Spreekbeurt over Vlinders

Vlinders

Deze spreekbeurt is gemaakt door Vivian

De meeste vlinders en andere insecten zien er het zelfde uit:

De kop

het borststuk

en het achterlijf.

Vlinders leven overal op aarde.Dat komt omdat ze vliegen net als vogels.Zo breiden ze zich uit. Je heb dag en nacht vlinders.De dag vlinders zien er met heel veel kleuren.En nacht vlinders zijn meestal motten en zo.De meeste mensen vinden vlinders mooi.Maar dan den ken ze ook niet na,want bij een rups zeggen ze dan :bah een rups.Maar een rups en een vlinders is het zelfde dier.Het begint natuurlijk met het eitje, net als een kikker bij kikkerdril.Vlinders leggen hun eitjes meestal bij planten die rupsen lekker vinden zoals de brandnetel en de klim op en dat soort dingen.Als de rups uit het eitje komt begint meteen met eten dat is eigelijk is dat heel gek.De rups die de plant eet bijvoorbeeld de klimop noem je een waardplant.En als ze genoeg gegeten hebben (als ze vol zitten)Dan barst het vel open en begint er al een nieuwe te groeien.De verandering van rups naar vlinder heet verpoppen.

Als de rups in de zomer of in de lente begint de verpoppen kan dat anderhalf tot 3 weken duren.Als een rups in de herfst of in de winter begint de verpoppen dan kan dat wel 7 maanden duren.Niemand weet hoe het precies gaat maar het is wel heel bijzonder. Tenslotte barst de cocon open en kruipt een vlinder naar buiten.De vleugels zijn nat en opgevouwen.Hij gaat lekker in het zonnetje zitten.Vanuit het lijf wordt bloed in de vleugels gepompt. Zodra alles is gebeurt is gebeurt gaat ie vliegen.En dan legt het vrouwtjes vlinder eitje en daar komen weer rupsjes uit.

De meeste vlinders leven van nectar dat weet je wel wat dat is alleen maken ze geen honing.Vlinders houden ook van rottend fruit.Sommige rupsen en vlinders zijn niet zo kieskeuring dan zien ze er heel versleten uit en ze heten gewoon wilde grassen en kruiden.Vlinders zijn koudbloedig ze hebben dus zon nodig.

Dagvlinders kom je overal tegen.Als je een vlinders zoekt kun je bij een zonnige dag zoeken dan vind je ze wel.

Vlinders camoufleren zich.Dat betekent dat je ze heel vaak niet ziet.In de 20ste eeuw zijn er in Nederland 17 soorten uitgestoven.Nu zijn er nog 53 dag vlinders.Er zijn soms ook uitzonderingen. Een van de vijanden is de mens veel plekjes waar de dagvlinders konden wonen zijn door de mens verpest.Als een vlinders ergens verdwijnt is de kans groot dat de vlinder daar nooit meer terug komt.De meeste vlinders kunnen niet erover vliegen zo als de snelweg of iets anders is al een hindernis. We moeten de vlinders beschermen die in ons land zijn.

Dat kunnen we doen: Weg bermen minder vaak te maaien en bij het maaien kleine stukjes over slaan.En minder gif te spuiten.

Wil je een vlinder in de tuin ?

Je hebt nodig

Een paar planten die rupsen lekker vinden.Zet ze in een zonnig hoekje in de tuin. De top 10 van planten en struiken.

Vlinderstruik

IJzerhard

Beemdkroon

Damastbloem

Hemelsleutel

Herfstaster

Koninginnekruid

Lavendel

Muurbloem

Enkelbloemige afrikaantje

De grootste vlinder op aarde is wel 30 cm breed en 30 cm hoog zijn naam is atlasvlinder hij is bruin met witten vlekken.

Als je hem wil zien ga dan naar Noorder Dierenpark in Emmen.

Er zijn in Nederland 53 soorten dag vlinder

En 1947 soorten nacht vlinder

De vleugels van een vlinder bestaan uit piep klein schubbetjes

Zo spreken ze in andere landen de vlinder

Engels : Butterfly

Duits : Schmetterling

Frans : Papillon

Italiaans:Farfalla

Spaans : Mari posa

Deens : Sommerfugi

Portugees :Borboleta

Je hebt ook nog een vlinderstichting.

Er werken daar ongeveer 20 mensen op het kantoor in Wageningen.

Het gaat niet goed in ons land met de vlinder daarom is er een vlinderstichting.

Adres van vlinderstichting site http://www.vlinderstichting.nl

e-mail van vlinderstichting info@vlinderstichting.nl

of bel 0317 467346