Spreekbeurt over de Verenigde Staten van Amerika

Verenigde Staten van Amerika

Verenigde Staten van Amerika
Punten:

  1. inleiding
  2. de geschiedenis
  3. cultuur
  4. landschap en klimaat
  5. arm en rijk

1, inleiding

Hallo, jongens en meisjes. ik houd mijn spreekbeurt over de Verenigde Staten van Amerika. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik dit land heel interessant vind.

2, geschiedenis
De ontdekking van Amerika

Ongeveer 500 jaar geleden ontdekte Christopher Columbus (geboren in 1451 in Genua, Italië) de Verenigde Staten van Amerika. Eigenlijk waren de Vikingen 400 jaar eerder, maar zij hadden geen flauw benul dat zij Amerika ontdekt hadden. In het jaar 1492 ging Christopher Columbus op reis met drie schepen. Die schepen heten: De Santa Maria, De Pinta en De Ninja. Christopher Columbus z’n bedoeling was eigenlijk om de kortste weg naar India te gaan. Maar toen Christopher op reis was kwam hij eigenlijk in Amerika aan. Hij dacht echt dat hij in India was, maar dat was niet zo. Hij heeft ook nooit geweten dat hij in Amerika was. Later gaf Christopher de inwoners de naam indianen.

De Gold Rush

Een gold rush betekende in Amerika dat het opeens heel druk werd in het stadje waar de Gold Rush bleek te zijn, want daar in het plaatsje waar het bleek te zijn was goud te vinden. De eerste Gold Rush was in 1848 in de staat Californië, want een timmerman had een klompje zuiver goud gevonden in een klein beekje. Dit nieuws kwam ook in Europa, dus alle Europeanen gingen naar Amerika om goud te vinden. Na ongeveer 6 of 7 maanden stond het hele gebied vol met tentjes en hutjes van de goudzoekers. Deze Gold Rush kwam ten einde in 1859 in Colorado.

De Amerikaanse Burgeroorlog en slavernij

In het jaar 1860 werd er ruzie gemaakt. Daardoor ontstond er in het jaar 1861 De Amerikaanse Burgeroorlog. De oorzaak van de oorlog was dat de grond niet eerlijk verdeeld was en dat de slavenhandel al helemaal niet eerlijk ging. Daarmee werd bedoeld dat in het zuiden alleen maar betaalde mensen werden gebruikt en in het noorden alleen maar slaven. Een vraag is wat voor andere oorzaken er waren. In het jaar 1865 was De Amerikaanse Burgeroorlog afgelopen met als gevolg ongeveer 618.000 doden.

3, cultuur

Eten

Vele mensen denken dat in de Verenigde Staten alleen hamburgers en hotdogs worden gegeten. Dat is niet zo want zij eten daar bijvoorbeeld: vruchtensap, cornflakes of gekookt ei met spek.
De lunch in Amerika is niet veel. het is een boterham of een hotdog en soms een stuk cheese cake( dat is een stuk kwarktaart) of nog een stukje Apple pie (dat is een stuk appeltaart).
Maar het diner dat slaan ze nooit over want dat is het belangrijkste van de dag. De Amerikanen eten meestal kip- of rundvlees bij het diner. Van het vlees word niet een klein stukje afgesneden maar wel hele grote stukken deze grote stukken vlees noem je ‘steaks’. Als je zo’n groot stuk vlees niet opkunt in een restaurant dan kun je vragen om een doggy bag (dat is een plastic zak waar je de restanten in kunt doen en dan kunt geven aan de hond van de buren of van jezelf.

Elke streek in Amerika heeft zijn eigen gerechten. In de buurt van Mexico (Texas) eten ze bijvoorbeeld tortilla’s, chili con carne en taco’s. In New Orléans zijn vis, rijst, en schaaldieren heel beroemd. Mensen die naar Amerika verhuizen (immigranten) hebben hun gerechten meegebracht en vandaar dat je nu in het hele land Italiaanse pizzeria’s en Chinese, Griekse of Franse restaurants kunt vinden.

Veel bekende restaurants komen uit de Verenigde Staten. Voorbeelden daarvan zijn McDonald’s, Burger King, Jack in the Box en Kentucky Fried Chicken.

Ook houd men in de VS veel van koffie. Het koffiehuis Starbucks is in bijna elk stadje wel te vinden. Ook in Nederland en België zitten tegenwoordig al Starbucks’.

Sport

Amerikanen zijn dol op sport en zij zijn erg blij om hun vrije tijd sportief door te brengen. In Amerika zijn ook heel veel teamsporten. de twee populairste teamsporten zijn honkbal en American football. American football is een soort rugby maar hier hebben ze meer bescherming om en het gaat er meestal harder aan toe.
Meestal staan de stadions in de grote steden. Hier worden daarom ook de grootste wedstrijden ooit gehouden.

Autoraces zijn ook populair en worden veel gehouden. Ze trekken veel publiek. Naast de officiële wedstrijden op het beroemde circuit (een circuit is een grote racebaan) van Indianapolis worden er ook races gehouden met opgevoerde, supersnelle auto’s die in volle vaart op elkaar botsen.

Landschap en klimaat

Landschap

Het gebied van de VS kan in drie delen worden ingedeeld; het berggebied in het westen, de hooglanden in het oosten en de kale gebieden in het midden. In de Rocky Mountains in het westen liggen vele bergen die hoger zijn dan 4200 meter, maar de De Great Plains in het binnenland zijn niet hoger dan 400 meter. In het oosten liggen de Appalachten-gebergte en bij de kust liggen stranden die doorgaan tot de De Golf van Mexico. Het zuidoosten bestaat uit laagland en heeft vele riffen.

De VS heeft een weg van grote rivieren, de Mississippi in het oosten, de Colombia in het noordwesten en de Colorado in het zuidwesten. De rivieren kunnen grote delen kapot maken zo ontstaan vele kloven in de VS.

Klimaat

De VS kent heel veel klimaten. Van een bijna-poolklimaat (Alaska) tot een tropisch klimaat (Hawaï, Puerto Rico, Florida) Hawaï ligt in de grote oceaan, Puerto Rico ligt in de Atlantische oceaan en Florida ligt in het zuidwesten van de verenigde Staten . Ook zijn er in de VS landklimaten, zeeklimaten en steppeklimaten(veel regen en orkanen) te vinden. Bekende rampen in de VS zijn orkanen, zoals Katrina, die een groot deel van New Orleans verwoestte. Op YouTube zijn dan ook duizenden filmpjes van tornado’s en orkanen in Amerika te zien. Vooral de staten aan de Golf van Mexico worden elk jaar weer verwoest door orkanen en dus ook overstromingen.

Arm en rijk

Amerika is het rijkste land van de wereld. Toch wonen er veel arme mensen. Dat komt doordat iemand die geen werk heeft, in de V.S. niet meteen geld van de regering krijgt. Zo’n geldbedrag voor arme mensen kost veel geld. Dat geld moet komen van de belastingen die alle mensen moeten betalen. En in de V.S. hebben de mensen een gigantische superhekel aan het betalen van belasting. Het land is zelfs ontstaan doordat de mensen er geen belasting meer wilden betalen aan de koning van Engeland! Nog steeds willen de meeste Amerikanen zo weinig mogelijk belasting betalen. Ook niet om arme Amerikanen mee te helpen. “Bij ons kan elke arme krantenjongen het tot miljonair schoppen, als hij maar hard werkt, ” zeggen ze in de V.S. Soms is dat ook zo. Maar heel veel mensen lukt dat niet, die blijven arm. Detroit is één van de armste steden. Veel kinderen wonen er op straat en leven van klusjes als autoruiten wassen of blikjes verzamelen.