vakantie. Hierbij ga je met de auto op vakantie en stop je waar je wilt. Meestal heb je bij een roadtrip niet de hele vakantie al geboekt, maar kijk je elke dag waar je heen wilt gaan.

Het nut van vakantie

Wist je dat op vakantie gaan ook een goede invloed heeft op je gezondheid? En dat dit wetenschappelijk onderzocht is? Volgens Nijmeegse onderzoekers is vakantie goed voor de gezondheid. Tijdens de vakantie zou je gezondheid beter worden, ongeveer vanaf de 8ste dag van je vakantie. Door vakantie kan je namelijk helemaal ontspannen. Stress is slecht voor je lichaam en kan allemaal nare gezondheidsklachten veroorzaken. Mensen die lange tijd niet op vakantie gaan, zijn vaker ziek en leven minder lang. Het gezonde effect van een vakantie blijft alleen niet lang hangen na de vakantie. Wel kan je je helemaal opgeladen voelen en zal je nog lang kunnen nagenieten van mooie vakantieherinneringen.

Reistrends

Reisorganisaties zijn de hele dag bezig met het organiseren van reizen en het boeken van vakanties. Daarom weten zij goed wat de nieuwste trends zijn in de wereld van vakanties. Hieronder de 5 trends op het gebied van vakantie in 2019, met uitleg erbij:

 • Ontspannen. Steeds meer mensen laten een reisorganisatie hun vakantie regelen. Dat doen ze omdat het ontspannen is om alles te laten regelen en daar zelf geen stress over te hoeven hebben.
 • Digitaal. Een groot deel van de mensen die een vakantie boeken doen dat digitaal. Reisorganisaties hebben steeds minder locaties maar zijn vooral online te vinden. Dat is sneller en makkelijker.
 • Met de hele familie. Volgens de reisorganisaties zien zij steeds meer dat mensen met de hele familie op vakantie gaan. Daar bedoelen ze mee dat de kinderen, ouders, grootouders en soms ook ooms en tantes en hun familie meegaan. Dat noemen ze ook wel mutigeneratiereizen.
 • Gezondheid. Veel mensen zijn bezig met hun gezondheid, ook tijdens het boeken van vakanties. Zo zijn er steeds meer mensen die een vakantie boeken naar plekken waar veel aan de gezondheid gedaan wordt.
 • Lokaal. Ook zien reisorganisaties dat lokaal op vakantie gaan steeds populairder wordt. Dat kan in eigen land, maar ook op afgelegen plekken bij de lokale bewoners. De grote steden zijn iets minder populair en de onbekende kleine plekken worden steeds populairder.

Populaire vakantiebestemmingen in 2019

Elk jaar zijn er weer nieuwe populaire bestemmingen om vakantie te houden. Dat komt omdat mensen elk jaar weer iets nieuws zoeken en zo ontstaan er bepaalde trends. De Cosmopolitan heeft een lijstje gemaakt met de leukste en populairste vakantiebestemmingen in 2019. Dat zijn landen, steden en bepaalde gebieden. Ook zitten er nationale parken, bergketens en een van de zeven wereldwonderen bij.

De top-15

De 15 meest populaire bestemmingen staan hieronder:

 1. Lissabon → de hoofdstad van Portugal
 2. Ubud → een plaats in Bali, Indonesië
 3. Cinque Terre → een nationaal park (met dorpjes) in Italië
 4. Utah → een Staat in de Verenigde Staten
 5. Luberon → een bergmassief Frankrijk
 6. Puglia → een regio in Italië
 7. Riga → de hoofdstad van Letland
 8. Bagan → een stad in Myanmar
 9. Carmel-by-the-Sea → een plaats in Californië, Verenigde Staten
 10. Sevilla → een gemeente in Spanje
 11. Petra → een van de zeven wereldwonderen, gelegen in Jordanië
 12. San Diego → stad in Californië, Verenigde Staten
 13. Hokkaido → een eiland van Japan
 14. Cusco → een stad in Peru
 15. White Mountains → een bergketen in New Hampshire, Verenigde Staten

Populaire vakantiebestemmingen in 2020

In 2020 kwam er Corona in Nederland. Daardoor werd het door Premier Rutte geadviseerd om niet in het buitenland op vakantie te gaan. Dat komt omdat het virus in sommige landen meer aanwezig was dan in andere landen. Ook zijn er veel maatregelen die het op vakantie gaan moeilijker of minder leuk maken. Vliegtuigen hebben ook een hele tijd niet gevlogen in 2020, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom zijn de populaire vakantiebestemmingen in 2020 veel dichterbij Nederland. Hieronder de top 11:

 1. Duitsland
 2. Oostenrijk
 3. Italië
 4. Slovenië
 5. Griekenland
 6. Portugal
 7. Spanje
 8. Frankrijk
 9. Curaçao, Aruba & meer
 10. Nederland
 11. België

Informatie:

https://vertrekdirect.nl/spanje/

https://www.ikbenopreis.nl/stedentrip-naar-sevilla-dit-zijn-de-10-leukste-bezienswaardigheden/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vakantie