Spreekbeurt over Waterfilters

Waterfilter

Waterfilter

Met een waterfilter kun je drinkwater zuiveren en dus water dat niet helemaal schoon is weer schoonmaken. Daarover wil ik graag meer vertellen in deze spreekbeurt. Eerst vertel ik over de redenen waarom je een waterfilter zou kunnen gebruiken. Daarna vertel ik over verschillende soorten waterfilters en geef ik een paar voorbeelden van andere plaatsen, behalve thuis, waar het nodig kan zijn om water te filteren. Als laatste vertel ik waarom het belangrijk is om een waterfilter op tijd te vervangen.

Waarom water filteren

Je kunt het water bij je thuis filteren omdat het nog niet helemaal schoon genoeg is, of omdat je het een prettig gevoel vindt om zeker te weten dat het water een hoge kwaliteit heeft. Soms zitten er nog hele kleine bacteriën in het water, of zelfs virussen of resten van medicijnen. Meestal zijn dat maar hele kleine hoeveelheden die niet zo gevaarlijk zijn, maar om helemaal zeker te zijn is het best een goed idee om het water goed te filteren.
Meestal maakt het waterleidingbedrijf het water heel goed schoon, en komen de vervuilingen ergens anders vandaan. Vaak raakt het water dan ook vervuilt door oude waterleidingen of op andere manieren tijdens het transport van het water.

Verschillende soorten waterfilters

Er zijn heel veel verschillende soorten waterfilters. Het ene waterfilter is bijvoorbeeld om kalk uit het water te halen, en andere waterfilters halen bijvoorbeeld lood uit het water. Voor huishoudelijk gebruik zijn er waterfilters te koop die gebruik maken van één van de volgende technieken of een combinatie ervan. Veel van dit soort waterfilters zijn klein genoeg om ze bijvoorbeeld in een keukenkastje te plaatsen, voor de keukenkraan.

Actieve koolstof filters

In veel waterfilters zit actieve kool. Actieve kool is heel fijngemalen koolstof en heel erg absorberend. Dit komt omdat het uit zoveel kleine deeltjes bestaat, die heel goed andere stofjes aan zich hechten. Je kunt het een beetje vergelijken als een spons met hele kleine gaatjes. Actieve kool zit bijvoorbeeld ook diarreepilletjes. Schadelijke stoffen in je darmen die voor diarree zorgen, blijven namelijk ook erg goed vastzitten aan actieve kool.

Ionenwisseling

Er zijn ook waterfilters die gebruik maken van ionenwisseling. Bij ionenwisseling heb je altijd een cilinder of kolom gevuld met bolletjes kunsthars. Deze bolletjes kunnen zogenaamde ongewenste ionen uit het water verwijderen door ze te verwisselen met ongevaarlijke ionen. Ionen zijn de allerkleinste deeltjes waar water uit kan bestaan, en je kunt ze daarom niet eens zien. Het water wordt door de kunsthars heen geperst, waarbij de slechte deeltjes uit het water aan de bolletjes blijven kleven, en de ongevaarlijke deeltjes hun plaats innemen. Als er na een tijdje heel veel slechte ionen aan de bolletjes kleven, wordt de kunsthars schoongespoeld met zout water. Dit wordt ook wel regenereren genoemd.

Membraanfiltratie

Bij waterfilters met een membraamfilter, worden vervuilde deeltjes tijdens de stroming van het water gescheiden. De membraam is vaak gemaakt van kunststof of keramiek. In de membraam zitten hele kleine gaatjes, die poriën worden genoemd. Doordat het water met druk door de membraam wordt geperst, blijven de slechte deeltjes achter en gaat alleen het schone water door.
Waterfilters op andere plaatsen
Behalve thuis, zijn waterfilters soms ook op andere plaatsen handig of zelfs nodig. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een waterfilter in hun boot, of nemen een waterfilter mee op vakantie. In heel veel andere landen is het water namelijk niet zo schoon als in Nederland, en is een waterfilter erg belangrijk. Ook mensen die in het wild kamperen en hun drinkwater uit bijvoorbeeld beekjes of rivieren halen, gebruiken vaak een waterfilter om het water schoner te maken. Ook al ziet een beekje er namelijk soms nog zo schoon uit, er kunnen gevaarlijke bacteriën en andere stoffen in zitten die je ziek kunnen maken.

Waterfilter vervangen

Wat heel erg belangrijk is, is dat een waterfilter op tijd wordt vervangen of schoongemaakt. Doordat de slechte of vieze deeltjes achterblijven in de filter, zal de waterfilter steeds minder goed werken, of zelfs helemaal niet meer werken. Dit kan dus gevaarlijk zijn. Op het etiket staat vaak wel wanneer een waterfilter moet worden vervangen. Het is dus belangrijk om dit goed in de gaten te houden.