Vliegvelden en vliegtuigen

Vliegvelden en vliegtuigen

Bijna iedereen gaat wel eens op vakantie. Sommigen stappen in de auto en rijden naar bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Duitsland. Maar steeds meer mensen willen ver weg. Naar landen buiten Europa, zoals Azië, Amerika of Afrika. Vliegvelden en vliegtuigen zijn dus een belangrijk deel van ons leven geworden. Maar hoeveel vliegvelden en vliegtuigen zijn er op de wereld? Wat zijn belangrijke dingen om te weten? En wat is eigenlijk het grootste vliegveld ter wereld? Dat ga ik jullie nu vertellen.

Vliegtuigen

Een vliegtuig is een groot luchttoestel dat zwaarder weegt dan lucht, maar zich toch door de lucht kan verplaatsen. Het is een van de belangrijkste vervoersmiddelen die er zijn. Een wereld zonder vliegtuigen is niet meer weg te denken uit ons leven.

De geschiedenis van het vliegtuig

Mensen hebben er altijd al van gedroomd om te kunnen vliegen, zoals vogels. Het is moeilijk te zeggen wie het vliegtuig heeft uitgevonden. Eerst werd in 1783 de luchtballon bedacht door twee broers. Maar die was juist lichter dan lucht en had geen motor. Daarna werden de Zeppelin en de zweefvliegtuigen uitgevonden. Mensen dachten namelijk dat je eerst moest kunnen zweven voordat je een zwaar toestel kon laten vliegen. Een man genaamd Otto Lilienthal maakte uiteindelijk een stel vleugels, waar hij zelf onder ging hangen en vloog door de lucht.

In 1903 werd het eerste vliegtuig met motor ontworpen. En sindsdien ging het snel met de luchtvaart. Er werden vliegtuigen gebouwd die echt in de lucht bleven en van plek naar plek konden vliegen. Na de eerst wereldoorlog gingen de mensen de vliegtuigen zelf gebruiken als vervoersmiddelen om sneller ergens te zijn. De vliegtuigen werden steeds beter en groter. Tot ze er uiteindelijk uitzagen zoals wij ze nu kennen.

Vliegtuigen in de toekomst

Op dit moment vliegen vliegtuigen op fossiele brandstof die gemaakt is van bijvoorbeeld olie. Dit is schadelijk voor het milieu. Daarom zijn onderzoekers nu bezig met het uitvinden van een vliegtuig dat kan vliegen op elektriciteit. Op kleine schaal is dit al gelukt. Nu is het doel om dit ook bij grote vliegtuigen voor elkaar te krijgen. Misschien vlieg jij over 10 tot 15 jaar dus wel met een elektrisch vliegveld de wereld over!

Luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen zijn bedrijven die mensen of goederen met vliegtuigen vervoeren. KLM is de oudste luchtvaartmaatschappij van ons land (en een van de oudste ter wereld). Deze maatschappij vliegt vooral vanuit Schiphol in Amsterdam. Er bestaan in totaal honderden grote en kleine luchtvaartmaatschappijen. Wanneer je een vlucht gaat boeken naar een bepaald land, kun je meestal kiezen met welke je wilt vliegen. Als je niet teveel geld wilt uitgeven, kies je voor een low-cost maatschappij. Ook wel prijsvechters genoemd. Dit zijn luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden tegen een lage prijs. Zij hebben vaak wel strengere regels en het vliegtuig is een stuk minder luxe. Voorbeelden van prijsvechters zijn Easyjet, Ryanair, Wizz AIr en Transavia.

Faciliteiten in vliegtuigen

Wanneer je vliegt met grote vliegmaatschappijen zoals KLM, kun je gebruik maken van een aantal extra faciliteiten aan boord. Zo krijg je vaak gratis maaltijden (vooral tijdens lange vluchten), kun je films kijken via een eigen scherm en krijg je een kussen, een deken en soms een tandenborstel. De medewerkers van het vliegtuig (de stewards en stewardessen), komen regelmatig langs om te vragen of je nog iets nodig hebt. Ook kun je altijd op de bel drukken boven je hoofd wanneer je iets wilt vragen.

Soorten vliegvakanties

Wanneer je gaat vliegen, kun je ervoor kiezen om zelf je vliegticket te boeken. Maar ook is er de mogelijkheid om je reis door andere organisaties te laten regelen. Dit is handig, omdat je dan zelf kunt ontspannen en zonder stress aan je vakantie kunt beginnen. Tegenwoordig zijn fly drive reizen bijvoorbeeld erg populair. Dit zijn vakanties, waarbij je de vliegreis, een huurauto en soms de accommodatie in één pakket boekt via een reisorganisatie. Je haalt de huurauto bij aankomst op het vliegveld dan op. Dankzij fly drive reizen krijg je de mogelijkheid om het land van bestemming in alle vrijheid te verkennen.

Vliegvelden

Een vliegveld is een luchtvaartterrein met een of meer startbanen, waar vliegtuigen kunnen opstijgen en landen. Een vliegveld wordt ook wel een luchthaven genoemd. Dit is eigenlijk een groot vliegveld, met veel verschillende faciliteiten. Denk aan winkelcentra, restaurants, lounges etc. Bijna alle vliegvelden (behalve de aller kleinste), hebben een speciale communicatieplek. Van hieruit coördineren luchtverkeersleiders de uitgaande en binnenkomende vluchten. Dit voorkomt dat vliegtuigen bijvoorbeeld tegelijkertijd willen landen.

Welke landen hebben een vliegveld of luchthaven?

Bijna alle landen in de wereld hebben een vliegveld. Er zijn slechts 5 landen op onze aardbol die dat niet hebben. Dat zijn Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Zij hebben allemaal wel een helihaven. Dit is een vliegveld, maar dan voor het opstijgen en landen van helikopters.

Europa telt honderden vliegvelden. Bijna alle grote steden hebben namelijk hun eigen vliegveld, en vaak zelfs meerdere vliegvelden. Londen Heathrow is de grootste luchthaven van Europa. Deze stad alleen al, beschikt maar liefst over 6 luchthavens. Over de hele wereld liggen bovendien vliegvelden en luchthavens verspreid waar je maar komt. Alles bij elkaar geteld, zijn dat er meer dan 45.000. Dit aantal is nog steeds aan het stijgen, vanwege het groeiende vliegverkeer.

Wat is het grootste vliegveld van de wereld?

Hartsfield-Jackson Atlanta Airport in de Verenigde Staten is het grootste en het drukste vliegveld ter wereld. Dit lijkt meer op een complete stad dan op een vliegveld. Meer dan 100 miljoen passagiers per jaar worden hier vervoerd naar alle delen van de aardbol. Daarnaast heeft Atlanta ruim 300 winkels, restaurants, lounges, supermarkten en anderen vormen van service. En zelfs een eigen kunstprogramma met leuke tentoonstellingen en muziekuitvoeringen. Mocht je dus een keer vast komen te zitten op dit vliegveld; er is genoeg te doen!

Vliegvelden in Nederland

Ook ons eigen land telt meerdere vliegvelden. Je bent vast wel eens op één van hen geweest. Zo kennen we Schiphol Airport, Rotterdam Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Airport en Groningen Airport. Schiphol is de grootste en meest populaire. Dit vliegveld staat zelfs in de top 10 van beste vliegvelden ter wereld. Door de centrale ligging en de goede wegen er omheen, is het hele land vanuit Schiphol goed bereikbaar.

Kortom: vliegvelden en vliegtuigen maken een groot deel uit van ons leven. Of je nu wel of niet ooit hebt gevlogen; zonder deze uitvindingen zou de wereld een stuk kleiner zijn…