Spreekbeurt over Warchild (2)

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Marie Maessen, 11 jaar

Spreekbeurt War Child

Ik wilde mijn spreekbeurt graag over een organisatie doen. Toen ik het liedje van Marco Borsato en Ali B: Wat zou je doen, op de televisie hoorde, dacht ik dat dat wel een goed onderwerp zou zijn. In het liedje hoorde ik namelijk een paar keer het woord War Child. Toen dacht ik: Wat is War Child eigenlijk?

War Child betekent Oorlogskind.

Er zijn drie War Childs op de wereld. Eén in Engeland, in Canada en in Nederland. De oprichter van de Nederlandse War Child is Willemijn Verloop. Zij op kwam op het idee toen ze in Bosnië was. Ze zag een paar mannen lopen met allemaal muziekinstrumenten in hun handen. Die mannen waren van War Child Engeland. Later is ze er eens gaan kijken. Er waren hele verdrietige kinderen. Toen ze muziek gingen maken moesten ze allemaal lachen. Gelukkig waren ze toen weer vrolijk. Willemijn vond het zo leuk dat ze besloot om het ook in Nederland op te richten. Dat was in 1995. De drie War Childs werken niet veel samen. In deze spreekbeurt zeg ik nogal vaak War Child. Dan heb ik het over War Child Nederland.

War Child helpt kinderen die een oorlog hebben meegemaakt. Je ziet op dit plaatje in welke landen War Child helpt. Ze doen spelletjes met de kinderen. En de kinderen schminken elkaar. Dat is een hele grote stap voor de kinderen want door een oorlog vinden ze het moeilijk om elkaar te vertrouwen. Als je iemand schminkt, moet je heel dicht bij diegene komen. Het kind dat geschminkt wordt, moet de ander ook vertrouwen dat hij niet expres heel hard duwt op de ogen. War Child vindt het belangrijk dat kinderen genoeg aandacht krijgen door volwassenen. Ook is het erg belangrijk dat kinderen zich niet rot voelen want dan kunnen ze zich niet goed concentreren. De kinderen gaan daar al zo weinig naar school, dus in de tijd dàt ze naar gaan moeten ze zich wel goed kunnen concentreren. Het is ook belangrijk om vrienden te hebben want van spelen leer je ook! War Child leert leraren hoe je gymlessen moet geven. Vaak gaven leraren hele vreemde gymlessen. Vaak deden ze voetbal maar elk kind kwam door de lange uitleg, die nergens op sloeg, maar één of twee keer aan de beurt. Nu is dat anders want leraren weten nu veel beter hoe ze die lessen moeten geven. Als War Child in een bepaald land iets gaat oden, moeten ze eerst even overleggen met de ouders van de kinderen. Als de ouders het goed vinden dat ze met hun kind haan praten en spelen kunnen ze beginnen aan hun project. Een paar van die projecten zijn:

  • Een tehuis oprichten waar kinderen veilig kunnen spelen. In zo’n tehuis doen ze met volwassenen handvaardigheid, muziek maken, toneel spelen, dansen…, ze gaan ook een toneelstuk maken voor de ouders. Zo zien de ouders dat het heel goed gaat met hun kinderen!
  • De mensen van War Child gaan ook een sportveld aanleggen.
  • Leraren krijgen les hoe je een gymles moet geven zoals ik daarnet als zei.

Als je zo’n goede organisatie hebt, is er natuurlijk ook een ambassadeur.

Een ambassadeur is iemand die vaak tegen groot publiek over een bepaalde organisatie praat. Een ambassadeur is altijd een bekende Nederlander. Dat komt omdat mensen beter naar een BNner luisteren dan naar bijvoorbeeld mijn moeder. Die organisatie heeft dan meer kans dat ze geld krijgen. De ambassadeur van

War Child is de bekende zanger Marco Borsato. Als hij een concert geeft, vertelt hij de mensen over War Child. Wat War Child is en wat ze doen. Hij zegt ook het

gironummer van War Child waar de mensen geld op kunnen storten. Dat nummer is: 6366. Nu ben ik voor jullie eigenlijk even de ambassadeur van War Child. Ik vertel jullie nu namelijk van alles over War Child. Als “echte” ambassadeur van War Child ga je ook 1x per jaar naar een land toe. Natuurlijk is dat een land waar oorlog geweest is. Soms is het zelfs een land waar nog oorlog is. Daar gaat hij met kinderen praten en spelen. De kinderen leiden hem dan rond en laten hun huis zien. Toen Marco in Sierra Leone was gingen de kinderen elkaar schminken. Mabinthi mocht Marco schminken. Hier zie je een foto waar je op kan zien hoe zij dat deed. Het halve dorp stond met open mond te kijken en af en toe moesten ze heel hard lachen. Er is ook een kinderambassadeur. Nu moet je niet denken dat dat kind is. Het is gewoon een volwassen vrouw maar zij heeft een kindersite voor War Child opgericht en ze gaat naar evenementen van War Child. De kinderambassadeur is

Jetske van den Elsen. Misschien ken je haar wel van Buya of Willem Wever. Op de radio, in de krant en op de televisie, (de media dus) maakt ze veel reclame voor

War Child.

War Child werkt dus in landen waar oorlog is geweest. Oorlog kan om verschillende redenen zijn. Je moet je eigenlijk voorstellen dat je ruzie met je broer of zus hebt. Daar is ook elke keer weer een andere reden voor. Dat werkt hetzelfde bij oorlog. Oorlog kan bijvoorbeeld komen omdat een ander land een stuk van bijvoorbeeld Nederland wil hebben. Of omdat de regering het niet met elkaar eens is. Als kinderen een oorlog meemaken, kan dat vervelende gevolgen hebben.

  • Ze kunnen nachtmerries krijgen, dus niet goed slapen.
  • Ze trekken zich helemaal terug. Dat betekent dat ze niks meer durven en niks meer zeggen. Een mevrouw die bij War Child werkt vertelde dat ze dirigentje ging spelen met een paar
  • kinderen uit Bosnië. Er was een meisje die dat heel graag wou, maar ze durfde het niet. Uiteindelijk heeft ze het toch gedaan. Dat was een hele overwinning voor haar.
  • Als kinderen de oorlog hebben meegemaakt gaan ze vaak alleen nog maar dingen doen die met de oorlog temaken hebben. Vaak zijn het dingen die ze zelf hebben meegemaakt.
  • Ze spelen ook niet meer.
  • Ze worden helemaal hyper en gespannen. Ze raken snel geïrriteerd.

Niet alle kinderen hebben deze gevolgen want iedereen is anders. Maar deze dingen komen het meeste voor. Hoe langer de oorlog duurt, hoe meer aandacht kinderen moeten krijgen. In oorlogen zijn de meeste volwassenen alleen maar met zichzelf bezig. Zo moeten kinderen voor zichzelf gaan zorgen. Dat is sowieso al moeilijk en zeker als je in een oorlog zit. Oorlog is ook extra moeilijk voor kinderen omdat ze niet meer buiten kunnen spelen en hun dagelijkse dingen niet meer kunnen doen. Als je dat in een mooie zin zegt zeg je dat zo: Je dagelijkse structuur wordt verstoord.

Dat kan voor veel verwarring en onzekerheid zorgen. Dit soort dingen komen vaak voor want wist je dat er op dit moment in meer dan 30 landen oorlog is!? En de meeste slachtoffers zijn daarvan vrouwen en kinderen! De kinderen die het gelukkig toch overleven moeten wel de kans krijgen om weer blij te worden. Dus gaan ze naar een project van War Child. Daar is geld voor nodig. Heel veel mensen geven geld aan War Child. Die mensen heten donateurs. Die storten geld op de girorekening van War Child. Zoals ik daarnet al zei: dat nummer is: 6366. Verder krijgen ze geld van clubjes, scholen, bedrijven en actievoerders. Sommige bedrijven geven gratis multomappen en computers aan War Child. Ze maken ook reclame voor hun. Verder krijgen ze geld van de mensen die de War Child spullen kopen. Zo zijn er nog veel meer dingen die geld geven aan War Child. Maar deze komen het meest voor. Daarnet had ik het over acties die mensen voeren. Op de site van War Child stond een mogelijkheid hoe je actie kunt voeren:

Je leent €5,- om schoonmaak dingen te kopen. Dan ga je klusjes doen, bijvoorbeeld schoonmaken. Daar verdien je geld mee. Dan heb je misschien €7,- en dan ga je daarvan ga je meel kopen om koekjes te bakken. Die verkoop je weer en dan heb je €9,-. En als je zo nog een tijdje door gaat heb je uiteindelijk misschien €13,-. Daar trek je die €5,- van af, want daar heb je die spullen voor gekocht. Dan heb je dus €8,- en dat geef je aan War Child.

Marco Borsato maakt veel reclame voor War Child. Maar de rapper Ali B, doet dat ook! Hij trad op 5 mei, bevrijdingsdag, in verschillende steden op samen met Marco met het liedje: Wat zou je doen? Dat liedje ga ik zo laten horen. En wist je dat liedje speciaal voor War Child is gemaakt. Ze traden expres op bevrijdingsdag op omdat War Child met oorlog te maken heeft. Maar niet allemaal met de 2e wereldoorlog hoor!

Nu laat ik het liedje: Wat zou je doen, nog even horen.

Nou heb ik nog vragen aan jullie:

Hoeveel War Childs zijn er op de hele wereld?

3, één in Engeland, China en Nederland.

Waneer is War Child Nederland opgericht?

In 1995.

Waarom is het belangrijk dat kinderen zich niet rot voelen?

Omdat ze zich op school goed moeten kunnen concentreren.

Wie is de ambassadeur van War Child?

Marco Borsato

Wie is de kinderambassadeur van War Child?

Jetske van den Elsen

In hoeveel landen is er op dit moment oorlog?

In 30 landen.

Hoe heet het liedje dat speciaal voor War Child is gemaakt?

Wat zou je doen?

Zijn er nog vragen?

Ik hoop dat jullie mijn spreekbeurt leuk vonden!