Waterontharder
Voordat het water thuis uit de kraan komt, is er al heel wat mee gebeurd. Daarover wil ik in deze spreekbeurt meer vertellen. Ook wil ik vertellen over hard en zacht water en wat waterontharders precies zijn.
Drinkwater
Een waterdruppel bestaat uit hele kleine deeltjes die we watermoleculen noemen. Ons drinkwater was oorspronkelijk grondwater maar ook wel rivierwater. Dit is natuurlijk nog niet schoon genoeg om te drinken. Daarom zorgen waterleidingbedrijven voor het schoonmaken van het water. Dat gebeurt met onder andere met filters. Als het water schoon genoeg is wordt het via waterleidingen naar alle huizen gepompt. Je kunt het water dan gebruiken om bijvoorbeeld te drinken of om te douchen.
Kalkaanslag
In het water wat oorspronkelijk uit de grond gepompt wordt kan veel kalk zitten. Dit komt omdat er op veel plaatsen veel kalklagen diep in de grond zitten. Deze kalk is in de grond gekomen omdat het gebied wat nu Nederland is en andere delen van Europa vroeger een zee was. Deze zee heette de Krijtzee. Alle schelpen en diertjes uit deze zee zijn op de bodem terechtgekomen en hebben een dikke laag gevormd. Toen de zee droog raakte zijn er door rivieren zand- en kleilagen aangevoerd die nu bovenop de kalklaag ligt.
Als het water uit de bodem gepompt wordt, moet het water dus eerst door die kalklagen heen. Hierdoor neemt het water de kalk op. Het zijn vooral de stoffen calcium en magnesium die in kalk zitten. Als er veel van die stoffen in het water zitten, dan noemt men dit water hard.
Hard water zorgt ervoor dat er kalkaanslag achterblijft in bijvoorbeeld de keuken (gootsteen) en badkamer. Dit is heel moeilijk weg te poetsen en schoon te maken doordat het zich heel vast hecht. Vooral als water verwarmd wordt kun je vaak de kalkaanslag goed zien. Kijk bijvoorbeeld maar eens in de waterkoker, maar je kent vast ook wel de televisiereclames met het verkalkte verwarmingselement uit de wasmachine.
Ook kan er veel kalkaanslag optreden in de leidingen van de centrale verwarming en de verwarmingsketel. Hierdoor werkt de verwarming minder goed omdat de kalklaag isolerend werkt en de verwarming zijn warmte dus niet goed kwijt kan. Ook gaan deze toestellen eerder kapot. Tenslotte heb je meer zeep en shampoo nodig omdat dit minder goed oplost in hard water en dus minder goed schuimt. Een waterontharder lost dit probleem op. Later vertel ik meer over wat een waterontharder is.
Hard of zacht water thuis?
Je kunt een testje doen om te kijken of je water hard is en of je ouders misschien een waterontharder nodig hebben. Wat heb je nodig?
- Water
- 50 gram bitterzout (dit kun je bijvoorbeeld kopen bij de apotheek of drogist)
- Kristalsoda
- Afwasmiddel
- 3 potjes met deksel
Doe alle drie potjes voor de helft vol met warm water uit de kraan. Flesje 1 is nu al klaar en kun je apart zetten. In het tweede flesje doe je een eetlepel bitterzout en dit schud je goed. Bitterzout bestaat uit magnesium en hierdoor maak je het water dus harder (in hard water zit veel magnesium en calcium). Potje 2 is hard water.
In het derde potje doe je een eetlepel kristalsoda. De soda reageert met calcium en magnesium in het water en neutraliseert dit. Dit water wordt dus zacht. Potje 3 is zacht water.
http://www.harveysofteners.com/images/soap_bubbles.jpgDoe in alle drie potjes een theelepeltje afwasmiddel, doe de deksels erop en schud ze goed. Kijk nu in welk potje het meeste schuim zit. Als het goed is zal dit potje 3 zijn. Dit komt omdat dit water het zachtst is. Dit proefje laat zien dat zeep, shampoo en afwasmiddelen veel beter oplossen in zacht water. Met zacht water heb je minder van deze producten nodig en dit bespaart geld en het milieu. Je kunt water zacht maken met een waterontharder.
Waterontharder
aquacombisrv1usersInfo 4 Techniek & InstallatiesInstallatiefoto’sSchaap – MantgumDSC01631.JPGOm het water thuis zacht te maken kunnen je ouders bijvoorbeeld een waterontharder kopen. Hiernaast zie je een waterontharder. Een waterontharder is een machine die je tussen de waterleiding koppelt. In de waterontharder zitten één of twee cilinders gevuld met kleine bolletjes:kunsthars. Als het water langs de hars stroomt, blijven de kalkdeeltjes in het water ‘kleven’ aan de hars. Hierdoor wordt het water zacht.
Na een tijdje zullen de harscilinders van de waterontharder vol raken met kalk. Daarom moeten de cilinders gespoeld worden met water waarin zout is opgelost. In zout zit natrium, net als in kristalsoda uit het proefje. De zoutoplossing ‘weekt’ de kalkdeeltjes los van de hars omdat de natrium zich verbindt met de calcium en magnesium. De zoutoplossing wordt samen met de kalk afgevoerd naar het riool. Dan zijn de harscilinders weer klaar voor een nieuwe ronde.