Spreekbeurt over de Walvis

Walvis

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Kimberley

Ik doe mijn spreekbeurt over walvissen(afbeelding1 laten zien), omdat ik mijn docu over walvissen heb gedaan. Ik heb mijn docu over walvissen gedaan, omdat ik er een keer iets over had gelezen en er meer over wou weten.

Daarom ben ik een paar dingen uit gaan zoeken:

  1. Uiterlijk
  2. Leefgebied
  3. Voedsel
  4. Gedrag
  5. Voortplanting
  6. Vijanden
  7. Familie

Ik wil jullie nu eerst even in het kort iets over walvissen vertellen. Walvissen leven in de zee. Je hebt een heleboel soorten, maar de grootste van allemaal is de Blauwe vinvis. (afbeelding 5) Hij kan tot de drieëndertig meter lang worden. Walvissen zijn over het algemeen niet zo gevaarlijk, maar je moet wel oppassen voor de Orka.(afbeelding 6) Hij is ongeveer even gevaarlijk als een haai.

Dan ga ik het nu hebben over het uiterlijk van een walvis. Een walvis is een mooi dier met een dikke speklaag. Die dikke speklaag noemen we blubber(afbeelding 4 laten zien). Op zijn rug heeft hij een blaasgat. Daarmee haalt hij één keer in de zoveel minuten adem. De walvis was vroeger een landdier. Hij is toen geëvolueerd en nu kan hij in de zee leven. Wij mensen zijn ook een soort landdieren. Als zouden wij onder water eten is de kans groot dat we stikken en als we een paar minuten onder water blijven kun je stikken, omdat je dan geen lucht krijgt. Walvissen kunnen wel onder water eten en lang onder water zwemmen, omdat ze hun adem langer in kunnen houden. Een walvis is een zoogdier en heeft net als een mens longen. De zuurstof die een walvis nodig heeft wordt door zijn bloed vastgehouden en niet door zijn longen. Zo kan hij wel duizend meter diep zwemmen(afbeelding 3 laten zien) zonder te stikken, omdat hij geen zuurstof meer krijgt. Een walvis is ook geen vis. Een walvis heeft twee borstvinnen één rugvin en een staartvin. Zijn borstvinnen gebruikt hij om te sturen en zijn staart om te zwemmen. Dat doet hij door zijn staart op en neer te bewegen. (afbeelding 2 laten zien)

Waar leeft een walvis nou eigenlijk?

De Orka leeft bij Vancouver Island. Er wonen het hele jaar door allerlei Orkafamilies. Bij Bering straat kun je de Groenlandse walvis(afbeelding 9 laten zien) en de Beloega vinden. Ook leven daar nog andere dolfijnensoorten. Hawaii is een eilandje in de Stille Oceaan en daar leeft de Bultrug. Dan de Potvissen.(afbeelding 10 laten zien) Zij leven bij Horta en Kaikoura. Bij Cloucester leven heel zeldzame Atlantische walvissen.

Een walvis eet heel graag Krill.(afbeelding 8 laten zien) Krill bestaat uit allemaal heel kleine kreeftjes en garnaaltjes. Zijn voedsel zoekt hij door een geluidje te maken. Dat geluid kaatst dan tegen het diertje aan en kaatst terug naar de walvis. Een walvis heeft in zijn bek baleinplaten.(afbeelding 11 laten zien) Dat zijn een soort platen met en heleboel kleine haartjes eraan. Als een walvis dan met die baleinplaten over de grond gaat, blijven er allemaal kleine visjes en andere kleine zeediertjes aan die baleinplaten plakken. Zo kan hij ook voedsel vangen zonder dat hij allemaal water doorslikt.

Hoe gedraagt een walvis zich?

Een walvis leeft in groepen, vooral de kleinere walvissen leven in groepen. Dat doen ze, omdat er grotere walvissen zijn die kleintjes op eten. Als een walvis snel zwemt, komt hij vaker boven dan normaal. Maar meestal haalt hij maar één keer in de zoveel minuten adem. Dan heb je nog een ‘’echte’’ walvis.(afbeelding7 laten zien) Die walvissen maken hele rare brommende geluiden en ze rollen als tonnen door het water. Ook hebben ze twee blaasgaten en spuiten dus een dubbele fontein.

De voortplanting

Een walvis kan zwanger worden als ze zes tot tien jaar is. De mannetjeswalvis versiert het vrouwtje door een soort dansje te doen. Als het vrouwtje het mannetje dan leuk vind gaan ze samen in het water paren. Het jong van een walvis wordt een Kalf genoemd. De moeder draagt het Kalf wel elf tot twaalf maanden. Dat is een heel jaar! Als het vrouwtje drachtig is zwemt ze naar tropische wateren, want als het Kalf geboren wordt heeft hij nog niet zo’n dikke speklaag. De eerste paar maanden geeft de moeder het Kalf moedermelk. Daarna moet het jonge walvisje zelf voedsel leren zoeken en zodra het Kalf wat groter is zwemmen moeder en jong naar waar ze vandaan komen.(afbeelding 12 laten zien)

De vijand oftewel de walvisjacht.

In de natuur heeft een walvis maar twee of drie vijanden, maar de allergrootste vijand is de mens. Ik ga jullie nu wat vertellen over de walvisjacht. In de twintigste eeuw zijn er meer dan een miljoen walvissen gedood. Daarom werd het IWC opgericht. Het IWC zou proberen om de walvisjacht te laten stoppen, maar dat lukte niet zonder een verbod op de walvisjacht. Een paar jaar later kwam er eindelijk in heel veel landen een verbod op de walvisjacht, maar in IJsland jagen de mensen nog steeds op walvissen. Ook Japan jaagt op walvissen. Ze varen over het noordelijke deel van de Stille oceaan. Daar slachten ze jaarlijks zo’n honderd walvissen. Er wordt tegen mensen gezegd dat het voor de wetenschap is, maar het vlees beland in de supermarkten. Walvissen worden niet alleen bedreigd door de jacht. Ook raken ze verstrikt in netten van vissers en wordt hun leefgebied vervuild door de mens. Greenpeace en allerlei andere dierenbeschermingen strijden tegen walvisjacht en dat soort dingen. Eigenlijk is het jammer dat er zulke acties bestaan, want het zou niet nodig moeten zijn!En hier heb ik wat plaatjes van de walvisjacht.(afbeelding 13 t/m 18 laten zien)

Familie

Een walvis heeft heel veel familie, maar de bekendste is wel de dolfijn.(afbeelding 19 laten zien) Dolfijnen zijn heel intelligente dieren. Dolfijnen leven in het water en hebben vinnen net als vissen, maar een dolfijn is geen vis. Dolfijnen hebben namelijk geen kieuwen om adem mee te halen, maar net als de mens en de walvis longen. De jongen van dolfijnen drinken ook bij de moeder en dolfijnen worden dus zoogdieren genoemd. Dan het grootste familielid. De Blauwe vinvis is het grootste familielid, omdat hij wel drieëndertig meter lang kan worden! Een Orka(afbeelding 20 laten zien) is ook familie van een walvis. Orka’s eten pijlinktvis, zeevogels, zeehonden, zeeleeuwen en kleine dolfijntjes. Een Orka kan wel tien meter lang worden. De Narwal(afbeelding 21 laten zien)l en de Beloega(afbeelding 22 laten zien) waren een van de eerste walvisachtige. Dus een van de eerste soort walvissen. De Beloega wordt ook wel een witte dolfijn genoemd. Dat komt, omdat de Beloega een dolfijn is en echt spierwit is.