Water ontkalken
Bij ons thuis hadden we erg veel last van kalkaanslag, mijn moeder is toen gaan zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Eerst ging ze altijd heel veel poetsen met middeltjes tegen kalk, maar dat hielp niet echt en kostte veel tijd. Later heeft ze een apparaat gekocht waardoor er geen kalk meer in het water zit: een water ontkalken. Ik ga vandaag vertellen over dit apparaat. Eerst zal ik uitleggen waarom veel mensen last hebben van kalkaanslag, daarna vertel ik wat de gevolgen van kalkaanslag zijn, als laatste vertel ik welke manieren er zijn om kalkaanslag te verwijderen en het water te zuiveren van kalk.
Hoge waterhardheid
Waar je ook water uit de kraan haalt, overal lijkt water precies hetzelfde. Toch is kraanwater overal anders. Vooral de “hardheid” van water verschilt vaak nogal. Hard water is kalkrijk, zacht water is kalkarm. In het ene gebied is het water dat het waterleidingbedrijf uit de grond haalt heel kalkrijk, in het andere gebied kan water een stuk zachter zijn. De hardheid van het water wordt bepaald door de bodem waar het water is omhoog gepompt. In sommige gebieden (Limburg bijvoorbeeld) zit veel meer kalk in de grond dan in andere gebieden. Zoals ik net vertelde, kun je niet meteen zien welk water hard is, en welk water zacht. Je ziet dit pas wanneer het water opdroogt, vooral nadat het water verwarmd is geweest. Je ziet dan bijvoorbeeld een wit of grijs laagje op de badkamertegels of in de waterkoker. Dit laagje wordt ook wel kalkaanslag of kalksteen genoemd. Kalkaanslag is erg hardnekkig. Het is lastig weg te poetsen, en als je het weg hebt gepoetst is het een week later alweer terug!
Gevolgen van kalkaanslag
Kalkaanslag is vaak erg lelijk, maar kost ook veel geld en is slecht voor het milieu.
Je hebt meer shampoo om nodig om je haar te laten schuimen, en je hebt meer zeep nodig om schoon te maken. Ook werken de apparaten in het huis zoals de CV minder goed, waardoor er meer energie nodig is om bijvoorbeeld het huis te verwarmen. Ten slotte gaat huishoudelijke apparatuur veel sneller kapot door kalkaanslag. Kalkaanslag kost dus geld!
Kalkaanslag verwijderen
Je kunt kalkaanslag verwijderen door te poetsen met azijn of een speciale kalkverwijderaar (zoals bijvoorbeeld Calgon voor wasmachines). Middelen om kalkaanslag te verwijderen kosten veel geld en zijn ook nog eens slecht voor het milieu. Wat ook een groot nadeel is van het wegpoetsen van kalk is dat het erg veel tijd en moeite kost. Als het je al lukt om de kalkaanslag helemaal weg te krijgen, kan het een week later alweer terug zij.
Een betere oplossing voor kalkaanslag is dat je de kalk al uit het water haalt voordat het uit de kraan komt. Dit kan bijvoorbeeld met een water ontkalken.
Water ontkalken, wat is dat?
Een water ontkalker wordt ook wel eens een waterontharder genoemd. Zoals de naam al zegt, maakt een waterontharder het water zacht. De kalk wordt uit het water gefilterd. Hoe de waterontharder precies werkt, kun je op het plaatje hieronder zien. Omdat de waterontharder altijd wordt geplaatst op de plek waar het water het huis binnen komt (vaak in de meterkast, waar de watermeter ook zit), komt er uit alle kranen in huis dan zacht water. Je hebt dan in het hele huis geen last meer van kalkaanslag. Uit elke kraan komt dat zacht water.
Werking waterontkalker
Het water komt je huis binnen waar de watermeter zit, vaak in de meterkast. Daar wordt de ontharder aangesloten zodat het hele huis zacht water heeft. In de waterontharder zitten 2 cilinders met kunsthars, een kleverig spul wat best wel lijkt op hars die op sommige bomen voorkomt. De kalkdeeltjes (magnesium en calcium) in het water wat langs de hars stroomt, plakken aan de hars. Het zachte water wat overblijft gaat het huis in, zonder kalk dus.
Nu vraag je je vast af wat er met de kalkdeeltjes en de hars gebeurt. Er kan natuurlijk niet oneindig veel kalk aan de hars blijven kleven. De oplossing is zout. De waterontharder laat zout water langs de hars cilinders lopen waardoor de kalkdeeltjes loslaten en weg worden gespoeld het riool in. De kunsthars is nu weer vrij van kalk en klaar om meer water zacht te maken.
Hier is een filmpje waar je kunt zien hoe de waterontharder werkt.
Wil je meer weten over kalkaanslag en water ontkalkers, kijk dan op Wikipedia of Google.