Spreekbeurt over Varkens

Varkens

Spreekbeurt:varkens

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Kim Detollenaere

Varkens stammen af van de wilde zwijnen.Ze zijn ongeveer zevenduizend jaar geleden door de mens tot huisdier gemaakt.
Helaas worden varkens niet door alle mensen diervriendelijk behandeld.Ze worden vaak in veel te kleine hokken zonder stro gehouden omdat dat goedkoop is.

Varkens kunnen niet goed tegen de warmte.Dat komt omdat ze niet afkoelen door te zweten zoals wij mensen dat doen.Daarom zoeken varkens verkoeling in de modder.Ze rollen zich daar lekker doorheen en soms doen ze zelfs een dutje in de modder.Op deze manier zorgen varkens ervoor dat ze geen zonnesteek oplopen.En als de opgedroogde modder van de varkenshuid afvalt is het varken meteen ook zijn huidparasieten kwijt.Een modderbad bied voor een varken dus een heleboel voordelen.Het gewicht van een varken verschilt per ras.Het kleinste ras weegt ongeveer 45 kg en het grootste ras weegt ongeveer 250 kg.Het mannetje weegt meestal iets meer dan het vrouwtje.Varkens wroeten graag met hun snuit in de modder,op zoek naar kleine insecten,regenwormen en wortels.Hun wilde soortgenoten in de bossen doen dat ook.

Schoon en slim

Omdat het varken zo nu en dan in de modder rolt,vinden veel mensen het een vies dier.Maar die mensen weten meestal niet dat een varken juist een schoon dier is.Het varken slaapt namelijk het liefst op heerlijk droog stro en doet zijn behoeften altijd op dezelfde plaats,ergens in een klein hoekje.Er zijn ook mensen die beweren dat varkens domme dieren zijn maar ook dat is niet waar,varkens zijn juist heel intelligente dieren.Mensen die beweren dat varkens dom zijn weten vast niet dat varkens wel twintig verschillende geluiden maken,dat allemaal iets anders betekent.Bovendien zijn varkens heel nieuwsgierige en leergierige dieren.

Biggen

Een vrouwtjesvarken heet een zeug een mannetjesvarken heet een beer en een babyvarken heet een big.De biggetjes zitten ongeveer 115 dagen(bijna vier maanden)in de buik van hun moeder voordat ze blind en hulpeloos ter wereld komen.Per keer worden er zon 10 tot 12 biggetjes geboren.Gelukkig heeft de moeder maar liefst 14 tepels,genoeg om al haar biggetjes mee te voeden.

De werkweek van een varkensboer

maandag

de varkens worden s’ morgens om half acht gevoerd dit gebeurd iedere dag om half acht.De biggen die verkocht worden,worden ook op maandag opgehaald.

dinsdag

De varkens worden gevoerd.Ook de biggetjes worden verzorgt(de naveltjes worden ontsmet,er wordt een lamp bijgehangen dat warmte geeft en er wordt een matje neergelegt zodat ze zacht kunnen liggen)En de lege hokken worden schoongespoten en otsmet.

Woensdag

Ook de varkens willen graag in schone hokken liggen daarom wordt iedere woensdag alle hokken schoongemaakt.

Donderdag

Omdat er ook heel veel gegevens genoteerd moeten worden,wordt er een administratie bijgehouden.Alle gegevens worden in de computer doorgegeven en die rekent alles uit.

vrijdag

Vandaag komt de dierenarts naar de varkens kijken en geeft medicijnen als dat nodig is.

Zaterdag

Vandaag worden de varkens gevoerd en worden de biggetjes verzorgt.’s Middags is er dan nog tijd over om bijvoorbeeld in de tuin te werken.

zondag

Op zondag is het ook een rustdag.De varkens worden vandaag alleen maar gevoerd.

Dit was mijn spreekbeurt.Ik hoop dat jullie het interesant vonden?