Spreekbeurt over de Volkswagen Kever

Volkswagen Kever

Deze spreekbeurt is gemaakt door Casper

 1. Wat is een kever.
 2. Geschiedenis van de kever.
 3. In welk land is hij gemaakt.
 4. Hoeveel kevers zijn er gemaakt.
 5. Wordt de kever nog gemaakt
 6. Waar zit de kofferbak.
 7. Waar zit de motor.
 8. Hoe hard kan hij.
 9. Hoe zwaar is de kever.
 10. Welke Modellen zijn er.
 11. Uit tips.

1 wat is een kever.

Ik ga mijn spreekbeurt doen over de volkswagen kever.

Een kever is een auto van vroeger.

2 Geschiedenis van de kever.

De volkswagen kever is ontworpen door Ferdinand Porsche.

Hij kreeg in 1934 een opdracht om een auto voor de gewone mensen te maken. Vroeger hadden alleen de rijke mensen een auto. Maar Ferdinand Porsche moest een auto maken die niet duur zou zijn zodat veel mensen hem zouden kunnen kopen.

Verder moest de auto minstens 100 km per uur kunnen rijden, hij moest tegen een berg op kunnen rijden, hij mocht niet te veel benzine verbruiken en er moesten vier personen in kunnen zitten.

De eerste proefmodellen werden in 1936 gemaakt. Ze zijn door Duitse soldaten getest. Men reed er mee door heel erge kou en door heel erge hitte en door heel harde regen. Bovendien testen men de kever ook in de bergen. De kever bleef bij al die testen goed rijden.

Daarom kreeg Ferdinand Porsche de opdracht om dertig kevers te gaan maken.

In 1937 reden deze 30 kevers in totaal 2,4 miljoen kilometer. De eerste proefmodellen hadden nog geen achterruit, waardoor het leek op het dier de kever.

Zo komt de kever aan zijn naam.

3 In welk land is de kever gemaakt.

De kever is gemaakt in Duitsland. Later heeft men in Mexico en Brazilië ook nog kevers gemaakt.

4 Hoeveel kevers zijn er gemaakt.

Elk jaar veranderde er wel iets aan de kever. En elk jaar werden er weer meer gemaakt. In totaal heeft men 60 jaar lang kevers gemaakt. Er zijn ruim 21 miljoen kevers gemaakt. OP BORD SCHRIJVEN 21.000.000

En er rijden er ook nog steeds rond.

5 Wordt de kever nog gemaakt

De kever wordt niet meer gemaakt. Er is wel een opvolger voor de kever gemaakt. De new Beetle. De voorkant van de new Beetle lijkt een beetje op de oude kever.

6 Waar zit de kofferbak.

De kofferbak van oude auto’s zit niet zoals tegenwoordig achterin. De kofferbak van de kever zit voorin. Deze kofferbak is heel erg klein. De benzinetank en tankdop zitten voor in de kofferbak, dat is erg onhandig. Dat was vroeger bij bijna alle auto’s zo. Tegenwoordig zit de kofferbak achterin en de motor voorin. En de tankdop zit buiten naast de kofferbak en de benzinetank zit onder de auto.

7 Waar zit de motor

De motor van de kever zit achterin. De kever wordt dus eigenlijk vooruit geduwd.

De motor van een moderne auto zit voorin. Een moderne auto wordt dus eigenlijk vooruit getrokken.

Men zet de motor tegenwoordig voorin omdat men heeft ontdekt dat de auto dan een betere wegligging heeft. En dat is een stuk veiliger.

8 Hoe hard kan de kever.

De topsnelheid van de eerste kever was 90 km per uur. Een paar jaar later, in 1951 kon de kever al 120 km per uur. De snelste kever kon 135 km per uur.

De new Beetle kan 211 km per uur rijden. Dat is 121 km harder dan de eerste kever.

9 Hoe zwaar is de kever.

De eerste kever woog 790 kilo. De kevers werden steeds luxer en mooier. Toch bleef het gewicht steeds ongeveer hetzelfde. Dat kwam omdat men lichtere materialen ging gebruiken om de kever te bouwen.

10 Welke Modellen zijn er.

Van de kever zijn veel verschillende modellen gemaakt.

Eerst maakte men gewone personenauto’s. Later heeft men ook cabrio’s, busjes, ziekenauto’s en legerkevers gemaakt.

10 Uit tips

Als je oude auto’s wil gaan bekijken dan kun je dat doen in het autotron in Rosmalen en hier vlak bij in Bergeijk in het automusa. In het automusa in Bergeijk ben ik in de kerstvakantie nog geweest. Daar hebben ze 300 hele mooie oude auto’s staan. Sommige auto’s die daar staan kun je ook kopen.