Verzachten van water
Ik ga vertellen over het verzachten van water. Water heeft soms een vervelende eigenschap: het kan veel kalk bevatten. Ik heb erg last van een gevoelige huid, en mijn vader en moeder hebben nu een apparaat gekocht om het water te verzachten: een waterontharder. Dit helpt heel goed, en ik wil er dus een spreekbeurt over houden. Hieronder zie je eerst een plaatje van kalkaanslag op het verwarmingselement van een wasmachine. Herken je dat?
Waterhardheid en kalk
De waterhardheid geeft aan hoeveel kalk er in water zit. Kalk is een metaal-ioon, het bevat vaak calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat. Ik leg daarover nu even niets uit want dan wordt mijn spreekbeurt te moeilijk en te lang, maar je kunt op google zoeken. Op zich zijn deze stoffen in het water helemaal niet zo slecht voor een mens, we hebben ze zelfs nodig voor onze botten enzo. Maar zoals ik al vertelde heb ik net zoals wel meer mensen een gevoelige huid, hij is vaak erg droog en jeukt. Dat is heel vervelend.
Verder is kalk slecht voor huishoudelijke apparatuur zoals de (af)wasmachine, de CV-ketel en de waterkoker. Schoonmaakmiddelen en zeep werken ook minder goed in hard water, je hebt er veel meer van nodig. Daarom is het verzachten van water handig. Ik vertel over deze nadelen straks meer.
Duitse hardheid of Duitse graden
Wij in Nederland drukken de waterhardheid meestal uit in “Duitse hardheid”, ook wel in het kort “dH”, het geeft aan hoeveel calcium en magnesium er in het water zitten.
Drinkwater
Het Nederlandse drinkwater komt uit allerlei verschillende bronnen, elke bron heeft zijn eigen hardheid van het water. Echt zacht water komt in ons land niet veel voor omdat er vrij veel kalk in de bodem zit. Als de waterhardheid te hoog is, kunnen er verschillende maatregelen worden getroffen door het waterleidingbedrijf. Deze bedrijven kunnen het water verzachten door er zacht water doorheen te mengen of een korrelreactor te gebruiken. Ook gebruiken waterbedrijven soms membraanfiltratie, een filter houdt dan onder andere het kalk tegen. Maar door bepaalde regels mag het waterleidingbedrijf het water niet te zacht maken.
Nadelen van zacht water
In Nederland zijn er bepaalde regels die zeggen dat water niet harder dan 14 en niet zachter dan 5,6 Duitse graden mag zijn. Daar moeten de waterleidingbedrijven zich aan houden. Water mag volgens deze regels niet te zacht zijn omdat metalen (zoals koperen waterleidingen) er in op zouden kunnen lossen. De laatste tijd is er onderzoek gedaan door wetenschappers, daaruit blijkt dat dat helemaal niet altijd zo is. Water wat met behulp van een ionenwisselaar is onthard tast de waterleiding en CV niet aan en er is dus ook geen gevaar dat mensen die metalen binnen krijgen als ze water uit de kraan drinken. Ik vertel later meer over het verzachten van water
Nadelen van hard water
Kalkaanslag
Als hard water wordt verwarmd, slaat er kalkaanslag neer. Zo komt er bijvoorbeeld ketelsteen in de waterkoker, koffiezetapparaat, douche en boiler van de CV terecht. Dit is erg hardnekkig en lelijk, en heel veel apparatuur werkt minder goed en gaat veel eerder kapot. De waterkoker bijvoorbeeld heeft veel meer energie nodig om warmte op te wekken, omdat de kalklaag op het verwarmingelement de warmte isoleert. De warmte wordt dan dus moeilijker op het water overgedragen. De waterkoker gaat hierdoor ook sneller kapot.
Neerslagvorming met zeep
Zeep en kalk zorgen vaak voor het ontstaan van een grijze drap, je kunt dit bijvoorbeeld zien in de wasmachine of in de afvoer.
Ook wil zeep en shampoo niet goed schuimen in hard water, je hebt er dus veel meer van nodig. Het is dus ook duur.
Wat ook heel vervelend is, is dat de was die opgedroogd is erg stug en hard wordt omdat er kalk in de vezels zit.
Huidproblemen
Zoals ik in het begin al vertelde, kan hard water zorgen voor huidproblemen, of deze klachten verergeren. Tegenwoordig wordt mensen met psoriasis, eczeem en droge huid steeds vaker geadviseerd om zacht water te gebruiken om zich te wassen. Er zijn een aantal onderzoeken naar gedaan. Hard water droogt de huid uit, en daardoor worden de klachten heftiger. Door water te verzachten of te “ontharden” nemen de klachten vaak af.
Waterontharding
Er zijn een aantal manieren om water te verzachten.
- Je kunt water sterkt verwarmen voordat het het huis in gaat. De kalkaanslag vormt zich dat al voordat het het huis verder in gaat. Dat water is dan dus redelijk ontkalkt.
- Je kunt bepaalde middelen zoals soda aan water toevoegen, maar dat heeft weer andere nadelen.
- Sommige waterleidingbedrijven voegen kalkmelk en zand toe aan het water, de kalk kristalliseert dan op het zand, die korrels zand met kalk eromheen worden uit het water gefilterd met een speciaal apparaat. Maar ik vertelde eerder ook al dat door de waterbedrijven in Nederland vaak het water niet zachter dan 8,5 Duitse graden willen maken, dus zit er nog steeds best wel veel kalk in.
- Door een ionenwisselaar, zoals een waterontharder. Dit apparaat haalt met behulp van kunsthars de kalk uit het water. Kijk hier hoe dit apparaat werkt.
- Ontharden met magneten. Maar dit schijnt niet goed te werken.
- Er zijn ook bepaalde wasmiddelen (“complexvormers”) die ervoor zorgen dat de slechte eigenschappen van kalk in water neutraliseren. Maar dat is eigenlijk dweilen met de kraan open. Je kunt beter voorkomen dan genezen.
- Membraanfiltratie, waarbij het water onder extreme druk door een filter wordt gespoeld en onder andere de kalk dus wordt tegengehouden.
- Omgekeerde osmose, een minder vaak gebruikte filtertechniek.
Ik hoop dat je mijn spreekbeurt over het verzachten van water leerzaam vond. Ik was zo verbaasd over de effecten van het zachte water op mijn huid, dat ik het graag met jullie wilde delen en dus meer over zacht water wilde vertellen. Wil je meer informatie over water verzachten, kijk dan bijvoorbeeld op google.